Davidenko je v polfinalu prekinil niz porazov proti Federerju, nato pa slavil še v finalu. Foto: Reuters
Davidenko je v polfinalu prekinil niz porazov proti Federerju, nato pa slavil še v finalu. Foto: Reuters
Juan Martin Del Potro
Del Potro v finalu ni bil kos fantastičnemu Rusu. Foto: Reuters
Bob in Mike Bryan
Dvojčka Bryan sta sezono začela z zmago na OP Avstralije, končala pa z zmago na zaključnem turnirju. Foto: Reuters
Davidenko dobil zaključni masters v Londonu

Rus je v prvem nizu začel odločno. V četrti igri je odvzel servis nasprotniku in povedel s 3:1. V sedmi igri je po dvojni napaki 28-letnega Davidenka del Potro prišel do priložnosti za odvzem servisa, a je ni izkoristil. Igralca sta do konca niza zadržala svoj servis. Čeprav je del Potro nekoliko bolje serviral (6 asov proti trem Davidenka), pa je šesti igralec sveta osvojil 38 točk, deset več od nasprotnika.

21-letnik iz Argentine je drugi niz začel bolje, a se že v peti igri znašel v težavah, ko je pri 30:30 poslal žogico v mrežo. Davidenko priložnosti za odvzem servisa ni izkoristil. Zmagovalec letošnjega Odprtega prvenstva ZDA se je reševal z dobrim servisom. V šesti igri je del Potro prišel do dveh priložnosti za brejk. Po dolgi izmenjavi žogice je prvi (ponovno) popustil mlajši tekmec. Rus je v deveti igri prišel do treh priložnosti za brejk in izkoristil že prvo ter povedel s 4:5, v naslednji igri pa serviral za končno zmago in 1,5 milijona ameriških dolarjev nagrade.

Davidenko, ki je v lanskem finalu zaključnega turnirja klonil pred Srbom Novakom Djokovićem, je tako postal prvi Rus, ki mu je uspelo slaviti na zaključnem turnirju sezone. 28-letnik iz Volgograda se veseli največjega uspeha kariere.

"Čudovito je priti sem kot sedmi igralec sveta in zmagati. Presenetil sem tudi sebe," je presrečni Davidenko, ki se je v preteklem tednu na lestvici ATP povzpel za mesto, povedal pred 17.500 gledalci v areni O2. "Čestitke. Za teboj je izjemen teden. Premagal si vse najboljše in dokazal, da si velik zmagovalec," je premoč nasprotniku športno priznal del Potro.

Slavje dvojčkov v Londonu
V konkurenci dvojic sta na zaključnem turnirju slavila Američana, dvojčka Bob in Mike Bryan. Druga nosilca sta bila v finalu boljša od sedmopostavljene belorusko-izraelske naveze Maks Mirni/Andy Ram s 7:6 (5) in 6:3. Z zmago sta si Američana ponovno priborila tudi prvo mesto med dvojicami.

Zaključni turnir sezone
London (trda podlaga)
Finale:
DAVIDENKO (RUS/6) - DEL POTRO (ARG/5)
6:3, 6:4

Dvojice, finale:
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/2) - MIRNI/RAM (BLR/IZR/7)
7:6 (5), 6:3

Davidenko dobil zaključni masters v Londonu