Tommy Haas je končno dvignil pokal v Halleju. Foto: EPA
Tommy Haas je končno dvignil pokal v Halleju. Foto: EPA
Andy Murray
Timu Henmanu in Gregu Rusedskemu ni uspelo priti v finale Wimbledona, zdaj bo velik prritisk na ramenih Škota. Foto: EPA
Andy Murray
Končno je Britanec dvignil veliki pokal. Foto: EPA

31-letni Nemec je dobil 12. turnir v karieri in prvega na travnati podlagi. Haas je v prvem nizu serviral brezhibno, ključni odvzem servisa mu je uspel v osmi igri. V podaljšani igri se je Srb rešil in jo dobil s 7:4, Haas je naredil kar tri dvojne napake in praktično poklonil "tiebreak". 12.000 gledalcev na Gerry Weber stadionu je dvignilo Haasa, ki je v zadnjem nizu hitro povedel s 3:0, brejk mu je uspel še v šesti igri, nato pa je brez izgubljene točke prišel do ene največjih zmag v karieri.

"Tommy si je zaslužil zmago. Srečen sem lahko, da sem sploh dobil drugi niz, saj sem igral slabo," je povedal "Nole", ki teden dni pred začetkom Wimbledona še ni v pravi formi.

"Nikoli se ne, kdaj se bo Novak prebudil. Po izgubljeni podaljšani igri me je že res skrbelo. On je 4. igralec sveta, ko se razigra, je neustavljiv," je dodal Haas, ki je dobil prvi turnir po Memphisu leta 2007. Dvoboj je trajal dve uri in 12 minut. Nemec je bil že drugi igralec sveta, potem pa je imel številne težave s poškodbami.

Murray prekinil urok
Andy Murray je postal prvi britanski zmagovalec v Queensu po 71 letih, potem ko je v finalu s 7:5 in 6:4 ugnal Jamesa Blaka. V prvem nizu mu je odločilni brejk uspel v enajsti igri, v drugem nizu pa v sedmi igri. Zadnji Britanec z zmago v Queensu je bil Bunny Austin leta 1938, v Wimbledonu pa je nazadnje slavil Fred Perry leta 1936.

"Pritisk je bil zelo veliko. Ljudje so me ustavljali in mi govorili, kako pomembno je, da Britanec končno zmaga na tem turnirju. Ta teden sem bil v zelo dobro formi, zdaj jo moram zadržati vse do Wimbledona, kjer imam lepe možnosti," je povedal 22-letni Škot.

QUEENS, finale
(750.000 evrov, trava)
MURRAY (VB/1) - BLAKE (ZDA/6)
7:5, 6:4

HALLE, finale
(750.000 evrov, trava)
HAAS (NEM) - DJOKOVIĆ (SRB/2)
6:3, 6:7 (4), 6:1

BIRMINGHAM, finale
(220.000 am. dolarjev, trava)
RYBARIKOVA (SLK/13) - LI (KIT/4)
6:0, 7:6 (2)
Dvajsetletna Slovakinja je dosegla prvo turnirsko zmago na turnirjih WTA.

A. G.