Zmagoviti krik Ivanovićeve po zadnji točki. Foto: EPA
Zmagoviti krik Ivanovićeve po zadnji točki. Foto: EPA
Ana Ivanović in Jelena Janković
Po koncu dvoboja je sledil prijateljski objem. Foto: EPA
Dinara Safina
Dinara Safina bo nepričakovano igrala v finalu Roland Garrosa. Foto: Reuters
Ivanovićeva z zmago na vrh lestvice WTA

Po izpadu Svetlane Kuznecove je bilo jasno, da bo zmagovalka drugega polfinala nasledila Marijo Šarapovo na vrhu lestvice WTA. Nervoza na igrišču Philippa Chatreirja je bila vidna že od prve točke naprej, Ivanovićeva je dobila že šestega izmed sedmih medsebojnih dvobojev.

Dvoboj poln preobratov
Ivanovićeva je začela odlično. Vodila je že s 6:4 in 3:1, potem pa povsem popustila in Jankovićeva je nanizala kar sedem iger zapored. Pri zaostanku s 3:4 v odločilnem nizu se je Ana zbrala in z dvema brejkoma prišla do svojega drugega zaporednega finala Roland Garrosa. Lani jo je gladko odpravila Justine Henin.

Forhend Ane je fenomenalen
"To je bil zelo težak dvoboj. Veliko je bilo vzponov in padcev, na koncu sem bila dovolj močna. V finalu me čaka nov zahteven dvoboj, saj ima Safina veliko samzavest po zadnjih zmagah," je bila srečna Ivanovićeva, ki je navdušila predvsem z izjemnimi forhend udarci z osnovne črte. Servirala je pet asov, a naredila tudi 43 neizsiljenih napak. Dvoboj je trajal dve uri in 15 minut.

Jankovićeva, ki je spet nastopila s prevezo roke, saj ima vneto mišico, se je mlajši rojakinji dobro upirala, a ostala brez tako želenega prvega finala na turnirjih za veliki slam v karieri.

Safina v življenjski formi
Rusinja Dinara Safina se je po zmagi nad Svetlano Kuznecovo s 6:3 in 6:2 uvrstila v finale. 22-letna Safina je po Mariji Šarapovi in Eleni Dementijevi tako premagala še eno rojakinjo, vendar tokrat na precej lažji način, saj ji ni bilo treba reševati zaključnih žog. Že od začetka je nadzirala dvoboj. Prvi niz je končala s tremi zaporednimi osvojenimi igrami, v drugem pa povedla s 5:2.

"Manj, kot pričakujem, več dobim! Še vedno sem v igri, da osvojim turnir. Zase, zanj in za družino," je ob misli na svojega brata Marata (v Parizu ni nikoli igral v finalu) povedala Safina, ki bo v soboto prvič zaigrala v finalu enega izmed turnirjev velike četverice.

Polfinale (Ž):
SAFINA (RUS/13)
- KUZNECOVA (RUS/4)
6:3, 6:2
IVANOVIĆ (SRB/2) - JANKOVIĆ (SRB/3)
6:4, 3:6, 6:4

C. R.

Ivanovićeva z zmago na vrh lestvice WTA