Odprto prvenstvo ZDA je edini turnir za grand slam, kjer se Rafael Nadal in Roger Federer še nista srečala v finalu. Se letos obeta še ena teniška poslastica? Foto: EPA
Odprto prvenstvo ZDA je edini turnir za grand slam, kjer se Rafael Nadal in Roger Federer še nista srečala v finalu. Se letos obeta še ena teniška poslastica? Foto: EPA
Novak Djoković
Po slabem začetku turnirja je Novak Djoković našel pravo formo. Foto: EPA

Švicar je na trenutke spet prikazal igro, ki mu je prinesla 16 naslovov na največjih turnirjih, in po slabih dveh urah slavil s 6:4, 6:4, 7:5. Drugi igralec sveta je serviral 18 asov, Šved le dva. Prav začetni udarec je kot ključnega izpostavil Federer, ki ga na osrednjem igrišču niso motile niti nizke temperature niti močen veter. "Ni bilo lahko. Mraz, piha ti okrog ušes. Včasih sem tako vreme sovražil, zdaj pa uživam igrati v vetru. Še posebej, če ti steče servis," je povedal "Fedex", ki je tokrat zadel 64 odstotkov prvega servisa in z njim osvojil 86 odstotkov točk.

Sedmo zaporedno polfinale
Tudi Söderling, ki je dobil le enega izmed 13 medsebojnih dvobojev, je hvalil Federerjev servis: "S prvim servisom je 'čistil' črte, kar ni lahko." Federer se je v polfinale New Yorka uvrstil sedmič zapored. Pet turnirjev je dobil, lani pa ga je v finalu ugnal Juan Martin del Potro.

Neugodna tradicija za Djokovića
Federer se bo zdaj srečal s starim znancem Djokovićem, ki je prav tako lažje od pričakovanj s 7:6, 6:1, 6:2 izločil Francoza Gaela Monfilsa. Švicar in Srb sta se pomerila v finalu New Yorka leta 2007 in v zadnjih dveh polfinalih. Vse tri dvoboje je dobil Federer.

V polfinale še Wozniackijeva in Zvonarjova
Znane so vse polfinalistke v ženski konkurenci. Kot zadnji sta si uvrstitev med zadnje štiri zagotovili Caroline Wozniacki in Vera Zvonarjova. Prva nosilka je s 6:2, 7:5 premagala Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, Rusinja pa s 6:3, 7:5 Estonko Kaio Kanepi.

Kot da bi igrali v orkanu
Sredino dogajanje v New Yorku je močno zaznamoval veter, ki je poskrbel za veliko komičnih trenutkov. Težave so imeli igralci že pri začetnem udarcu, saj jim je bilo žogico težko kontrolirati že pri samem metu. V nekaterih trenutkih je bil dosežek že, če je žogica zadela igrišče. "Počutila sem se, kot da bi igrala v orkanu. Šlo je samo za preživetje," je bila slikovita Wozniackijeva. Podobnega mnenja je bil Djoković: "To so najhujši pogoji v New Yorku. Mislim, da gledalci niso uživali v tenisu."

Četrtfinale (M), tabela:
NADAL (ŠPA/1) - VERDASCO (ŠPA/8)
JUŽNI (RUS/12) - WAWRINKA (ŠVI/25)
DJOKOVIĆ (SRB/3) - MONFILS (FRA/17)
7:6 (2), 6:1, 6:2
FEDERER (ŠVI/2) - SÖDERLING (ŠVE/5)
6:4, 6:4, 7:5

Četrtfinale (Ž), tabela:
WOZNIACKI (DAN/1) - CIBULKOVA (SLK)
6:2, 7:5
ZVONARJOVA (RUS/7) - KANEPI (EST/31)
6:3, 7:5
V. WILLIAMS (ZDA/3) - SCHIAVONE (ITA/6)
7:6 (5), 6:4
CLIJSTERS (BEL/2) - STOSUR (AVS/5)
6:4, 5:7, 6:3