Roger Federer je osmič v karieri dvignil pokal v domačem mestu. Foto: Reuters
Roger Federer je osmič v karieri dvignil pokal v domačem mestu. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro in Roger Federer
Juan Martin del Potro je prvič izgubil v finalu Basla. Foto: Reuters
Roger Federer
36-letni veteran bo vse moči stavil na zaključni masters v Londonu, ki se začenja 12. novembra. Foto: Reuters
Roger Federer
Pobiralci žog so se tradicionalno razveselili pic, ki jih je plačal Federer. Foto: Reuters
Osma zmaga Federerja v domačem Baslu

198 cm visoki Argentinec je leta 2012 ugnal Federerja v finalu v St. Jakobshalle s 6:4, 6:7 in 7:6, leto zatem pa še s 7:6, 2:6 in 6:4. Tokrat je 36-letni veteran po dveh urah in 31 minutah izjemne igre dosegel 95. turnirsko zmago v karieri - prehitel je Ivan Lendla, s katerim sta si po številu turnirskih zmag do zdaj delila drugo mesto (pred njim je s 109 zmagami le še Američan Jimmy Connors) - in sedmo letošnjo.

Del Potro je začel nervozno, v prvi igri je izgubil začetni udarec, a mu je nato uspelo izenačiti na 1:1. Federer je navdušil navijače v peti igri, ko je zadel dva sijajna forhenda. Serviral je za zmago v prvem nizu, a je "DelPo" odlično vračal servise in izenačil na 5:5. Odločala je podaljšana igra, ki jo je dobil Argentinec s 7:5.

Tudi drugi niz je bil zelo napet. V tretji in peti igri je bil ljubljenec občinstva v težavah, a se mu je uspelo obakrat rešiti po zaostanku s 30/40. V deseti igri je Federer dosegel edini brejk. V zadnjem nizu je del Potro dobil prvo igro na servis Švicarja, ki pa se je nato prebudil in nanizal kar štiri igre zapored. Prednost je ohranil do konca.

Oba utrujena po dolgi sezoni
"Mislim, da sva oba že pošteno utrujena po dolgi sezoni. Del Potro je igral že štiri tedne zapored. To je bil zelo čustveni obračun. Navijači so lahko zares uživali," je poudaril Federer, ki je osvojil sedmi turnir v letošnjem letu. Kar 13-krat je že igral v finalu Basla. Po koncu je Federer tradicionalno podelil vsem pobiralcem žog medalje in jih počastil s picami. Pred začetkom bogate kariere je v domačem mestu tudi sam pobiral žoge.
"Pozna se, da sem že nekoliko utrujen. Za mano je izredno uspešen mesec, v katerem sem na vsakem turnirju prišel do konca. Pravega časa za počitek nisem imel, toda dosežki mi dajejo motivacijo za delo. Proti Rogerju lahko le stoodstoten upaš na uspeh," je poudaril del Potro, ki je imel nekaj priložnosti, da bi dvoboj obrnil v drugo smer.

Federer ne bo igral v dvorani Bercy
Tako kot je napovedal že pred dnevi, je Federer zaradi priprave na zaključni turnir ATP v Londonu odpovedal sodelovanje na zadnjem turnirju serije 1.000 v Parizu. Odločitev o odpovedi so sporočili prireditelji v Parizu le nekaj ur po zmagi Švicarja na domačem turnirju v Baslu. V dvorani Bercy je zmagal leta 2011.

S to odločitvijo je izgubil skoraj vse možnosti, da bi do konca sezone še lahko prehitel Rafaela Nadala na prvem mestu lestvice ATP. Španec ima kar 1.460 točk naskoka in si lahko že v Parizu zagotovi prvo mesto tudi ob koncu leta.

Finale serije ATP v Londonu bo na sporedu med 12. in 19. novembrom.

Pouille edini letos slavil na treh podlagah
Lucas Pouille je na turnirju na Dunaju v finalu po 71 minutah premagal rojaka Jo-Wilfrieda Tsongaja s 6:1 in 6:4 in osvojil tretji turnir v sezoni, edini pa ima naslove na treh podlagah. Pred tem je 23-letni Francoz v Budimpešti zmagal na pesku in Stuttgartu na travi. Tsongaja, ki bo njegov soigralec v finalu Davisovega pokala proti Belgiji, je v tretjem medsebojnem obračunu premagal prvič, se mu oddolžil za poraz v finalu Marseilla, osvojil pa je svoj četrti turnir v karieri.

"Presenečen sem nad svojo igro in tudi gladko zmago v finalu. Tsongaja, velikega borca, premagati v dveh nizih, brez "tie-breaka", ni lahka naloga. Imel sem čisto glavo, niti enkrat nisem pomislil, kaj se je dogajalo v Marseillu," je dejal Pouille, ki je rojaku odvzel tri začetne udarce, ubranil pa obe žogi za brejk.

Tsonga, 15. igralec sveta, je v finalu Dunaja nastopil tretjič. Leta 2011 je premagal del Potra, lani pa izgubil proti Andyju Murrayju.

BASEL, finale
(2.100.000 evrov, trda podlaga)

FEDERER (ŠVI/1) - DEL POTRO (ARG/4)
6:7 (5), 6:4, 6:3


DUNAJ, finale
(2.600.000 evrov, trda podlaga)

POUILLE (FRA) - TSONGA (FRA)
6:1, 6:4

Osma zmaga Federerja v domačem Baslu