Novak Đoković in Roger Federer se bosta v nedeljo štiridesetič pomerila v karieri. Eno zmago več je dosegel Švicar. Foto: Reuters
Novak Đoković in Roger Federer se bosta v nedeljo štiridesetič pomerila v karieri. Eno zmago več je dosegel Švicar. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković se je četrtič uvrstil v finale Wimbledona. Foto: Reuters

Finale v Wimbledonu - mislim, da je to najbolj gledan teniški dvoboj na svetu. Seveda bo veliko na kocki, a bom pripravljen.

Novak Đoković
Novak Đoković
"Nole" je imel med dvobojem nekaj težav z levim ramenskim sklepom, a ni bilo nič hujšega. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je serviral izjemno, nanizal je kar 20 asov. Foto: Reuters

Novak je zadnjih nekaj let najboljši igralec. Vem, da sem ga sposoben premagati. Oba se že veseliva nedeljskega dvoboja - in upam, da mi bo uspelo.

Roger Federer
Andy Murray
Andy Murray ni storil veliko napak, a tokrat je bil Federer preprosto predober. Foto: Reuters
Federer in Murray po polfinalu Wimbledona
V nedeljo finale Đoković - Federer

Federer je igral kot v najboljših časih, z izjemnimi udarci je v obup spravljal Murrayjeve privržence, nanizal je kar 56 winnerjev (kar 21 več od nasprotnika) in storil zgolj 11 nevsiljenih napak. To bo zanj deseti nastop v finalu turnirja na sveti travi.

Tam se bo pomeril z Đokovićem, ki se je moral v prvem nizu dvoboja z Gasquetom zelo potruditi - dobil ga je šele v podaljšani igri -, nato pa je v naslednjih dveh nizih storil dovolj, da se je še četrtič uvrstil v finale Wimbledona, kjer lovi tretji naslov.

V nedeljo bodo lahko teniški sladokusci spremljali jubilejni 40. dvoboj Federerja in Đokovića. Uspešnejši je Švicar, ki je dobil 20 dozdajšnjih obračunov, Srb enega manj. Nazadnje sta se pomerila v finalu rimskega mastersa, v katerem je bil "Nole" boljši s 6:4 in 6:3. Lani je Đoković "FedExa" odpravil v finalu na sveti travi s 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7 in 6:4.

Tudi portal Športni SOS je v teh dneh v znamenju Wimbledona. Tokrat je odgovarjal o igralcih, ki so najpogosteje v petih nizih morali igrati vsaj 12 iger. Med maratonce sodi tudi Novak Đoković.

Đoković boljši v podaljšani igri
V prvem nizu so gledalci videli dva brejka, po enega na vsaki strani. Đoković je v 2. igri izkoristil že prvega, Gasquetu je nato uspel re-break, v 4. igri je izid poravnal na 2:2. Sledil je mrtvi tek do podaljšane igre, v kateri je bil prepričljivejši Srb (7:2).

Za Gasqueta usodna prva igra
"Nole" je drugi niz začel odlično. Že v uvodni igri je izkoristil drugo priložnost za brejk. Prvo je Gasquet ubranil z enoročnim bekhendom, pri drugi je bil po neuspešnem napadu na mrežo brez moči. Odvzem servisa je nato potrdil (2:0). V 4. igri si je Gasquet z bekhendom po paraleli priigral dve priložnosti za brejk, a se je Đoković rešil s štirimi zaporednimi točkami (3:1). Prednost brejka je številka ena svetovnega tenisa zadržala do konca niza, v 10. igri si je z dvema zaporednima asoma priigral dve priložnosti za zmago v drugem nizu, po nasprotnikovi nevsiljeni napaki je izkoristil prvo (6:4).

"Nole" izkoristil tretjo zaključno žogico
Prva priložnost za brejk se je v tretjem nizu ponudila Đokoviću, a se je Gasquet rešil z natančnim udarcem na zadnjo črto in izenačil na 40:40. "Nole" je nato dobil naslednji točki in povedel z 2:1, v 4. igri je brejk tudi potrdil (3:1). Gasquet se je trudil vrniti v dvoboj, a je bil Đoković preprosto prevelik zalogaj. S sijajnimi udarci je odbijal Francozove napade, v 9. igri sta se mu ponudili že dve zaključni žogi, a se je 29-letnik iz Neuchatela obakrat rešil. Na svoj začetni udarec si je Beograjčan v 10. igri priigral tri zaključne žoge, izkoristil je prvo ter po dveh urah in 20 minutah dobil dvoboj.

