Stisk rok Federerja in Wawrinke po polfinalnem dvoboju. Foto: EPA
Stisk rok Federerja in Wawrinke po polfinalnem dvoboju. Foto: EPA
Je burno reakcijo zakuhala Federerjeva žena Mirka? Foto: EPA
Roger Federer se je zaradi predaje opravičil gledalcem v O2 Areni. Novinarjem ni želel odgovarjati. Foto: EPA

anom Wawrinko po polfinalnem dvoboju.

Švicar je dvoboj uradno predal zaradi bolečin v hrbtu, ki so se po njegovih besedah pojavile ob koncu dolgega polfinalnega obračuna dan prej proti Wawrinki. Federer je v dvoboju, ki se je končal nekaj minut pred polnočjo, slavil s 4:6, 7:5, 7:6 (6), toda duhove burijo odziv in Wawrinkove besede v tretjem nizu.

Wawrinka se je po eni izmed izgubljenih točk obrnil proti tribunam vidno nezadovoljen z odzivom nekoga v Federerjevem boksu. Po pričevanju fotografov, ki so bili ob igrišču, naj bi nekaj jeznih besed namenil ali Federerjevi ženi Mirki ali očetu Robbieju. Francoska televizija je citirala besede Wawrinke kot: "Tako je naredila že v Wimbledonu."

Čeprav pri stisku rok po koncu dvoboja ni bilo opaziti napetosti, je nekdanji odlični tenisač, zdaj pa televizijski komentator McEnroe še podžgal govorice o dolgem pogovoru med obema Švicarjema v slačilnici. "Po dvoboju se je v slačilnici nekaj zgodilo. Imela sta dolg pogovor, ki se je zavlekel dolgo v noč. Mislim, da to ni pripomoglo k situaciji pred finalom," je povedal McEnroe. Federer se je v slačilnici zadržal skorajda uro.

Ko so Wawrinko vprašali, kaj ga je v tretjem nizu tako razburilo, je odgovoril diplomatsko: "Nič posebnega. Bil je napet dvoboj, v teh trenutkih ni nikoli lahko." A špekulacije ostajajo in so vse glasnejše, še posebej, ko v nedeljo ni bil na voljo za novinarska vprašanja.

Danes bi morala oba odpotovati na prizorišče finala Davisovega pokala v Lille, kjer se bo Švica konec tedna pomerila s Francijo. To je poleg posamične zlate olimpijske medalje še edina lovorika, ki je Federer še nima. A zaradi poškodbe je zdaj njegov nastop pod vprašajem. "Upam, da bo v nekaj dneh s hrbtom bolje in da bom v prihodnjih dneh lahko odpotoval v Francijo," je povedal Federer.

V teniški javnosti odmevajo tudi Federerjeve besede ob predaji finala. "Na tej stopnji ne morem tekmovati z Novakom, preveč tvegano bi bilo pri mojih letih, če bi nastopil v finalu," se je opravičil Federer. "Ne, da ni mogel igrati. Dvoboj je predal, ker je menil, da ne more zmagati," je v svojem komentarju zapisal novinar Eurosporta Alex Chick, ki je pravzaprav vse povedal z naslovom članka "Nespodobni Roger Federer je izdal duh športa".