Andy Murray je na glas povedal tisto, kar vedo vsi. Foto: Reuters
Andy Murray je na glas povedal tisto, kar vedo vsi. Foto: Reuters

Tenisači bodo tako imeli 48 ur časa, da povejo, ali jim je kdo ponudil denar za predajo dvoboja ali pa se bodo soočili s kaznimi. ATP je sklep sprejel le nekaj ur po tem, ko je britanska teniška številka ena Murray na turnirju v Moskvi povedal, da "vsi igralci vedo za korupcijo v tenisu." Razlog so seveda stavnice.

Murray: Težko je dokazati
"Žalostno, toda tako je. Težko je sicer dokazati. Poskušajo igrati do zadnje igre vsakega niza in potem naredijo par dvojnih napak, nekaj žog pošljejo v mrežo ali avt, in to je to," je brez dlake na jeziku povedal Murray, ki ga je ATP že poklical na zaslišanje.

Ponudili so mu 100.000 evrov
Dva tedna nazaj je malo poznani Belgijec Gilles Elseneer priznal, da mu je leta 2005 v 1. krogu Wimbledona nekdo ponudil 100.000 evrov za predajo dvoboja. ATP in javnost nista vedela nič o dogodku do Elseneerjevega razkritja.

"Nič ni pomembneje od integritete našega športa. ATP bo sprožil preiskavo ob vsaki taki informaciji. Imeli smo veliko konstruktivnih sestankov na to temo. Zdaj se bomo pogovorili še s strokovnjaki zunaj teniškega področja," je dejal predstavnik za stike z javnostjo iz vodstva teniške organizacije.

Najbolj razvpit primer Davidenka
Pred nekaj dnevi je podobne očitke kot Murray sprožil tudi Tim Henman, ki je medtem že končal kariero. Najbolj razvpit primer je bil dvoboj Nikolaja Davidenka in Martina Vassalla Arguella na Poljskem v začetku avgusta. Dvoboj je Rus pri izidu 6:2, 3:6, 1:2 predal. Na stavnicah je bilo na Argentinca po izgubljenem prvem nizu vplačanih kar 6 milijonov evrov, čeprav ga je izgubil. Vsota denarja stavljenega na ta dvoboj je bila 10-krat večja kot običajno.

R. K.