Novak Đoković je s pobiralcem žog pozdravil gledalce na stadionu Philippa Chatrierja. Foto: EPA
Novak Đoković je s pobiralcem žog pozdravil gledalce na stadionu Philippa Chatrierja. Foto: EPA
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych je bil razočaran nad organizatorji. Foto: EPA
Dominic Thiem
Dominic Thiem, ki je lani v velikem slogu dobil turnir v Umagu, se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je v Parizu dvignila pokal leta 2002, 2013 in lani. Foto: EPA
Julija Putinceva
Julija Putinceva je unovčila kar 37 neizsiljenih napak Serene Williams v prvih dveh nizih. Ko se je Američanka zbrala, je bila 60. igralka sveta nemočna. Foto: EPA
Kiki Bertens
Kiki Bertens je presegla vsa pričakovanja. Kar sedemkrat je odvzela servis Timei Bacsinszky. Foto: EPA

Po dobrih dveh urah igre je bilo 6:3, 7:5 in 6:3. Srb je vrhunsko igral niz in pol ter povedel s 6:3 in 4:1, a se je Berdych v oblačnem vremenu in rahlem dežju vrnil. Uspelo mu je držati priključek do 5:5, vendar je Đoković dobil naslednjih osem točk in niz.
V tretjem nizu je Čeh zapravil brejk prednosti in nato pokleknil še v osmi igri. Đoković je premagal Berdycha na 24 od 26 medsebojnih obračunih. Od zadnjih 27 nizov jih je dobil 25.
Đoković je na turnirjih za grand slam nanizal že 26 zmag zapored in 39 na zadnjih 40 dvobojih. Nazadnje je klonil v lanskem finalu Pariza.

Statistika

Đoković

Berdych

Prvi servis (%)6057
Asi

0

4

Dvojne napake13
Neizsiljene napake

22

28

Winnerji3024
Osvojene točke9369
Priložnosti za brejk6/82/6
Točke na mreži6/616/28


Berdych jezen zaradi desetminutne prekinitve

Dvoboj je bil prekinjen v tretjem nizu za deset minut. Berdych je bil po koncu obračuna zelo jezen na glavnega nadzornika ATP-ja Wayna McEwana.

"Dva niza in pol sva igrala v rahlem dežju. Bil sem blizu, ujel sem pravi ritem. Kar naenkrat je prišlo do odločitve, da je treba prekiniti dvoboj, ker naj bi močneje deževalo. Zelo sem bil razburjen, odšel sem v garderobo. Še dobro se nisem usedel, pa sem moral znova na igrišče. Moram priznati, da je bila to ena izmed najbolj čudnih odločitev v moji karieri," je pojasnil Berdych.

Ta teden je bilo kar nekaj dvobojev odigranih v rahlem dežju, velikokrat so bili pogoji tudi čez mejo, a se je vseeno igralo, saj je zaostanek zelo velik. V ponedeljek je odpadel celoten spored prvič po 16 letih, v torek pa so igrali le dve uri.

"V zadnjih dneh so pogoji res zelo težki. Organizatorji so pod pritiskom, ker se je zgostil spored. En človek v majhni sobici vseskozi spremlja vreme in odloča o naši usodi," je še dodal Čeh.

Thiem se bo prvič prebil med elitno deseterico
Prvi igralec sveta se bo v polfinalu pomeril z Dominicom Thiemom, ki je ugnal Davida Goffina s 4:6, 7:6, 6:4 in 6:1. Avstrijec še nikoli ni igral v polfinalu katerega koli turnirja za grand slam. Belgijec je sicer dobil prvi niz, nato je po podaljšani igri Thiem izenačil, zmago pa potrdil v četrtem nizu.
"Prvi trije nizi najinega dvoboja so bili na zelo visoki ravni, še zlasti za pogoje, v katerih sva igrala. Resnično nama ni bilo lahko igrati, toda v tem trenutku sem neverjetno srečen. Po drugem nizu sem začel igrati bolj agresivno, kar se mi je obrestovalo. V polfinalu me čaka težka tekma, Đoković igra na drugačni ravni kot drugi igralci, bomo videli, kaj lahko naredim. Vse skupaj je kar malce neresnično. Zdaj žal nimam časa za uživanje, saj je na vrsti polfinale," je povedal 22-letni Avstrijec, ki se bo naslednji teden prvič prebil med najboljšo deseterico na svetu. Izgubil je oba medsebojna dvoboja z Đokovićem.

