Foto:
Foto:

"V bistvu še vedno na nek način iščem pravo hitrost čolna, saj so razmere na treningih, ko se čolni kar gnetejo, za kaj takega skoraj nemogoče. Vremenski pogoji so dobri, zdi se mi celo, da je tukaj nekoliko lažje dihati, saj je bila vročina na Bledu res huda," je po tekmi dejal Iztok Čop, ki bo do srede tako treniral za polfinalno preizkušnjo.



Preostali štirje čolni so osvojili druga mesta. Kot prvemu je to uspelo lahkemu skifistu Binetu Pišlarju, ki je v tretji predskupini zaostal za Nemcem Petrom Ordingom. "Veslal sem dobro, Nemca, ki je zmagal, pa sem od prej že dobro poznal, saj sva se srečala na svetovnem pokalu in tudi takrat je bil hitrejši. To me ni ustavilo, saj sem med progo iskal idealni zavesljaj. Ugotovil sem, da moram na polivici proge nekoliko obnoviti zavesljaj, enako pa storiti še v zadnjih 500 metrih. S trenerjem nisva postavila neke posebne taktike, zdaj si bom moral napredovanje v polfinale zagotoviti preko torkovega repesaža," je dejal mladi Primorec, ki je prehitel Čilenca, Danca in Singapurca.

Druga sta bila tudi Matija Pavšič in Andrej Hrabar v dvojcu brez krmarja. Naša sta kmalu zaostala za Italijanoma Giuseppejem De Vito in Dariom Larijem. V cilju je zaostanek znašal malo manj kot devet sekund. "Veslala sva dobro, morda sva celo nekoliko presenečena, saj sva na eni od tekem letošnjega programa imela velike težave z Argentincema, ki pa sva jih tukaj lažje ugnala. Menim, da sva imela tudi nekoliko sreče pri žrebu, tako da drugega mesta ni bilo pretirano težko odveslati," je menil Matija Pavšič.
Brez neposredne uvrstitve v polfinale je ostal tudi dvojni dvojec (Luka Špik/Matej Prelog), ki je osvojil še tretje drugo mesto. Slovenska dvojica je bila brez moči proti avstralskemu dvojcu David Crawshay in Peter Hardcastle, ki je bil hitrejši za štiri sekunde. Tretja sta bila Nizozemca, četrta pa Kazahstanca. Repasaž je v sredo.
Četverec brez krmarja (Gregor Sračnjek/Rok Kolander/Miha Pirih/Tomaž Pirih) je v boju za neposredno uvrstitev v polfinale prav tako osvojil drugo mesto. Prvo mesto in s tem polfinale so si priveslali Britanci. Slovenci so za glavnimi favoriti za osvojitev naslova svetovnega prvaka zaostali slabih šest sekund in bodo prav tako nastopili v torkovem repasažu. Še šest sekund je zaostal hrvaški čoln, četrti so bili Kitajci, peti pa Bolgari.

V ponedeljek bo milansko jezero preizkusil še naš zadnji čoln dvojni četverec (Gregor Novak/Boštjan Božič/ Davor Mizerit/Žiga Galičič).