Blaž Kavčič je v zadnjem nizu sicer povedel s 3:0, a nato izgubil pet zaporednih iger. Foto: Slavko Jerič
Blaž Kavčič je v zadnjem nizu sicer povedel s 3:0, a nato izgubil pet zaporednih iger. Foto: Slavko Jerič
Igrišče številka 2 je bilo napolnjeno do zadnjega kotička. Foto: Slavko Jerič
Juan Martin del Potro je svoj edini turnir za grand slam osvojil v New Yorku leta 2009. Foto: Slavko Jerič
Slovo Hercogove in Kavčiča

Če je bil lani po porazu proti Andyju Roddicku lahko zadovoljen s svojo predstavo, letos ni bilo tako. Argentinski velikan Juan Martin del Potro ga je ugnal po dobrih dveh urah. Kavčič je sicer prikazal nekaj dobrih potez, a spet ni bil zadovoljen s svojim začetnim udarcem.

Izid 3:0 v nizih je visok poraz. Kako ste vi sami doživeli obračun?
Del Potro je odigral, kot smo pričakovali, nevaren je bil s svojim forehendom. Po pravici povedano, nisem pričakoval, da tako dobro igra s tem udarcem. Vsako mojo slabšo žogo je kaznoval s forehendom, kar je pomenilo točko. Poskušal sem se mu sicer izogibati, a je težko, če moraš vseskozi udarjati v samo eno tretjino igrišča. Ni mi uspelo nevtralizirati njegovega najmočnejšega udarca, in to je razlog za poraz.

V zadnjem nizu ste vodili s 3:0. Ste takrat začutili priložnost za preobrat?
Vedno je dober občutek, ko povedeš proti tako kvalitetnemu igralcu. Ko enkrat zaostajaš za brejk, se je proti tako dobrim igralcem skoraj nemogoče vrniti, saj postanejo še bolj sproščeni, njihove žoge so še natančnejše in močnejše. Takrat sem vedel, da je moja priložnost. Ko sem serviral pri 3:1, nisem odigral najboljše igre. Lahko bi dobil ta niz in marsikaj bi se lahko še zgodilo v četrtem nizu. Toda bil je boljši igralec ves dvoboj. 3:0 je bil vzrok bolj padec njegove koncentracije, kot pa moje dobre igre. Danes nisem bil najbolj konkurenčen.

Kako ste doživeli odvzem servisa v prvih dveh nizih?
Pri prvem brejku je res dobro odigral, tam praktično nisem imel nobenih možnosti. V prvi niz sem se sicer dobro vrnil, odigral sem dobro igro, a je dobil nekaj dolgih izmenjav, tako se je razpletlo. Pouskusil sem dati vse od sebe, vsako točko igrati maksimalno, a to ni spremenilo rezultata, ki je povsem realen.

Pred dnevi ste rekli, da igrati z Novakom Djokovićem pomeni, kot da bi igrali s steno. Kako močna pa je žoga Del Potra? Na trenutke se je zdelo, da je še močnejša.
Ja, s forehendom in servisom je njegov udarec še močnejši. Naredi sicer kakšno napako več, a s forehendom je nevarnejši, praktično z vsako žogo te pomika še nazaj, Djoković bolj rotira žogo, bolj gradi točko, Del Potro pa poskuša pri vsakem udarcu doseči winnerja. Danes je bilo težje igrati z Del Potrom.

Je Del Potro v današnji formi spet tisti igralec, ki lahko osvoji turnir za grand slam?
Vsekakor ima dobro igro, bolj je vprašljivo njegovo fizično stanje. Če bo tako igro ponovil tudi v prihodnjih krogih, bo nevaren prav za vsakega igralca.

Kaj natančno se je zgodilo ob tisti točki, ko ste nehote vanj poslali žogico?
Sploh nisem vedel, kaj se je zgodilo. Mislim, da je bil bolj jezen nase, ker ni pravočasno ujel žogice, ki je dvakrat padla na tla, a sodnik tega ni videl in je vseeno udaril. Stala sva 20 centimetrov drug od drugega in jaz nisem mogel drugače udariti, kot sem. Zgodilo se je, kar se je, ta žoga je bila sicer povsem lahka, prav nič ga ni zabolelo, tako da menim, da to ni bilo nič nešportnega. V tistem trenutku je malo čudno odreagiral, a po koncu tekme je povedal, da je vse v redu in da je bilo tisto bolj žar tistega trenutka.

Ste si želeli več prihajati k mreži?
Seveda bi bilo bolje, da bi več igral pri mreži, imel sem nekaj točk, pri katerih bi to sicer lahko storil, a pri tako dobrem igralcu je to skoraj nemogoče, ker te stalno »pritiska«. Ko kdaj dobiš malo krajšo žogo, si kar presenečen in je težko iti na mrežo. Želel sem si več izhodov k mreži, a to danes žal ni bilo mogoče.

Ste bili presenečeni, da je bilo na tribunah toliko slovenskih navijačev?
Ne, to so bili moji navijači, ki so sem prišli zato, da mi dajejo podporo. Bili so glasni, zelo sem jih slišal, v taki atmosferi je igrati bolj prijetno.

Kaj ste se naučili v Parizu?
To težko odgovorim, odigral sem dva dvoboja, imam nove izkušnje. Spet sem igral z igralcem, ki spada med najboljših pet na svetu. V prvem krogu sem premagal zelo dobrega igralca, zato grem lahko z dobrimi občutki naprej. V moji igri je še veliko rezerve, upam, da bom čim prej naredil nov korak naprej, da bo moja igra postala še boljša.

Lani ste govorili, da je vaša največja pomanjkljivost servis. Ste zadovoljni z napredkom v tej prvini?
Res sem naredil velik napredek, a v odločilnih trenutkih moj drugi servis še vedno peša. Tu je še velika rezerva. Res ogromno treniram servis, rezultata pa ne vem kako dobrega ravno ni. Bomo videli, moram vztrajati naprej, upam, da se bo rezultat treningov čim prej poznal.

Kaj še lahko popravite pri servisu?
Pri servisu moram tehnično izboljšati nekaj stvari, nikoli ni dovolj časa, da bi se to storilo. Kaj drugega, kot je veliko treninga in imeti dober občutek pri serviranju, je težko narediti. Po koncu sezone bo prišel tisti čas, ko se bo to lahko temeljiteje popravilo. V dveh zimah nisem kaj pretiranega spreminjal, tudi v prihodnje najbrž ne bo tako.

Slovo Hercogove in Kavčiča