Roger Federer se je prebil v peti zaporedni finale na OP-ju ZDA. Foto: Reuters
Roger Federer se je prebil v peti zaporedni finale na OP-ju ZDA. Foto: Reuters
Novak Djoković
Novak Djoković je Federerja ugnal na prvem letošnjem turnirju za grand slam, v New Yorku, kjer se je z izjavami po tekmi z Andyjem Roddickom zameril občinstvu, pa mu ni uspelo ponoviti uspeha. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je kar nekoliko presenetljivo dobil prvi in drugi niz proti številki ena moškega tenisa Rafaelu Nadalu. Foto: Reuters

Drugi nosilec si je svoj peti zaporedni newyorški finale zagotovil v štirih nizih - 6:3, 5:7, 7:5, 6:2. Močan naliv je prekinil drugi polfinalni dvoboj, kjer Andy Murray presenetljivo vodi proti prvemu nosilcu Rafaelu Nadalu s 6:2, 7:6, 2:3. Obračun se bo nadaljeval danes ob 22. uri, finale pa je prestavljen na ponedeljek ob 23.00. Dež je seveda odplaknil tudi ženski finale med Jeleno Janković in Sereno Williams. Odigran bo v ponedeljek ob 3. uri zjutraj.

Se je vrnil stari Federer?
Federer, ki se je precej namučil v četrtfinalu proti kvalifikantu Gillesu Mullerju, 130. igralcu na svetu, je na trenutke spet pokazal nekaj briljantne igre, zaradi katere je tako dolgo kraljeval na vrhu lestvice ATP. V ponovitvi lanskega finala je bil odločilen predvsem dober servis Švicarja, ki je serviral 20 asov, Djoković na drugi strani le šest, ob tem pa je naredil še pet dvojnih napak. Tretjega nosilca so pokopale tudi neizsiljene napake. V dvoboju jih je nabral 47, Federer pa 28.

Federer je začel odlično, servis je nasprotniku odvzel v četrti igri, nato pa sta do konca prvega niza oba igralca ubranila svoj servis. V drugem nizu je zanesljiveje začel Srb, ki je naredil manj neizsiljenih napak, Švicar pa je imel kar nekaj težav, da je zadrževal svoj servis. V četrti igri je "Nole" izkoristil že prvo priložnost za brejk in povedel 4:1. Branilec naslova je odgovoril z odvzemom servisa v sedmi igri in izenačil. Djokoviću je odločilni brejk uspel v 12. igri, ko je izkoristil tretjo žogo za brejk in izenačil izid v nizih.

Djoković vidno utrujen
Štirikratni zmagovalec v Flushing Meadowsu je tretji niz v svojo korist odločil z brejkom v 11. igri. Federer je imel v prvi igri četrtega niza dve žogi za brejk, a ju ni izkoristil, napake pa ni ponovil v peti igri, ko je vidno utrujenemu Srbu odvzel servis. Lekcijo je ponovil še v naslednji igri, nato pa suvereno serviral za zmago.

Najraje z Rafo
"Zelo sem vesel, da sem znova v finalu. Vso sezono sem trdo delal na največjih turnirjih. Zmaga tu bi mi pomenila zares veliko," je povedal Federer, ki svojim 12 naslovom na največjih turnirjih letos še ni dodal nobenega. "S kom najraje igram? Najraje imam lovorike. Vendar pa bi verjetno izbral Rafo, saj sva imela čez leto kar nekaj dobrih dvobojev. Wimbledon je bil res neverjeten, upam, da bova imela še kakšnega," je še dodal.

Izčrpani Nole zadovoljen s polfinalom
Djoković je čestital nasprotniku: "Njegova zmaga je absolutno zaslužena. Malce sem razočaran, saj zaradi utrujenosti nisem mogel pokazati vsega. Ta turnir me je zelo izčrpal, zato sem s polfinalom zadovoljen. Ni lahko en dan igrati do enih in oditi v posteljo ob štirih zjutraj, naslednji dan pa te že čaka dvoboj ob 11. ali 12. uri."

MEDNARODNI TURNIR ZA GRAND SLAM
NEW YORK
(7.050.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
FEDERER
(ŠVI/2) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:3, 5:7, 7:5, 6:2
NADAL (ŠPA/1) - MURRAY (VB/6)
2:6, 6:7 (5), 3:2 - prekinjeno zaradi dežja

T. V.