Jo Wilfried Tsonga je pripravil enega največjih preobratov v svoji karieri. Foto: EPA
Jo Wilfried Tsonga je pripravil enega največjih preobratov v svoji karieri. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer: 'Moral bi dobiti že prvi niz in vse bi bilo v redu.' Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal - še na začetku leta z naskokom prvi na lestvici ATP, zdaj se mu obeta padec na 3. mesto. Foto: EPA
Andy Roddick
Andy Roddick je prejšnji teden v finalu Washingtona izgubil proti Juanu Martinu del Potru. Proti Argentincu bo zdaj igral v polfinalu Montreala. Foto: EPA

Jo Wilfried Tsonga je premagal prvega igralca sveta 7:6, 1:6 in 7:6. Švicar je v zadnjem nizu že vodil s 5:1, a žilavi Francoz se je nato povsem pobral in izsilil podaljšano igro, v kateri je zmagal s 7:3.

Federer: "Po eni uri je eksplodiral"
"Včasih se v tenisu zgodi tudi to. Dvoboja enostavno ni konec, dokler ga res ni konec," je po koncu niza 21 zaporednih zmag razmišljal Federer in opisal tekmeca: "Jo pač tako igra. Eno uro skupaj ne spravi niti enega dobrega returna, potem pa eksplodira in je spet povsem enakovredno v igri. Tega ne bi smel dovoliti."

Tsonga: "Želel sem le zadeti return"
Francoz je po dvoboju razlagal: "Niti sam ne vem, kako mi je uspelo. Rekel sem si le, da moram skušati v posamezni igri v polje spraviti vsaj return. Nato se je vse sestavilo do te res neverjetne zmage."

Prvi niz je trajal 78 minut
Rafael Nadal je klonil pred Juanom Martinom del Potrom s 7:6 in 6:1. Španec je bil enakovreden le v maratonskem uvodnem nizu, ki je trajal kar 78 minut. Nadal je v podaljšani igri že vodil s 5:2, a nato ni osvojil niti točke več. V drugem nizu je Argentinec prestavil v višjo prestavo in izgubil le eno igro.

Roddicku uspela dva brejka
V četrtfinalu nekdanjih zmagovalcev tega turnirja je Andy Roddick s 6:4 in 7:6 izločil Novaka Djokovića. V uvodnem nizu sta oba suvereno igrala na svoj servis, odločil je edini brejk v sedmi igri. V drugem sta si izmenjala po en brejk, v podaljšani igri pa je bil s 7:4 boljši Roddick.

V ključnih trenutkih se zanaša na svoj servis
Ta je dobil še tretji medsebojni četrtfinale v sezoni. Američan je v letošnji sezoni v 13. igrah res izjemen, saj ima razmerje zmag in porazov v podaljšanih igrah kar 33-8. "Zadnja dva tedna se počutim res izjemno, tudi igra je vse boljša," je samozavesten Roddick, ki dodaja: "Vedno sem bil dober pri servisu, zdaj pa vem, da bom v najbolj pomembnih trenutkih gotovo serviral dobro in natančno, v preteklosti sem ravno takrat zapravil največ točk na svoj servis."

Murray le zmago oddaljen od 2. mesta
Prvi se je v polfinale sicer uvrstil Andy Murray, ki je s 6:2 in 6:4 odpravil Nikolaja Davidenka. Za vstop v finale bo igral proti Tsongi. Če bo Murray Francoza premagal, bo v ponedeljek na lestvici ATP prehitel Rafaela Nadala in se prvič zavihtel na 2. mesto.

Safina ustavila Kim Clijsters
V Cincinnatiju se je pravljična vrnitev Kim Clijstes končala v četrtfinalu, kjer je s 6:2 in 7:5 klonila proti prvi igralki sveta Dinari Safini. Belgijka je v drugem nizu že vodila s 4:1, a ji ni uspelo izsiliti tretjega niza. "Zagotovo sem zadovoljna z ravnjo igre, ki sem jo prikazala v teh dneh. Želela bi si, da bi danes poskušala tudi z malo drugačno taktiko in z udarci, a za to bo še dovolj časa," se je Kim Clijsters zazrla v nadaljevanje sezone.

Montreal (M), četrtfinale, tabela:

TSONGA (FRA/7) - FEDERER (ŠVI/1)
7:6 (5), 1:6, 7:6 (3)
MURRAY (VB/3) - DAVIDENKO (RUS/8)
6:2, 6:4
RODDICK (ZDA/5) - DJOKOVIĆ (SRB/4)
6:4, 7:6 (4)
DEL POTRO (ARG/6) - NADAL (ŠPA/2)
7:6 (5), 6:1

Cincinnati (Ž), četrtfinale, tabela:

SAFINA (RUS/1) - CLIJSTERS (BEL)
6:2, 7:5
PENNETTA (ITA/14) - HANTUCHOVA (SLK)
6:3, 6:3
DEMENTJEVA (RUS/4) - WOZNIACKI (DAN/8)
6:2, 6:1
JANKOVIĆ (SRB/5) - BAMMER (AVT)
6:0, 6:3