Med najuspešnejše tuje nogometne selektorje gotovo sodi Otto Rehhagel, Nemec je leta 2004 popeljal Grčijo do naslova evropskega prvaka. Grčijo je med letoma 2001 in 2010 vodil na 106 tekmah in popeljal do 53 zmag in 23 remijev. Foto: EPA
Med najuspešnejše tuje nogometne selektorje gotovo sodi Otto Rehhagel, Nemec je leta 2004 popeljal Grčijo do naslova evropskega prvaka. Grčijo je med letoma 2001 in 2010 vodil na 106 tekmah in popeljal do 53 zmag in 23 remijev. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši nogometni vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2417. Ne zgodi se prav pogosto, da bi tuji strokovnjak postal selektor kakšne velike nogometne reprezentance. Kdo med temi je vodil največ tekem?
Klemen Petrič

Sorodna novica Tuchel uradno imenovan za selektorja Anglije; Shearer kritičen do zveze

Preveril sem vse nogometne reprezentance, ki so vsaj enkrat osvojile naslov svetovnega prvaka, in njihove selektorje. Res, med temi je bilo do zdaj vsega deset tujih selektorjev, ki so vodili eno od omenjenih reprezentanc (pri tem niso bili začasna rešitev in so delovali samostojno, torej ne v paru).

Med temi je le trojica svojo reprezentanco vodila na več kot 40 tekmah. Na vrhu je Madžar Laszlo Kubala, ki je špansko reprezentanco vodil na 68 tekmah, in sicer med letoma 1969 in 1980. Bil je velikan Barcelone, tako je med kariero prevzel tudi špansko državljanstvo in odigral nekaj tekem za to reprezentanco. Zanimivo, popolnoma na začetku kariere je nosil tudi dres Češkoslovaške.

Sledita pa edina tujca, ki sta do zdaj vodila Anglijo. Šved Sven Göran Eriksson je tri leve vodil na 67 tekmah, Italijan Fabio Capello pa na 42. Pred dnevi je tretji tuji selektor postal Nemec Thomas Tuchel.

Sorodna novica Tuchel stopil v velike čevlje in postal novi selektor Anglije

2418. Kdo pa ima najvišji odstotek osvojenih točk?
Klemen Petrič

To je Argentinec Helenio Herrera, ki je med letoma 1959 in 1960 vodil Španijo na šestih tekmah in jo popeljal do petih zmag, odstotek osvojenih točk tako znaša 83,3.

Herrera se je leta 1962 na kratko vrnil, ko je Španijo vodil še na treh tekmah, a takrat skupaj s Pablom Hernandezom. Par se ni izkazal za prav uspešnega (ena zmaga in dva poraza).

To je sicer relativno majhno število tekem. Na drugem mestu pa je že Capello, ki je osvojil 73 odstotkov mogočih točk (42 tekem, 28 zmag, 8 remijev in 6 porazov).