Švica je le še zmago oddaljena od zgodovinskega slavja v Davisovem pokalu. Foto: EPA
Švica je le še zmago oddaljena od zgodovinskega slavja v Davisovem pokalu. Foto: EPA
Švicarski navijači
Švicarski navijači so izjemno glasni na stadionu Pierre Mauroy v Lillu. Bodo tudi v nedeljo doneli kravji zvonci? Foto: EPA
Julien Benneteau in Richard Gasquet
Julien Benneteau in Richard Gasquet sta v drugem nizu zapravila kar pet priložnosti za brejk. Foto: EPA
Švica po igri dvojic vodi z 2:1

Dvoboj je trajal dve uri in 12 minut. Švicarska dvojica je zelo dobro servirala, saj niti enkrat ni izgubila igre na svoj servis. Na drugi strani pa so Federerju in Wawrinki uspeli trije brejki. Končno razmerje točk je bilo 105:81.
Francoza konkurenčna le v drugem nizu
Švicarja sta začela odlično, v šesti igri sta prišla do ključnega brejka in Federer je po 28 minutah zanesljivo končal uvodni niz. Francoza sta se pobrala v drugem nizu, v drugi, četrti in osmi igri sta si skupno priigrala pet priložnosti za odvzem servisa, a nobene nista unovčila. V 11. igri je Gasquet izgubil servis in Švicarja sta povedla z 2:0 v nizih. V tretjem nizu je Benneteau izgubil servis v peti igri, Švicarja pa sta izkoristila drugo zaključno žogo po dveh urah in 12 minutah.
"Fedrinka" v izvedbi iz Pekinga 2008
Kapetan Švice Severin Lüthi je na četrtkovem žrebu za igro dvojic prijavil Marca Chiudinellija in Michaela Lammerja, a je bilo jasno, da bo čakal do zadnjega trenutka. Upal je, da se bodo Federerjeve težave s hrbtom zmanjšale. Po petkovem porazu proti Gaelu Monfilsu, ki je osvojil le osem iger, je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam prikazal precej boljšo igro. Naveza "Fedrinka", kot ju ljubkovalno kličejo navijači, je odigrala najboljšo partijo po finalu olimpijskih iger v Pekingu leta 2008.
Federer znova v pravi formi
"Naši navijači so res neverjetni. Počutil sem se kot na domačem igrišču. Dali so nama ogromno energije. S Stanom se odlično ujameva, tokrat sva prikazala sijajno igro. Vsak dan se počutim bolje, tokrat sem lahko dal že 100 odstotkov od sebe in tudi v nedeljo bom storil enako," je bil nasmejan 33-letni Federer, ki lahko v nedeljo v uvodnem dvoboju z zmago nad Jo-Wilfriedom Tsongajem priigra Davisov pokal in s tem zaokroži sanjsko kariero.

Wawrinka je ta teden v odlični formi, take igre ni prikazal od finala Odprtega prvenstva Avstralije januarja letos, ko je ugnal Rafaela Nadala in se v Melbournu veselil prvega grand slama v karieri. Prvič po letu 1973 (John Newcombe/Rod Laver)sta dva igralca iz najboljše deseterice na svetu med posamezniki dobila partijo dvojic v finalu Davisovega pokala.
Gasquet: Še nikoli nisem igral proti tako močni dvojici
Gasquet ni bil preveč potrt, saj Francoza sploh nista igrala slabo: "Še nikoli v karieri nisem igral proti tako močni dvojici. Če bi hotela zmagati, bi nama moralo uspevati vse."

Odločitev o skupnem zmagovalcu bo padla v nedeljo, ko bosta na sporedu še posamična dvoboja.

DAVISOV POKAL, finale,

Lille (dvorana, pesek):
FRANCIJA - ŠVICA 1:2

Tsonga - Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6

Monfils - Federer 6:1, 6:4, 6:3

Benneteau/Gasquet -
Federer/Wawrinka
3:6, 5:7, 4:6

Nedelja ob 13.00:
Tsonga - Federer

Monfils - Wawrinka

Švica po igri dvojic vodi z 2:1