Statistika

Thiem

Goffin

Prvi servis (%)6057
Asi

2

3

Dvojne napake29
Neizsiljene napake

46

32

Winnerji4931
Osvojene točke147130
Priložnosti za brejk8/176/13
Točke na mreži17/2013/26

Goffin je bil razočaran, pogoji niso bili po njegovih željah: "Žogice so bile telo težke, pesek je bil zelo počasen, nikakor nisem našel ritma. Dominic je igral agresivneje, zadel je več "winnerjev". Še posebej v četrtem nizu mi ni šlo prav nič po načrtih."

Po zelo slabem začetku Serena do polfinala
Serena Williams je imela veliko težav v četrtfinalu. Julija Putinceva se je izkazala za zelo žilavo tekmico, Kazahstanka se je odlično gibala in unovčila številne napake Američanke, ki pa se je v ključnih trenutkih zbrala in zmagala s 5:7, 6:4 in 6:1 po dveh urah in desetih minutah.

21-letna Putinceva je v uvodnem nizu dvakrat odvzela servis branilki naslova. Serena je izgubila uvodno igro v drugem nizu na svoj servis, a je nato nanizala štiri igre zapored. Putinceva je izenačila na 4:4 in imela dve priložnost za brejk, kar bi pomenilo, da bi v deseti igri servirala za eno izmed največjih senzacij v zgodovini Roland Garrosa. Serena je v ključnih trenutkih zaigrala najbolje in unovčila drugo zaključno žogo v deseti igri za izenačenje na 1:1. Kazahstanka je bila v odločilnem nizu popolnoma nemočna.
"Putinceva je igrala neverjetno dobro in v drugem nizu sem že mislila, da sem v izgubljenem položaju, da ne bom prišla do zmage, a nekako sem se le izvlekla," je dejala prva igralka sveta, ki lovi 22. turnir za grand slam.

Bertensova do uspeha kariere

Serena se bo v petkovem polfinalu srečala s Kiki Bertens. Nizozemka je na stadionu Suzanne Lenglen malce presenetljivo izločila Timeo Bacsinszky s 7:5 in 6:2. Švicarka, ki je lani igrala v polfinalu, je naredila kar 40 neizsiljenih napak. Bertensova, ki je v uvodnem krogu ugnala zmagovalko Odprtega prvenstva Avstralije Angelique Kerber, se je prvič prebila v polfinale turnirja za grand slam.
"Sploh ne morem verjeti, da sem v polfinalu. To je res popolnoma noro. Zdaj lahko sproščeno zaigram proti prvi igralki sveta. V takih trenutkih je treba uživati," je bila navdušena 24-letna Bertensova, ki je na lestvici WTA na 58. mestu. Z izjemnim uspehom bo izboljšala tudi najboljšo uvrstitev kariere (41. mesto, 15. aprila 2013).

V drugem polfinalu se bosta pomerili Španka Garbine Muguruza in Avstralka Samatha Stosur.

Četrtfinale, tabela, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - BERDYCH (ČEŠ/7)
6:3, 7:5, 6:3
THIEM (AVT/13) - GOFFIN (BEL/12)
4:6, 7:6 (7), 6:4, 6:1
WAWRINKA (ŠVI/3) - RAMOS (ŠPA)
6:2, 6:1, 7:6 (7)
MURRAY (VB/2) - GASQUET (FRA/9)
5:7, 7:6 (3), 6:0, 6:2


Polfinale, petek ob 15.00:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - THIEM (AVT/13)
stadion Suzanne Lenglen

MURRAY (VB/2) - WAWRINKA (ŠVI/3)
stadion Philippe Chatrier



Četrtfinale, tabela, ženske:

S. WILLIAMS (ZDA/1) - PUTINCEVA (KAZ)
5:7, 6:4, 6:1
BERTENS (NIZ) - BACSINSZKY (ŠVI/8)
7:5, 6:2
MUGURUZA (ŠPA/4) - ROGERS (ZDA)
7:5, 6:3
STOSUR (AVS/21) - PIRONKOVA (BLG)
6:4, 7:6 (6)


Polfinale, petek ob 13.00:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - BERTENS (NIZ)
stadion Philippe Chatrier

MUGURUZA (ŠPA/4) - STOSUR (AVS/21)
stadion Suzanne Lenglen