Spomin na finale Lige prvakov iz leta 2016, kjer je v mestnem obračunu Real premagal Atletico. Foto: EPA
Spomin na finale Lige prvakov iz leta 2016, kjer je v mestnem obračunu Real premagal Atletico. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši nogometni vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2419. V evropskih nogometnih pokalih od sezone 2021/2022 ni več pravila gola v gosteh. Ali se je število parov, ki so se bile odločene po 11-metrovkah, s tem povečale?
Tadeja K.

Sorodna novica Šele drugič v zgodovini 11-metrovke končane že po treh serijah

Od sezone 2003/2004, odkar v Ligi prvakov obstajajo obračuni osmine finala, pa do sezone 2020/2021 se je po 11-metrovkah končalo devet od 252 obračunov, kar znaša 3,6 odstotka. V zadnjih treh sezonah pa sta se tako končala dva para od 42-ih, oziroma 4,8 odstotka.

To sicer namiguje na majhno rast, a poudariti je treba vsaj dva vidika. Prvi je časovne narave − čeprav uporabljamo odstotke, je težko primerjati eno obdobje, ki je dolgo 18 sezon, drugo pa le tri.

Drugi vidik pa je, ko za prejšnje obdobje upoštevamo še pravilo gola v gosteh, ki je preprečil enajstmetrovke. Na tak način se je končalo še 30 tekem, skupaj torej 39 (od 252), kar znaša 15,5 odstotka. Delež tekem, ki so se po 180 minutah končale izenačeno, pa se je tako precej zmanjšal.

Še nekaj je zanimivo − v bojih Lige prvakov skoraj osem let noben par ni bil odločen po 11-metrovkah. Real je v finalu leta 2016 premagal Atletica, naslednji par pa je bil šele v četrtfinalu 2024, ko je Atletico izločil Inter

2420. Kateri klub pa je v Ligi prvakov največkrat izvajal enajstmetrovke?
Tadeja K.

To so Atletico Madrid, Bayern, Juventus in Real, ki so jih izvajali štirikrat. Italijani imajo polovično uspešnost, preostale tri ekipe pa imajo razmerje zmag in porazov pozitiven, in sicer 3-1.