Lani je po treh urah v štirih nizih slavil Roger Federer. Foto: Reuters
Lani je po treh urah v štirih nizih slavil Roger Federer. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal ni samo igralec za peščena igrišča, pač pa je zobe pokazal tudi na drugih podlagah. Foto: EPA
Roger Federer
Za stavničarje je Roger Federer nesporni favorit. Na njegovo zmago je količnik le 1,16, na Špančevo pa kar 5. Foto: EPA

Njuni dvoboji imajo še toliko večjo težo, saj sta kar devetkrat igrala v finalih. Več uspeha ima pet let mlajši Nadal, ki si je prednost nabral na peščenih igriščih. Tam ga je Švicar premagal le enkrat, še posebej boleč pa je bil poraz pred mesecem v Roland Garrosu. V ponovitvi lanskoletnega finala Federer naskakuje peti zaporedni Wimbledon, s čimer bi izenačil rekord Björna Borga. Nadal lovorike na travi še nima.

1. Miami 2004 (trda podlaga), 3. krog
Nadal - Federer 6:3, 6:3 (1 ura in 9 minut)
Roger Federer je pred tem dvobojem v celem letu izgubil le en dvoboj in se okitil tako z zmago v Melbournu kot tudi v Indian Wellsu. Nadal pred tem še ni osvojil niti enega turnirja, pravzaprav je bilo to njegovo prvo pravo leto v vrhunskem svetu tenisa, kar je bil razlog več, da je bila njegova zmaga veliko presenečenje. Španec je po dvoboju priznal, da še nikoli ni tako dobro serviral.

2. Miami 2005 (trda podlaga), finale
Federer - Nadal 2:6, 6:7 (4), 7:6 (5), 6:3, 6:1 (3 ure in 43 minut)
Drugi obračun je bil prav tako odigran v Miamiju, kamor je Federer spet prišel le z enim samim porazom (Safin v Melbournu). Švicarju je po pravem maratonu uspelo maščevanje. Nadal je v podaljšani igri tretjega niza že vodil s 5:3 in bil le dve točki oddaljen od nove zmage.

3. Roland Garros 2005 (pesek), polfinale
Nadal - Federer 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 (2 uri in 47 minut)
Njun prvi obračun na Roland Garrosu je bil finale pred finalom. Nadal je pred svojim prvim nastopom na pariškem pesku slavil v Monte Carlu in Rimu, Federer pa je dobro formo na pesku napovedal z zmago v Hamburgu. V napetem obračunu sta skupaj naredila kar 15 brejkov!

4. Dubaj 2006 (trda podlaga), finale
Nadal - Federer 2:6, 6:4, 6:4 (1 ura in 53 minut)
Tekmeca sta se prvič spopadla kot prvi in drugi igralec z lestvice ATP. Čeprav je Federer osvojil več točk kot nasprotnik (78:71) pa je zmaga pripadla žilavemu Špancu, ki je osvojil točke, ki so bile najbolj pomembne. Za Nadala je bila to deseta zaporedna zmaga v finalih turnirjev serije ATP, s čimer se je tudi končala Federerjeva serija 56 zmag na trdi podlagi.

5. Monte Carlo 2006 (pesek), finale
Nadal - Federer 6:2, 6:7 (2), 6:3, 7:6 (5) (3 ure in 50 minut)
Federer je med obema srečanjema dobil turnirja v Indian Wellsu in Miamiju, a ko se je karavana preselila na pesek, je bil proti Nadalu spet brez moči. V zadnjem nizu je Federer že vodil s 3:0, a je Nadalu uspelo osvojiti niz in preprečiti odločilni peti niz.

6. Rim 2006 (pesek), finale
Nadal - Federer 6:7 (0), 7:6 (5), 6:4, 2:6, 7:6 (5) (5 ur in 6 minut)
Rimska arena je postregla z najboljšim njunim dvobojem, ki je trajal več kot pet ur. Federer je bil spet boljši v skupnem številu točk (179:174), a Nadal je dobil odličilne točke. V zadnjem nizu pri izidu 5:6 je imel Federer celo dve zaključni točki, a se je Nadal rešil v podaljšano igro. Nadal je z zmago izenačil takratni rekord Guillema Vilasa (53 zaporednih zmag na pesku).

7. Roland Garros 2006 (pesek), finale
Nadal - Federer 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (4) (3 ure in 2 minuti)
Federer bi z zmago postal aktualni prvak na vseh štirih turnirjih za grand slam. Začel je silovito, v nadaljevanju pa se Nadal ni pustil motiti in je lažje od pričakovanj ubranil naslov. Mladi Španec je s tem dobil 14. zaporedni finale, kar je drugi najboljši dosežek. Boljši je prav Federer, ki se ponaša z nizom 24 zaporednih zmag v finalih.

8. Wimbledon 2006 (trava), finale
Federer - Nadal 6:0, 7:6 (5), 6:7 (2), 6:3 (2 uri in 58 minut)
Pravi obliž na krvave (beri: peščene) Federerjeve rane. Tekmeca sta se že petič v sezoni srečala v finalu. Podlaga prvič ni bila pesek, kar je bilo dovolj, da je Federer zmagal. Postal je šesti človek, ki je dobil štirikrat zapored najbolj prestižni turnir na svetu.

9. Šanghaj 2006 (trda podlaga), polfinale
Federer - Nadal 6:4, 7:5 (1 ura in 53 minut)
Švicar je s polfinalno zmago postal prvi igralec, ki se je štirikrat zapored uvrstil v finale zaključnega turnirja sezone. Federer je v finalu premagal še Jamesa Blaka in osvojil 12. turnir sezone.

10. Monte Carlo (pesek), finale
Nadal - Federer 6:4, 6:4 (1 ura in 35 minut)
Federer je v Monte Carlo prišel po zelo slabi turneji po Severni Ameriki, saj je v Indian Wellsu in Miamiju izgubil proti Guillermu Canasu. Nadal je v vsakem nizu po enkrat odvzel servis nasprotniku in ubranil vse njegove tri priložnosti za odvzem servisa. Niz zaporednih zmag na pesku je povišal na 67, kar je bil nov rekord. To je bila že njegova osma zmaga na turnirjih serije masters.

11. Hamburg (pesek), finale
Federer - Nadal 2:6, 6:2, 6:0 (1 ura in 55 minut)
Švicar je v Nemčijo prišel s serijo štirih turnirjev, na katerih ni dvignil lovorike za zmagovalca (najdaljši niz, odkar je na prvem mestu lestvice ATP, februar 2004). To je bil njun šesti obračun na pesku in prva zmaga Federerja na najpočasnejši podlagi. Nadal je s tem tudi prekinil niz 81 zmag na pesku. Na tej podlagi je zaigral že v 17. finalu in sploh prvič izgubil.

12. Pariz (pesek), finale
Nadal - Federer 6:3, 4:6, 6:3, 6:4 (3 ure, 10 minut)
Še eno veliko pariško razočaranje za Rogerja Federerja, ki si je prav Roland Garros zadal za glavni cilj sezone. Švicar je lovil zadnji grand slam turnir, ki ga še nima v zbirki, a je bil še drugo leto zapored v finalu boljši Nadal. Federeja je ob živce spravljala Špančeva žilavost, zaradi katere je naredil kar 60 neizsiljenih napak. Izkoristil je le eno od 17 žogic za odvzem servisa.

S. J.