Katarina Srebotnik je bila z igrišč odsotna skoraj leto dni. Foto: EPA
Katarina Srebotnik je bila z igrišč odsotna skoraj leto dni. Foto: EPA
Maša Zec Peškirič
Maša Zec Peškirič ni presenetila bolje postavljene Kazahstanke. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog
18-letna Polona Hercog je gladko izgubila proti leto mlajši Američanki. Foto: Reuters

Katarina Srebotnik je s 3:6, 3:6 klonila pred Rusinjo Nadjo Petrovo, Maša Zec Peškirič z enakim izidom pred Kazahstanko Jaroslavo Švedovo, Polona Hercog pa s 3:6, 1:6 pred Američanko Christino McHale.

Vrnitev po skoraj letu dni
V prvem slovenskem nastopu dneva je bila Petrova v prvem nizu, v katerem se je Katarina Srebotnik na igrišča vrnila po lanskem oktobru, enostavno premočna. Po 31 minutah igre je bila 13. nosilka zadnjega odprtega prvenstva boljša s 6:3, odločilni brejk pa ji je z izidom 40:15 uspel v 6. igri.

Boljši drugi niz
Čeprav je Petrova v drugem nizu že takoj prišla do prednosti 1:0 na servis Srebotnikove, je najboljša slovenska teniška igralka v drugem nizu igrala bolje. Že v 2. igri je imela dve brejk žogi, ki ju ni izkoristila, ji je pa uspelo dve igri pozneje, ko je izid poravnala na 2:2, potem pa povedla s 3:2. Petrova je do konca dvoboja, ki je trajal 67 minut, dobila vse igre. Velenjčanka je naredila štiri neizsiljene napake in enako število dvojnih napak, medtem ko je statistika teh dveh elementov igre Rusinje ostala prazna.

Mašo izdal predvsem servis
Čeprav je 21-letna Kazahstanka Švedova že takoj v prvi igri Zec Peškiričevi odvzela servis, pa se ta ni predala in ji z enako mero vrnila v 6. igri, ko je bil rezultat 4:2. V prvem nizu je Slovenka naredila preveč napak (5 neizsiljenih in prav toliko dvojnih), slabša pa je bila tudi na servisu.

Podobno tudi v drugo
Podoben je bil tudi drugi del dvoboja, v katerem je Švedova povedla na 2:0, 22-letna Slovenka je izenačila na 2:2, nasprotnica pa je do odločilnega brejka prišla v 6. igri. Maša ni igrala slabo, je pa bil njen servis veliko slabši. Dvoboj je trajal 74 minut. Kazahstanka je bila od Slovenke boljša že drugič, pred tremi leti je v Dinanu slavila s 7:5 in 6:4.

Hercogova izgubila proti igralki, ki je 300 mest nižje
Še najbolj je razočarala Hercogova, ki je proti 381. igralki sveta Christini McHale izgubila že po 61 minutah. 18-letna Slovenka je od leto mlajše Američanke na lestvici WTA višje kar za 300 mest. Hercogova je dobila le 44 odstotkov točk, potem ko je zadela prvi servis. Christine McHale je izkoristila 6 od 10 brejk priložnosti.

OP ZDA, 1. krog:
(7.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ŠVEDOVA (KAZ) - ZEC PEŠKIRIČ (SLO)
6:3, 6:3

PETROVA (RUS/13) - SREBOTNIK (SLO)
6:3, 6:3

MCHALE (ZDA) - HERCOG (SLO)
6:3, 6:3