Hercogova je v odlični formi. Foto: EPA
Hercogova je v odlični formi. Foto: EPA

Občutek, da sem znova v finalu, je fenomenalen. Tudi samozavest se s tem definitivno dviguje. Grem pa korak za korakom, trenutno mi je predvsem pomembno, da igram dober tenis. S svojo igro sem zelo zadovoljna, to mi pa daje še dodaten zagon za naslednje tekme in za preostanek sezone.

Polona Hercog
Maria Sakari je občutila moč Polone Hercog. Foto: EPA
Rafael Nadal v letošnji sezoni na pesku ni oddal še niti niza. Foto: EPA

27-letna Mariborčanka, ki se je maja lani vrnila na teniška igrišča po večmesečni odsotnosti zaradi poškodb, si je uspela zagotoviti prvi finale po skoraj šestih letih.

Leto po vrnitvi je Hercogova stopnjevala svojo formo, v Wimbledonu je drugič v karieri nastopila v 3. krogu turnirjev za grand slam, tam pa je bila zanjo previsoka ovira Svetlana Kuznecova. Ravno Rusinji pa se je Slovenka oddolžila včeraj, ko jo je premagala v četrtfinalu turnirja v Carigradu.

Hercogova, ki na lestvici WTA zaseda 75. mesto, je v polfinalu potrdila odlično formo. Sakarijevo, 48. igralko sveta, ki do danes v Turčiji še ni izgubila niza, je odpravila v eni uri in 30 minutah. "Današnjo tekmo sem začela zelo agresivno. Izkoriščala sem vse priložnosti, predvsem na forhendu, ki je moj primarni udarec. Nasprotnico sem stiskala v vseh trenutkih, mogoče tu in tam kakšna neizkoriščena priložnost. Taktično sem se dobro pripravila in izkoriščala sem vse aspekte svoje igre," je svojo igro ocenila Hercogova.

Hercogova bo v nedeljo igrala v svojem petem finalu, do zdaj je osvojila dve končni zmagi. V letih 2011 in 2012 je bila najboljša na Švedskem v Bastadu.

V finalu bo igrala proti 122. igralki sveta, 32-letni Francozinji Pauline Parmentier, ki je v drugem polfinalu premagala sedmopostavljeno Romunko Irino Begu s 6:3 in 6:4.

Parmentierjeva bo tako kot Hercogova naskakovala svoj tretji naslov na turnirjih WTA. Do zdaj sta se Francozinja in Slovenka srečali enkrat. Mariborčanka je v edinem dvoboju leta 2011 v Kolumbiji zmagala.

Ne glede na razplet finala si je 27-letna Hercogova že zagotovila najmanj 21.400 dolarjev in 180 točk, ki jo bodo na novi lestvici v ponedeljek približale 60. mestu na svetu.

Tema prekinila tekmo Bedeneta
Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene bo moral počakati na uvrstitev v finale turnirja v Budimpešti. Polfinale z Avstralcem Johnom Millmanom je bil pri rezultatu 1:1 v nizih prekinjen zaradi teme in se bo nadaljeval v nedeljo dopoldne.

Bedene je dobil prvi niz s 6:2, v drugem pa je imel pri izidu 6:5 začetni udarec za zmago. Izgubil je servis in podaljšano igro s 4:7, tako da je Millman, 94. igralec na svetu, ostal v igri za finale.

Zmagovalec tega dvoboja se bo v finalu pomeril z Italijanom Marcom Cecchinatom, srečnim poražencem kvalifikacij, ki je bil v prvem polfinalu boljši od rojaka Andreasa Seppija s 5:7, 7:6 in 6:3.

Nadal do 400. zmage na pesku
V finalu turnirja serije 500 v Barceloni se bosta pomerila Rafael Nadal in mladi Grk Stefanos Cicipas. Španec je proti Davidu Goffinu dosegel 400. zmago v karieri na pesku. Belgijec se je upiral le na začetku, ko je povedel z 2:0, nato pa je Rafa postavil stvari na svoje mesto in zmagal s 6:4 in 6:0.

Cicipas je postal prvi grški finalist po 45 letih na turnirjih ATP. 19-letnik, ki je lani igral na turnirju challenger v Portorožu, je v polfinalu premagal domačina Pabla Carrena Busto s 7:5 in 6:4. Z zmago se je vpisal v grško teniško zgodovino. Pred njim je v finalu turnirjev ATP leta 1973 igral Nicholas Kalogeropulos, Cicipas pa bo v ponedeljek prvi Grk, ki bo uvrščen med prvih 50 tenisačev na svetu.

Nadal, ki je na pesku neporažen že 44 nizov, bo v finalu naskakoval enajsti naslov v Barceloni in 77. v karieri. Čeprav se ga že dolgo drži naziv "kralj peska", pa sta pred njim dva igralca, ki sta na turnirjih ATP dosegla več zmag na pesku. Argentinec Guillermo Vilas se je ustavil pri številki 659, njegov rojak Manuel Orantes pa pri 502. Nadal, ki je v zadnjih desetih letih izgubil le 35 dvobojev na pesku, ima na dosegu Avstrijca Thomasa Musterja (422).
Klepačeva brez finala dvojic v Stuttgartu
Andreja Klepač
in njena partnerica v igri dvojic Španka Maria Martinez Sanchez sta ostali brez finala turnirja WTA v Stuttgartu, kjer sta igrali kot prvi nosilki. V polfinalu sta ju premagali Američanka Raquel Atawo in Nemka Anna-Lena Grönefeld s 7:5 in 6:3.

CARIGRAD (Ž), polfinale
(250.000 am. dolarjev, pesek)

HERCOG (SLO) - SAKARI (GRČ)
6:4, 6:2

PARMENTIER (FRA) - BEGU (ROM/7)
6:3, 6:4


BUDIMPEŠTA (M), polfinale
(561.345 evrov, pesek)

BEDENE (SLO/5) - MILLMAN (AVS)
* 6:2, 6:7 (3), 0:0
* - prekinjeno zaradi teme

CECCHINATO (ITA) - SEPPI (ITA/8)
5:7, 7:6, 6:3


BARCELONA (M), polfinale
(2.794.220 evrov, pesek)

NADAL (ŠPA/1) - GOFFIN (BEL/4)
6:4, 6:0

CICIPAS (GRČ) - CARRENO BUSTA (ŠPA/5)
7:5, 6:3

Občutek, da sem znova v finalu, je fenomenalen. Tudi samozavest se s tem definitivno dviguje. Grem pa korak za korakom, trenutno mi je predvsem pomembno, da igram dober tenis. S svojo igro sem zelo zadovoljna, to mi pa daje še dodaten zagon za naslednje tekme in za preostanek sezone.

Polona Hercog