Roger Federer je imel le v drugem nizu nekaj težav s Stanislasom Wawrinko, s katerim sta osvojila olimpijsko zlato med dvojicami v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Roger Federer je imel le v drugem nizu nekaj težav s Stanislasom Wawrinko, s katerim sta osvojila olimpijsko zlato med dvojicami v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je bil popolnoma razglašen. Foto: EPA
Robin Söderling
Robin Söderling je lani izločil Rafaela Nadala, proti Rogerju Federerju pa v finalu ni imel možnosti. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova ni našla forme, ki jo je pokazala v soboto. Foto: EPA
Venus Williams
Venus Williams veliko več pričakuje od Wimbledona. Foto: Reuters

Poslovila sta se Andy Murray in Jo-Wilfied Tsonga.

Branilec naslova je premagal rojaka Stanislasa Wawrinko s 6:3, 7:6 in 6:2. V drugem nizu je Federer izgubil servis, a Wawrinka ni znal zadržati prednosti s 4:2. Odločala je podaljšana igra, ki je pripadla 16-kratnemu zmagovalcu turnirjev za grand slam s 7:5. V tretjem nizu je Roger zmlel svojega prijatelja, ki so mu popustili živci, tudi lopar je poletel po zraku.

Dvoboj na stadionu Philippa Chatrierja je trajal uro in 56 minut. Federer je serviral sedem asov, dosegel 31 "winnerjev", izkoristil je tudi pet izmed osmih priložnosti za brejk. "Še nikoli nisem izgubil z njim. Želel sem nadaljevati to tradicijo. A je precej napredoval v igri, zato ga nisem podcenjeval," je po dvoboju dejal prvi nosilec.
V osvojenih točkah je bilo 95:81. Lani je Roger v finalu s 6:1, 7:6 in 6:4 odpravil Söderlinga. Šved je v osmini finala ugnal Hrvata Marina Čilića s 6:4, 6:4 in 6:2.

Murray in Tsonga se poslavljata
Izpadel je četrti nosilec Andy Murray. Britanec je bil brez možnosti proti Tomasu Berdychu. Čeh je na igrišču Suzanne Lenglen zadel kar 47 "winnerjev", petkrat je odvzel servis Britancu. V osvojenih točkah je bilo 104:84 za Berdycha.

Ljubljenec občinstva Jo-Wilfried Tsonga se je poškodoval v dvoboju z Mihailom Južnim. Prvi niz je Rus dobil s 6:2, Francoz pa je nato v velikih bolečinah predal dvoboj.

V. Williams in Šarapova izpadli
Nadja Petrova je izločila drugo nosilko Venus Williams s 6:4 in 6:3. Američanka je kar štirikrat izgubila servis, naredila je precej napak in servirala šest dvojnih napak. "Danes mi nič ni šlo po načrtih. Zdaj mi ostanejo še dvojice, nato pa moj najljubši turnir v Wimbledonu," je dejala Venus. Petrova je v dramatičnem dvoboju tretjega kroga rešila tri zaključne žoge proti Francozinji Aravane Rezai. V četrtfinalu jo čaka rojakinja Jelena Dementjeva, ki je ugnala Chanelle Scheepers s 6:1 in 6:3.

Justine Henin je v dvoboju nekdanjih prvih igralk sveta premagala Marijo Šarapovo s 6:2, 3:6 in 6:3. Štirikratna prvakinja Pariza je bila v soboto nemočna v drugem nizu, pred začetkom odločilnega niza pa jo je rešila tema. "Rada bi prišla kar najdlje. Toda zavedam se, da moram še veliko delati. Nimam še prave stalne igre," je dejala Heninova.

Srebotnikova in Peschejeva v četrtfinalu
Katarina Srebotnik je skupaj s Čehinjo Kveto Peschke v tretjem krogu ženskih dvojic premagala Caro Black iz Zimbabveja in Rusinjo Jeleno Vesnino, šesti nosilki, s 7:6 in 6:1. Slovensko-češka naveza se je uvrstila v četrtfinale.

Osmina finala (M), tabela:
FEDERER (ŠVI/1) - WAWRINKA (ŠVI/20)
6:3, 7:6 (5), 6:2
SÖDERLING (ŠVE/5) - ČILIĆ (HRV/10)
6:4, 6:4, 6:2
BERDYCH (ČEŠ/15) - MURRAY (VB/4)
6:4, 7:5, 6:3
JUŽNI (RUS/11) - TSONGA (FRA/8)
6:2, b.b.
MELZER (AVT/22) - GABAŠVILI (RUS)
ponedeljek
DJOKOVIĆ (SRB/3) - GINEPRI (ZDA)
ponedeljek
VERDASCO (ŠPA/7) - ALMAGRO (ŠPA/19)
ponedeljek
NADAL (ŠPA/2) - BELLUCCI (BRA/24)
ponedeljek

Osmina finala (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - PEER (IZR/18)
ponedeljek
STOSUR (AVS/7) - HENIN (BEL/22)
ponedeljek
JANKOVIĆ (SRB/4) - HANTUCHOVA (SLK/23)
ponedeljek
GROTH (AVS) - ŠVEDOVA (KAZ)
ponedeljek
SCHIAVONE (ITA/17) - KIRILENKO (RUS/30)
6:4, 6:4
WOZNIACKI (DAN/3) - PENNETTA (ITA/14)
7:6 (5), 6:7 (4), 6:2
DEMENTJEVA (RUS/5) - SCHEEPERS (JAR)
6:1, 6:3
PETROVA (RUS/19) - V. WILLIAMS (ZDA/2)
6:4, 6:3