Justine Henin je na novinarski konferenci v Bruslju sporočila, da je po osmih letih profesionalne kariere nepreklicno konec. Foto: EPA
Justine Henin je na novinarski konferenci v Bruslju sporočila, da je po osmih letih profesionalne kariere nepreklicno konec. Foto: EPA
Justine Henin
Justine Henin in Kim Clijsters
Heninova je povlekla enako potezo kot Clijstersova maja lani. Foto: EPA
Heninova končala kariero

"Odhajam kot številka ena, kar je pomembno. Vedno je bolje, če odideš na vrhuncu. Kariero sem gradila na posebnih čustvih, ki jih zdaj ne občutim več," je presenetljivo odločitev pojasnila 25-letna Belgijka, ki je v karieri zmagala na 41 turnirjih, med drugim tudi na sedmih za grand slam (štirikrat Roland Garros, dvakrat New York, enkrat Melbourne).

Henin: Ničesar ne obžalujem
"Na sklepnem turnirju lanske sezone v Madridu (po epskem boju je v finalu ugnala Marijo Šarapovo, op. a.) sem začutila, da sem dosegla vrh kariere. Sprva sem razmišljala, da bi vzela odmor, a to ne bi bila prava poteza. Po vrnitvi iz Berlina sem se dokončno odločila, da končam. Odhajam brez obžalovanja in vem, da je to prava odločitev," je še dejala Valonka.

Zadnjič je nastopila prejšnji teden na turnirju v Berlinu, kjer jo je v osmini finala izločila poznejša zmagovalka Rusinja Dinara Safina, nato pa je zaradi utrujenosti odpovedala nastop ta teden v Rimu. Zanimivo je, da je pred kratkim na svoji spletni strani zapisala, da trenira brez težav in poškodb.

V Atenah olimpijska prvakinja
Štirikratna zmagovalka Roland Garrosa v svoji zbirki s štirih največjih turnirjev nima le zmage iz Wimbledona, kjer je v letih 2001 in 2006 izgubila v finalu. Pred štirimi leti je v Atenah slavila tudi na olimpijskih igrah.

Slavje v Wimbledonu me ne bi osrečilo
"Morebitna zmaga v Wimbledonu me ne bi osrečila. Pravzaprav sploh ne vem, če bi bila tam sposobna zmagati. Končala sem pred Roland Garrosom, ker sem se vprašala, če bi lahko prikazala boljšo igro kot lani, in ugotovila sem, da ne. Ne glede na vse težave, sem si želela nastopiti v Pekingu, a čas je za spremembo," je sklenila Heninova. Maja lani je kariero prav tako zgodaj končala še ena Belgijka Kim Clijsters in se posvetila družini.

Federer: Šok za teniški svet
Nad odločitvijo Heninove je bil močno presenečen tudi prvi igralec moške lestvice ATP Švicar Roger Federer: "To je šok za teniški svet, še posebno ker se je to zgodilo pred Roland Garrosom in Wimbledonom, kjer ni nikoli zmagala. Kakorkoli, gotovo ima za takšno odločitev trdne razloge."

Scott: Justine je vedno igrala po svojih pravilih
Vodja združenja WTA Larry Scott je o Justine govoril z izbranimi besedami: "Justine Henin bo ostala zapisana kot ena največjih šampionk ženskega tenisa. Kot igralka, ki je primanjkljaj pri višini nadomestila z izjemno željo po zmagi in bojevitim duhom. Redko se zgodi, da športnik odide na vrhuncu, toda Justine je vedno igrala po svojih pravilih."
A. V./M. R.

Heninova končala kariero