Novak Djoković je eno izmed teniških odkritij leta 2006. Foto: EPA
Novak Djoković je eno izmed teniških odkritij leta 2006. Foto: EPA
Carlos Moya
Žogica je takole zletela mimo Carlosa Moye in ljubljenec občinstva se je moral posloviti. Foto: EPA
Stanislas Wawrinka
Je prišel čas za Stanislasa Wawrinko? Foto: EPA

Že od začetka 17. odprtega prvenstva Hrvaške so vsi novinarji in gledalci govorili le o tem dvoboju, poimenovali so ga finale pred finalom. Razprodano osrednje igrišče je nestrpno pričakovalo veliki obračun. Djoković, ki je prejšnji teden v Amersfoortu dobil prvi ATP-turnir v karieri, je začel sijajno.

Moya ni imel priložnosti velikokrat napasti z močnim forhendom. Ko pa se je Španec umaknil na svojo bekhend stran, ga je Djoković z izjemnimi bekhend paralelami spravljal v obup. V slogu prekaljenega veterana je po 19 minutah povedel s 5:0. Štirikratni zmagovalec Umaga je v prvem nizu dobil le igro, potem pa se je pobral.

V drugem nizu se je ponudila priložnost
Djoković je v drugem nizu deloval utrujeno, saj je moral v soboto dopoldne odigrati še dvoboj četrtfinala proti Jiriju Vaneku. V petek zvečer je silovito neurje prekinilo dvoboj pri izidu 6:1 in 1:2 za Srba. Čeh se ni predal in Djoković se je moral pošteno namučiti za zmago s 6:1, 3:6 in 7:5.

Moya je začutil priložnost, ko je srbski najstnik zaradi bolečin v desnem komolcu poklical zdravnika. Španski zvezdnik je izgubil servis za 2:3, pri izidu 3:5 je rešil zaključno žogo in z brejkom celo izenačil na 5:5. V 12 nastopih si je v Umagu pridobil armado navijačev, ki ga je glasno spodbujala, a je bil Djoković skandinavsko hladen. Odvzel mu je servis za 6:5 in se z odličnimi servisi prebil v finale, kjer bo igral s Švicarjem Stanislasom Wawrinko.

Wawrinka lovi prvi turnir
Švicar je v drugem polfinalu s 7:5, 1:6 in 6:4 ugnal Filippa Volandrija. Italijan se v Umagu počuti kot doma. Tu je na počitnicah veliko njegovih rojakov, v finalu je leta 2003 izgubil proti Carlosu Moyi, leto zatem pa proti Guillermu Canasu. Wawrinka, 69. igralec sveta, bo v nedeljo ob 20.00 uri imel priložnost za svoj prvi turnirski naslov. Favorit je vsekakor Djoković, ki je v življenjski formi. Drugi naslov v dveh tednih mu lahko prepreči le utrujenost. Vstopnice za finale so bile razprodane že pred tremi tedni.

A. G./RTV SLO