Juan Martin del Potro je prvič v karieri ugnal Federerja in se veselil prve zmage na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Juan Martin del Potro je prvič v karieri ugnal Federerja in se veselil prve zmage na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je v nedeljo Rafaelu Nadalu prepustil le šest iger, v finalu pa je po slabem začetku zasluženo ugnal še najboljšega igralca vseh časov. Foto: EPA
Roger Federer
Rogerju Federerju ni uspelo postaviti novih mejnikov. Američan William Bill Tilden ostaja edini teniški igralec, ki je šestkrat zapored zmagal na OP-ju ZDA (1920-25). Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je sijajno odigral zaključek drugega niza. Foto: EPA
Roger Federer in Juan Martin del Potro
Federer je tokrat prejel le krožnik za finalista. Foto: EPA
Guillermo Vilas
Guillermo Vilas je po 32 letih vendarle lahko zaploskal svojemu nasledniku. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Ko je Federer bekhend poslal v avt, se je del Potro zgrudil po tleh. Foto: EPA
Serena in Venus Williams
Serena in Venus Williams sta prepričljivo slavili med ženskimi dvojicami. Foto: EPA
Del Potro nasledil Vilasa

20-letni Argentinec, ki je v polfinalu Rafaelu Nadalu prepustil le šest iger, je bil v prvih dveh nizih zelo nervozen. Federer je povedel s 6:3, 5:3 in 30/0, potem pa izgubil servis in del Potro je dobil podaljšano igro drugega niza. Tretji niz je Švicarju poklonil z dvema dvojnima napakama. V četrtem nizu Roger ni izkoristil štirih priložnosti za odvzem servisa, v zadnjem nizu pa ga je 198 cm visoki orjak popolnoma nadigral in se veselil prve zmage na turnirjih za grand slam po štirih urah in šestih minutah.


Vilas po 32 letih dobil naslednika
Serija 40 zaporednih zmag Federerja v Flushing Meadowsu je končana. 28-letnemu šampionu iz Basla ni uspelo osvojiti še šestega zaporednega naslova in 16 lovorike za grand slam v karieri. Del Potro je drugi Argentinec z naslovom na OP-ju ZDA, pred njim je slavil le Guillermo Vilas leta 1977.

Servis izdal Rogerja
Federer je dobil vseh šest prejšnjih medsebojnih obračunov, letos je dobil tri. V četrtfinalu OP-ja Avstralije v Melbournu je januarja prepustil del Potru le tri igre, v izjemnem polfinalu Roland Garrosa pa ga je ugnal v petih nizih. Roger je slabo serviral, zadel je le polovico prvih servisov. Naredil je kar 11 dvojnih napak in izkoristil le pet izmed 22 priložnostiza brejk.

Ena želja se mu je že uresničila
"Ta teden sem sanjal o dveh stvareh. Želel sem zmagati na OP-ju ZDA in biti tako uspešen kot Roger. Prva želja se mi je že izpolnila, do njegovih dosežkov pa mi manjka še zelo veliko. Boril se je do zadnje točke, res je pravi šampion. Sem presrečen, da sem v New Yorku pred številnimi mojimi navijači osvojil prvi grand slam. Tega trenutka ne bom pozabil nikoli," je povedal del Potro, ki je nato pozdravil navijače še v svojem jeziku. To je bil prvi finale v Flushing Meadowsu, ki se je končal v petih nizih po desetih letih. Leta 1999 je Andre Agassi v epskem finalu premagal Todda Martina.

Federer športno priznal poraz
"Nikoli ne moreš imeti vsega. Imel sem sijajno poletje, letos sem osvojil dva grand slama," ni bil preveč razočaran Federer, ki je velikokrat težko prenašal finalne poraze proti Nadalu. Predtem je v New Yorku zadnjič izgubil leta 2003 v osmini finala, ko ga je v štirih nizih izločil Argentinec David Nalbandian. "Dvoboj sem imel pod kontrolo v prvih dveh nizih. Ne bi smel zapraviti toliko priložnosti. Če bi dobil drugi niz, bi bil blizu zmagi. Nažalost ga nisem," je še povedal Federer.

Argentinec preveč nervozen na začetku
Prvemu igralcu sveta je uspel izjemen štart. V drugi igri je izkoristil četrto priložnost za brejk, ko je poslal forhend diagonalo mimo del Potra. Švicar je zanesljivo zadržal servis, dopustil ni niti ene priložnosti za odvzem servisa. Po 40 minutah je dobil uvodni niz.

Velika vrnitev del Potra
Tudi v drugem nizu je 20-letni velikan iz Tandila izgubil servis že v uvodni igri. Vse je že kazalo na gladko zmago Federerja, ki je v deseti igri povedel s 30/0 in bil le še dve točki oddaljen od niza. Pri 30/30 je del Potro zahteval pregled odtisa s sokoljim očesom in imel je prav. S sijajnim forhendom mu je nato uspel prvi brejk v dvoboju za 5:5. V podaljšani igri je Federer zelo slabo serviral, nikakor ni zadel prvega servisa. Argentinec je povedel s 6:3, potem pa poslal "smash" v avt, a izkoristil tretjo priložnost za niz s svojim servisom.

