Aleksander Dolgopolov je s fantastično igro v finalu dobil svoj prvi ATP-turnir v karieri. Foto: Reuters
Aleksander Dolgopolov je s fantastično igro v finalu dobil svoj prvi ATP-turnir v karieri. Foto: Reuters
Marcel Granollers in Fernando Verdasco
Fernando Verdasco kljub porazu v finalu Gstaada ni bil slabe volje. Takole je po dvigu lovorike s šampanjcem polil zmagovalca, rojaka Marcela Granollersa. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je po več kot letu dni spet osvojila turnir. Foto: EPA
Nadja Petrova
Nadja Petrova je pri 29 letih osvojil svoj 10 WTA-turnir v karieri. Foto: EPA

Ta je upal, da bo v Umagu osvojil še svoj šesti turnir v karieri, a je bil 22-letni Dolgopolov enostavno boljši. Ukrajinec je serviral šest asov (Čilić štiri), nasprotnika pa je 'zmlel' z odličnim bekhendov (18 bekhend winnerjev; Čilić zgolj pet). Čilić je izkoristil dve od štirih brejk priložnosti, Dolgopolov 'le' tri od dvanajstih. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 96:84 v korist Ukrajinca.

Odločilni trenutek uvodnega niza že v prvi igri
Dolgopolov je dvoboj začel odlično, že v uvodni igri si je priigral dve brejk priložnosti in izkoristil drugo za vodstvo z 1:0. Svoj servis je ubranil in vodstvo podvojil. Čilić je v uvodnih izmenjavah storil preveč nevsiljenih napak, ki jih je Ukrajinec z veseljem izkoristil. V deveti igri je imel Dolgopolov dve priložnosti da zaključi niz, a se je Čilić nekako le izvlekel. V deseti igri je bil Hrvat povsem nemočen in je moral priznati premoč s 6:4.

Čilić popravil začetni udarec
V nadaljevanju je Čilić zaigral nekoliko bolje, a je imel še vedno težave s prvim servisom. Gledalci so bili priča mrtvemu teku, a le do osme igre, v kateri je Čilić, po natanko uri in 20 minutah, izkoristil nevsiljeno napako nasprotnika in povedel s 5:3. V naslednji igri je zmago v nizu le še potrdil.

Povratek ponudil premalo navdiha za zmago
V odločilnem nizu je igra ljubljenca domačega občinstva popolnoma razpadla. V drugi igri je izgubil svoj servis, Dolgopolov pa je v dobrih desetih minutah vodil že s 3:0. Čilić se je nato čudežno vrnil in po izjemno dolgi šesti igri izid poravnal na 3:3. Gledalci so slutili preobrat, a je že v naslednji igri sledil hladen tuš: Dolgopolov si je priigral tri brejk priložnosti, izkoristil je drugo. Sanje o prvi hrvaški zmagi v Umagu po letu 1990, ko je turnir osvojil Goran Prpić, je bilo konec.

Williamsova počasi proti vrhu
Po daljši odsotnosti zaradi poškodbe je po več kot letu dni v finalu zaigrala tudi Serena Williams, ki je nazadnje v finalnem dvoboju lopar z nasprotnico prekrižala lani v Wimbledonu. Tokrat je mlajša od sester Williams finale dočakala v Stanfordu, kjer je brez večjih težav s 7:5 in 6:1 odpravila Francozinjo Marion Bartoli, ki za mesto v polfinalu ni potočila niti kapljice potu, potem ko je dvoboj še pred začetkom zaradi poškodbe predala Slovakinja Dominika Cibulkova. Williamsova je osvojila 38. turnir v karieri.

Verdasco izgubil še tretji letošnji finale
Slabi dve uri in pol je potreboval Španec Marcel Granollers, da je v finalu teniškega turnirja v Gstaadu s 6:4, 3:6 in 6:3 odpravil rojaka Fernanda Verdasca, s katerim se je pomeril prvič v karieri. S tem je Granollers, potem ko je pred tremi leti slavil na turnirju v Houstonu, osvojil svoj drugi turnir v karieri. To je bil že tretji Verdascov poraz v letošnji sezoni. Nazadnje je slavil lani v Barceloni.

UMAG
(450.000 evrov, pesek)

Finale:
DOLGOPOLOV (UKR/2)
- ČILIĆ (HRV/4)
6:4, 3:6, 6:3

GSTAAD
(450.000 evrov, pesek)

Finale:
GRANOLLERS (ŠPA/8)
- VERDASCO (ŠPA/4)
6:4, 3:6, 6:3

LOS ANGELES
(619.500 dolarjev, trda podlaga)

Finale:
GULBIS (LAT)
- FISH (ZDA/1)
5:7, 6:4, 6:4

STANFORD
(721.000 dolarjev, trda podlaga)

Finale:
S. WILLIAMS (ZDA)
- BARTOLI (FRA/3)
7:5, 6:1

COLLEGE PARK
(220.000 dolarjev, trda podlaga)

Finale:
PETROVA (RUS/2)
- PEER (IZR/1)
7:5, 6:2