StatistikaĐoković

Gasquet

Prvi servis (%)7651
Asi

12

6

Dvojne napake2 6
Nevsiljene napake

22

19

Winnerji4636
Osvojene točke11497
Osv. točke na mreži26/3918/31
Priložnosti za brejk3/81/4


Federer tvegal - in dobil prvi niz

Murrayju se je že v uvodni igri dvoboja ponudila priložnost za odvzem servisa švicarskemu veteranu, a je ta s tremi zaporednimi točkami odbil napad Britanca in povedel z 1:0. Oba tenisača sta v prvem nizu prikazala odlično igro, servirala sta zelo suvereno, v 12. igri je nato Federer nekoliko več tvegal in si priigral dve priložnosti za brejk, hkrati tudi za zmago v prvem nizu. Prvo je zapravil s slabim napadom na mrežo, drugo pa je vendarle izkoristil, potem ko je Murray storil napako. Po slabem udarcu na mreži se je žogica odbila od njegovega telesa (7:5).

Gigantska 10. igra Murrayju, niz Federerju
Drugi in tretji nosilec turnirja sta bila v drugem nizu zelo izenačena, gledalci so v uvodnih devetih igrah videli zgolj eno priložnost za odvzem servisa, z bekhend paralelo jo je v 4. igri zapravil Federer. Točko vrelišča je dvoboj do tistega trenutka dosegel v 10. igri, ko so se Švicarju najprej ponudile tri priložnosti za zmago v nizu, a je Škot vse ubranil. Najprej je Federerja presenetil z asom na drugi servis, nato je Švicar žogo poslal še v mrežo. Na 40:40 je Murray izenačil z napadom po odličnem servisu. V nadaljevanju igre je 28-letnik iz Glasgowa ubranil še dve priložnosti za brejk, s 'čudežnimi' udarci je lomil nasprotnika, a nikakor mu ni uspelo postaviti pike na i in izenačiti na 5:5. Po sedmem izenačenju, paralelnem forhendu in asu je vendarle poravnal izid.

Pred Federerjem je bila morda ena najpomembnejših iger dvoboja, a veteran ni podlegel pritisku. V naslednji igri z natančno odmerjenimi udarci ni izgubil niti točke in znova povedel (6:5), nato je po nevsiljeni napaki Murrayja niz tudi dobil (7:5).

Dobil 10. igro za 10. finale
V tretjem nizu sta tenisača brez večjih težav dobivala točke na svoj servis, po dveh urah igre je bil izid 4:4. Le šest minut je nato Federer potreboval, da si je priboril deseti finale v Wimbledonu. V 10. igri je povedel z 0:30, potem ko mu je uspel neverjeten winner. Murray je nato z asom in natančnim diagonalnim udarcem poravnal na 30:30, nato pa izgubil naslednji točki in letošnjo pot na sveti travi po še 17. nevsiljeni napaki sklenil v polfinalu.

StatistikaFederer

Murray

Prvi servis (%)7674
Asi

20

12

Dvojne napake1 1
Nevsiljene napake

11

17

Winnerji5635
Osvojene točke10791
Osv. točke na mreži29/428/11
Priložnosti za brejk3/100/1


Wimbledon, polfinale:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - GASQUET (FRA/21)
7:6 (2), 6:4, 6:4
FEDERER (ŠVI/2) - MURRAY (VB/3)
7:5, 7:5, 6:4

Finale v Wimbledonu - mislim, da je to najbolj gledan teniški dvoboj na svetu. Seveda bo veliko na kocki, a bom pripravljen.

Novak Đoković

Novak je zadnjih nekaj let najboljši igralec. Vem, da sem ga sposoben premagati. Oba se že veseliva nedeljskega dvoboja - in upam, da mi bo uspelo.

Roger Federer
Federer in Murray po polfinalu Wimbledona
V nedeljo finale Đoković - Federer