Federerju uspel preobrat
V tretjem nizu je Roger nadaljeval s slabo igro, delal je veliko neizsiljenih napak in slabo serviral. V tretji igri mu je še uspelo rešiti priložnost za brejk, nato pa je v sedmi igri zapravil vodstvo s 30/0 in izgubil začetni udarec. Že v naslednji igri je najboljšemu igralcu sveta uspel "rebrejk", izkoristil je tretjo priložnost. V deveti igri je del Potro spet zapretil, vendar ni izkoristil edine priložnosti. Švicar je bil že pošteno nervozen, sodniku Jaku Garnerju je ob prepoznem ogledu odtisa s sokoljim očesom povedal nekaj krepkih besed. Del Potro je v deseti igri kar sam poklonil niz z dvema dvojnima napakama zapored.

Podaljšana igra spet del Potru
V četrtem nizu je imel Federer v drugi in četrti igri priložnost za odvzem servisa, vendar mu ni uspelo. Del Potro je takoj izkoristil napake Švicarja in povedel s 4:2, Roger je izenačil na 4:4 in spet je odločala podaljšana igra. Argentinec je povedel s 3:0 in do konca zadržal servis.

Roger brez možnosti v zadnjem nizu
V zadnjem nizu je bil del Potro razred zase. Zadel je sedem "winnerjev" in naredil le štiri neizsiljene napake (Federer kar 15). V drugi igri mu je s sijajnim diagonalnim forhendom uspel brejk, nato je zlahka zadržal servis, le v tretji igri je moral rešiti eno priložnost Federerja za vrnitev v dvoboj. V osmi igri je Argentinec izkoristil tretjo zaključno žogo. Ko je Federer poslal bekhend v avt, se je velikan zgrudil po tleh, oblile so ga solze sreče.

Sestri Williams razred zase
V ženskih dvojicah sta slavili Serena in Venus Williams, ki sta premagali zimbabvijsko-ameriško navezo Cara Black/Liezel Huber s 6:2 in 6:2. Blackova in Huberjeva sta branili lanski naslov, a tokrat nista imeli možnosti za uspeh. Sestri Williams sta osvojili jubilejno deseto lovoriko v tej kategoriji na turnirjih za grand slam in v žep pospravili 400.000 ameriških dolarjev. "Imam odlično soigralko. Lahko ji popolnoma zaupam, tako kot sebi," pojasnila Venus Williams. Američanki sta po Avstraliji in Wimbledonu letos osvojili še tretji grand slam med dvojicami.

Še eno opravičilo Serene Williams
Že pred finalnim dvobojem se je Serena še enkrat opravičila za svoj izpad v polfinalu proti Kim Clijsters. Prvič je svoje dejanje, ko je ozmerjala stransko sodnico in nato zaradi kazenske točke izgubila dvoboj, obžalovala že v nedeljo, zdaj pa je bila še obširnejša. "Najprej bi se rada iskreno opravičila sodnici, nato Kim Clijsters, teniški zvezi ZDA ter vsem navijačem po svetu. Moj izbruh je bil neprimeren, a moj ponosni značaj mi omogoča tudi opravičilo, kadar je to potrebno. Rada bi vsem mladim igralcem povedala, da je bilo moje vedenje napačno. To ni prava pot, ne glede na to, ali gre za zmago ali poraz, za šport ali življenje nasploh. Želim se nekaj naučiti iz tega in postati boljša osebnost," je zapisala Serena.

V moški konkurenci sta naslov osvojila Čeh Lukaš Dlouhy in Indijec Leander Paes, ki sta v nedeljo v finalu premagala indijsko-bahamsko navezo Maheš Bhupathi/Mark Knowles s 3:6, 6:3 in 6:2.

Finale:
DEL POTRO (ARG/6) - FEDERER (ŠVI/1)
3:6, 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4), 6:2

Prvi servis (%)     65      50
Asi 8 13
Dvojne napake 6 11
Nevsiljene napake 60 62
Winnerji 57 56
Osvojene točke 180 172
Brejk priložnosti 5/15 5/22


DOLŽINA POSAMEZNIH NIZOV
1. 2. 3. 4. 5.
40 69 40 62 35 minut



Dvojice, ženske, finale:

S. WILLIAMS/V. WILLIAMS (ZDA/4) -
BLACK/HUBER (ZIM/ZDA/1)
6:2, 6:2

Dvojice, moški, finale:
DLOUHY/PAES (ČEŠ/IND/4) -
BHUPATHI/KNOWLES (IND/BAH/3)
3:6, 6:3, 6:2

Del Potro nasledil Vilasa