Novak Djoković se je znašel na rokah soigralcev. V Beogradu so ga pretekli konec tedna vsi nosili po rokah. Foto: EPA
Novak Djoković se je znašel na rokah soigralcev. V Beogradu so ga pretekli konec tedna vsi nosili po rokah. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je znova navduševal s svojimi imitacijami. Foto: EPA

28-kratni zmagovalci tega prestižnega tekmovanja so prvič po letu 1996 izpadli iz elitne skupine. Veliki junak je bil seveda Novak Djoković, ki je s sijajno igro v beograjski Areni dobil vse tri dvoboje. Tretji igralec sveta ostaja skromen: "Moram poudariti, da je bila to moštvena zmaga. Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić in Boris Pashanski so veliko pripomogli k zgodovinskemu uspehu."

Zgodovinski trenutek v Beogradu
To je prva uvrstitev Srbije v svetovno skupino. "Na ta trenutek smo čakali 15 let. Kar ne morem verjeti, da nam je uspelo. Naslednje leto bomo imeli še višje cilje, morda lahko pridemo vse do finala, a zadati si moramo realne cilje," je povedal "Nole", ki je najprej v petek s 6:1, 6:4 in 6:2 nadigral Petra Luczaka. Lleyton Hewitt je v petih nizih strl odpor Tipsarevića. Djoković in Zimonjić sta v soboto s 3:6, 6:4, 6:3 in 6:2 ugnala Hewitta in Paula Hanleyja.

Guccione ni bil kos "Noletu"
V nedeljo je Novak priigral odločilno točko, potem ko je s 6:3, 7:6 in 7:6 premagal Chrisa Guccioneja. Slednji je v zadnjem trenutku zamenjal Hewitta, ki je imel virusno infekcijo. 20.000 gledalcev je bilo v ekstazi. Takšne teniške evforije v Beogradu ne pomnijo. V Areni je bila tudi bobnarska skupina, ki je dajala ton navijanju, in Avstralci so se scvrli v pravem peklu beograjske lepotice, kjer je bilo pred dvema letoma tudi evropsko prvenstvo v košarki.

"To je bila najboljše občinstvo na svetu. Takšne atmosfere ne doživiš nikjer drugje. Kar letel sem po igrišču. Pripravljal sem se na Hewitta, Guccione pa je zelo neugoden igralec," je še dodal "Nole".

Srbi so dosegli sanjski cilj, v svetovni skupini pa poleg Avstralcev ne bo tudi Hrvatov in Švicarjev (tudi Roger Federer ni bil dovolj v Pragi).

A. G.