Blaž Rola, Grega Žemlja, Andreja Klepač in Blaž Kavčič so prejeli priznanja na zaključni prireditvi. Foto: TZS
Blaž Rola, Grega Žemlja, Andreja Klepač in Blaž Kavčič so prejeli priznanja na zaključni prireditvi. Foto: TZS
Grega Žemlja
Grega Žemlja je po dolgotrajni odsotnosti znova postal najboljši slovenski tenisač. Foto: TZS

etu.

Na zaključni prireditvi se je zbrala večina najboljših slovenskih teniških igralcev, ob večini igralk in igralcev mlajših starostnih kategorij, so bili na prireditvi tudi najboljši trije na lestvici ATP, Žemlja, Blaž Kavčič, Blaž Rola ter ena najboljših igralk na svetu v konkurenci dvojic Andreja Klepač.

Med igralkami je že vrsto let na slovenskem vrhu Hercogova (141. na lestvici WTA), ki je tudi letos prejela nagrado za najboljšo igralko, medtem ko je pri fantih najvišje uvrščeni Slovenec Žemlja (155. na lestvici ATP), ki je prav tako prejel nagrado za najboljšega igralca.

Za posebne teniške dosežke, energijo, ki jo vlaga v tenis, osredotočenost ter zaradi neprestanega boja s številnimi poškodbami je Tenis Slovenija nagrado podelila tudi Kavčiču (219. na lestvici ATP). Med posebnimi nagrajenci je bila tudi Klepačeva, ki je letošnjo sezono igrala skupaj s Katarino Srebotnik, v letu 2017 pa bo združila moči s Španko Mario Jose Martinez Sanchez. Klepačeva je letošnje leto končala na 29. mestu konkurence dvojic, med drugim pa je igrala polfinale serije masters, četrtfinale OP-ja ZDA, meseca maja pa sta s Srebotnikovo v Rimu premagali sestri Williams.

Na zaključni prireditvi sta največ nagrad pobrali mladi teniški igralki, 16-letna Kaja Juvan (Šport Plus Ljubljana) in 14-letna Živa Falkner (Krka Otočec). Obe se pripravljata na neuradno svetovno prvenstvo za mlajše igralce - Orange Bowl na Floridi, od 11. do 20. decembra, kjer so v preteklosti zmagovali zdajšnji velikani teniške igre. Izjemen uspeh so na tem turnirju pustile tudi slovenske teniške igralke. Mima Jaušovec je zmagala leta 1973, Barbara Mulej 1992, Tina Pisnik pa leta 1997.

Pokal Zala v kategoriji do 16 let sta prejela Tin Krstulović (ŠTK Velenje) in Maja Makorič (TK Nova Gorica). V članski konkurenci so tako pri dekletih kot tudi pri fantih zmago slavili igralke in igralci ŽTK Maribor, ki je še 14. zaporedoma osvojil naziv najbolj uspešnega teniškega kluba v Sloveniji.
Cilj je hiter povratek v prvo evro-afriško skupino
Tenis Slovenija ima za seboj izredno aktivno leto, saj je bilo pod njenim okriljem organiziranih več kot dvesto teniških turnirjev, vključno z glavnim teniškim dogodkom leta, turnirjem serije ATP challenger v Portorožu. Predsednik Marko Umberger je pojasnil: "V tekmovalnem smislu so bili izidi slovenskih igralcev in igralk nekoliko slabši kot prejšnja leta. Prepričan sem, da bodo izidi prihodnje leto boljši, če le ne bodo poškodbe krojile cilje. Predvsem si želimo hitrega povratka v prvo evro-afriško skupino, tako v Pokalu Federacij kot v Davisovem pokalu. Na vrata trkajo tudi mladi. Zlasti mlada dekleta so v letošnjem letu dosegla odlične izidi."