Novak Djoković s pokalom Normana Brookesa. Foto: Reuters
Novak Djoković s pokalom Normana Brookesa. Foto: Reuters
Novak Djoković
Kot mnogi pred njim si tudi Novak Djoković ni mogel kaj, da po uresničitvi sanj in prvi zmagi za grand slam ne bi obležal na tleh. To je bil po New Yorku zanj drugi zaporedni veliki finale. Foto: Reuters
Jo-Wilfried Tsonga
Teniški Muhammed Ali, kakor pravijo 22-letniku iz Le Mansa, je v Melbournu prekipeval od močnih in natančnih udarcev, a bil v finalu prekratek, da bi šele kot drugi Francoz osvojil posamični naslov v Melbournu. Kljub temu je kar podvojil dosedanji izkupiček v profesionalni karieri. Foto: EPA
Družina Novaka Djokovića
Družina Novaka Djokovića je simpatičnega Noleta spremljala v zdaj že prepoznavni opravi. Foto: EPA
Nenad Zimonjić in Sun Tiantian
Nenad Zimonjić in Sun Tiantian sta se takole veselila velike zmage. Foto: EPA
Djoković osvojil prvi grand slam

Obračun teniških biserov v Rod Laver Areni je pripadel dve leti mlajšemu, z 20 leti zdaj najmlajšemu zmagovalcu avstralskih OP-jev, ki je nepostavljenega Francoza Jo-Wilfrieda Tsongo ugnal s 4:6, 6:4, 6:3 in 7:6 (2).

Tsonga, ki je vzdevek dobil zaradi podobnosti z nekdanjim boksarskim šampionom, je začel odlično in Djokovića prvih 49 minut obstreljeval z asi in zlasti winnerji za vodstvo z 1:0.

Hitro obrnil potek dvoboja
A ker je 20-letni Beograjčan trden karakter, je vztrajal, dvignil igro, nagradi pa dobil v naslednjih dveh nizih. Po vodstvu z 2:1 se je svetovna številka tri potrkala po prsih in bila odločena, da dvoboj konča v naslednjem nizu.

Tsongi je popustila zbranost
Ta se je odvil brez brejka, Noleta, ki se je vztrajno držal svojega servisa, pa ni ustavila niti manjša poškodba noge. Ob tem ni štedil s tratenjem časa med posameznimi točkami, kar je Tsongo precej razburilo. V tie-brejku je dvakrat izgubil servis in Nole je Srbiji prinesel prvi moški posamični grand slam naslov.

Djoković: Doma je prava norišnica
"Zelo sem vesel, da sem prvi grand slam osvojil tukaj. Želim se zahvaliti vsem srbskim navijačem, ki so me podpirali. Tako sem ponosen, da sem prvi Srb z grand slamom. Mislim, da je doma prava norišnica," je po zmagi vzhičeno pripovedoval Djoković.

Film dvoboja
Prvi niz (49 min), 6:4 Tsonga
Že prvi niz se je začel živčno in izenačeno. Potem ko sta oba mladeniča (skupna starost 42 let; zadnji moški finale s tako nizko starostjo na OP-ju Avstralije Stefan Edberg - Pat Cash (skupaj 43 let) l. 1987) izgubila prvi igri na svoj servis, se je začel boj za vsako žogo, kar potrjuje že statistika: asi 5:5, osvojene točke 37:33 za Tsongo, ki je zadel tudi tri winnerje več (15:12) in napravil štiri neizsiljene napake manj (8:12).

Vsaka igra je bila izenačena do 4:4 z dolgo izmenjavo žog po celotnem igrišču. Tsongi je drugi, odločilni, brejk uspel v 10. igri. Zadnjo točko je dosegel zares mojstrsko, potem ko je Noletov volej odbil s skrajnimi močmi in uspel lobati nasprotnika. Za 20-letnega Beograjčana je bil to šele prvi izgubljeni niz na avstralskem turnirju za grand slam.

Drugi niz (39 min), 6:4 Djoković
Drugi niz je bil le še raven višje od prvega, a spet močno izenačen. Djoković je izkoristil že prvo (od dveh) priložnost za brejk v drugem nizu in povedel s 4:3, nato pa z asom dobil drugi niz, ki ga je vrnil v igro, s 6:4. Tsonga ni imel sploh nobene priložnosti za odvzem servisa, naredil pa je kar šest neizsiljenih napak več (11:5). Število osvojenih točk - 30:24 za Djokovića.

Tretji niz (41 min), 6:3 Djoković
Djoković je imel dvoboj vse bolj pod nadzorom, čeprav deveta igra tega ni potrdila. Nasprotnika sta bila kar petkrat poravnana, Srb pa je zapravil šest zaključnih žogic, preden je Tsongi vendarle drugič v tem nizu odvzel servis za zmago s 6:3. Prvi brejk mu je uspel v tretji igri, povedel pa s 3:1. Beograjčan je ob uspešnem prvem servisu dobil kar 13 od 14 točk. Osvojil je sedem točk več (33:26).

Četrti niz (56 min), 7:6 (2) Djoković
Nikomur od tenisačev v zadnjem nizu ni uspelo odvzeti servisa. V peti igri se je Djoković poškodoval in bil prisiljen zahtevati zdravniško pomoč. Po vrnitvi se Nole ni oziral na poškodbo, mirno pa ubranil tudi edino priložnost za brejk Tsonge v 11. igri. Djoković je v tie-brejku pokazal več, Tsonga pa je začel vse bolj popuščati. Nole je dobil podaljšano igro s 7:2 po dveh minibrejkih.

Tretji naslov za grand slam med dvojicami za Zimonjića
Uspešen dan za srbski tenis je dopolnil Nenad Zimonjić. Skupaj s Sun Tiantian je slavil med mešanimi dvojicami proti Sanii Mirzi in Maheshu Bhupathiju s 7:6 in 6:4. Zimonjić je prvič na OP-ju Avstralije slavil že leta 2004 z Eleno Bovino, leta 2006 pa je s Katarino Srebotnik dobil OP Francije.

Turnir za grand slam, OP Avstralije
(18.161.000 dolarjev, trda podlaga)

Finale:
DJOKOVIĆ (SRB/3) - TSONGA (FRA) 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (2)

Finale, mešane dvojice:
SUN/ZIMONJIĆ (KIT/SRB/5) -
MIRZA/BHUPATHI (IND)
7:6 (4), 6:4

Finale, dvojice (Ž):
A. BONDARENKO/K. BONDARENKO (UKR) -
AZARENKA/PEER (BLR/IZR/12)
2:6, 6:1, 6:4

Ž. K.

Djoković osvojil prvi grand slam