Blaž Kavčič je po prvi prekinitvi zaradi dežja zaigral sijajno in osvojil drugi niz. Foto: EPA
Blaž Kavčič je po prvi prekinitvi zaradi dežja zaigral sijajno in osvojil drugi niz. Foto: EPA
Andy Roddick
Roddick je serviral 13 asov, a je vseeno kar sedemkrat izgubil servis. Foto: EPA
Teimuraz Gabašvili
Teimuraz Gabašvili je Žemlji prepustil le pet iger. Foto: EPA
Grega Žemlja
Grega Žemlja ni uspel ponoviti odlične igre z dvoboja prvega kroga proti Argentincu Juanu Monacu. Foto: EPA
Kavčič namučil Roddicka

Oba slovenska igralca sta že z zmagama v uvodnem krogu dosegla zgodovinski uspeh. Pred tem se nobenemu slovenskemu tenisaču ni uspelo prebiti v drugi krog turnirja za grand slam.
V uvodnem nizu Kavčič trikrat oddal servis
Kavčič je na stadionu Suzanne Lenglen začel nervozno. Izgubil je uvodno igro na svoj servis. Roddick je povedel z 2:0, a je nato oddal začetni udarec. Ljubljančanu ni uspelo izenačiti na 2:2 in Američan si je po dveh dvojnih napakah Kavčiča priigral vodstvo s 3:1. Brejki so si kar sledili, odločilen odvzem servisa pa je Roddicku uspel v osmi igri.


Prvi premor koristil Blažu
V drugem nizu je najboljši slovenski igralec začel sijajno. Dobil je prvih osem točk in celo brez izgubljene točke odvzel servis zmagovalcu Flushing Meadowsa leta 2003. Roddick se je pobral in izenačil na 2:2. V sedmi igri mu je z bekhend volejem uspel nov odvzem servisa, a je Kavčič izenačil na 4:4. Ljubljančan je imel pri vodstvu s 5:4 celo zaključno žogo za 1:1 v nizih, a jo je Roddick s forhendom rešil. V 11. igri je znova začelo deževati in igralca sta zapustila igrišče. Premor je očitno koristil Kavčiču, ki je zadržal servis za 6:5 in v 12. igri izkoristil že prvo zaključno žogo za niz.
Odločil boljši servis Roddicka
V tretjem nizu je Roddicku že v uvodni igri uspel brejk. Pri vodstvu Američana s 4:3 je dvoboj znova prekinil dež, a v nadaljevanju Kavčiču ni uspelo odvzeti servisa.
V četrtem nizu je Kavčič slabo serviral. V tretji igri je oddal začetni udarec, a mu je nato še uspelo izenačiti na 2:2. Roddick je začel igrati bolj zanesljivo in s štirimi zaporednimi igrami si je lahko po dveh urah in 57 minutah le oddahnil.
Največjo premoč je imel Roddick pri servisu (asi 13:0), Kavčič pa je naredil tudi šest dvojnih napak. V osvojenih točkah je bilo 132:113 za Američana, ki je kar desetkrat odvzel servisu Ljubljančanu. Blaž je lahko ponosen, da mu je uspelo kar sedem brejkov proti enemu najboljših serverjev na svetu.
Gledalci so bili na njegovi strani
"Sem zelo vesel. Prvič, da sem sploh dobil priložnost igrati pred takšno množico ljudi, ki je bila na moji strani. Poleg tega sem igral proti Roddicku, ki je top 10 igralec že deset let. To so bile moje sanje, ko sem začel igrati tenis, in danes so se te sanje uresničile. Sem presrečen, na igrišču pa sem dal vse od sebe. V tem trenutku ne morem reči, da bi lahko karkoli bolje naredil. Dal sem svoj maksimum. Mislim, da sem prikazal dobro igro, nekaj malenkosti pa še moram popraviti, če hočem takšne igralce premagati. A tudi s takšno igro sem zelo nevaren najboljšim igralcem na svetu. To sem danes dokazal. Upam, da bom še bolj zagrizel in odpravil malenkosti ter da mi že v Wimbledonu lahko uspe še bolj odmeven rezultat, kot tukaj," je dejal Kavčič.

"Prva prekinitev mi je prišla zelo prav, ker sem prišel na igrišče z drugačno energijo, moja žoga je bila močnejša, hitrejša in sem mu zabil kar nekaj žog v tistih dveh igrah. Potem pa je spremenil taktiko igre, začel igrati potrpežljivo in pametno, kar je bilo zame seveda slabše. Prekinitve niso šle na mojo roko, ampak to je bila nepomembna stvar. Oba sva naredila vse, da bi prekinitve šla v najino korist, in mislim, da se ni nihče s tem kaj pretirano okoristil," je še dodal najboljši slovenski tenisač. zaradi dežja.

Naslednji veliki cilj je Wimbledon
"V petek letim domov. Hitro se moram odločiti, ali bom šel v ponedeljek na turnir na Češko. Nagibam se k temu, da bi ostal nekaj dni doma in se spočil ter se nato pripravil za nastop v glavnem delu turnirja v Queensu in najverjetneje Wimbledona. Dobro bi bilo, če bi na pripravah dodal še teh par odstotkov, ki mi manjkajo, da bom lahko potem premagoval najboljše igralce na svetu," je predstavil načrte Kavčič.
Za Žemljo proti Gabašviliju ni bilo kruha
Žemlja je držal priključek z Gabašvilijem do 3:3 v uvodnem nizu, potem pa je popolnoma popustil. Rus je nanizal kar devet iger zapored. V tretjem nizu je Žirovničan osvojil uvodno igro. Pri izidu 1:3 je dvoboj prekinil dež, a je Gabašvili tudi v nadaljevanju s tremi zaporednimi igrami hitro končal dvoboj po 87 minutah.
Gabašvili je izkoristil sedem izmed 17 brejk priložnosti, Žemlja pa si ni priigral niti ene. Slovenski igralec je naredil 23 neizsiljenih napak, serviral je sedem asov in tri dvojne napake. V osvojenih točkah je bilo 95:59 za Rusa.
"Nisem bil zadovoljen z igro in sem malo razočaran. Kljub slabši igri pa sem lahko v celoti zadovoljen z nastopom na Roland Garrosu. Gabašvili je bil dosti bolj neugoden nasprotnik kot prejšnji, igral je agresivno, prisiljen sem se bil braniti, ob tem pa ni bilo prave energije in moči v nogah. Bo treba še kar veliko postoriti glede tega na treningu. Če bi bil mogoče malo bolj svež, bi bilo lahko vse skupaj veliko lažje," je povedal Žemlja.


Moški, 2. krog:
KAVČIČ (SLO) - RODDICK (ZDA/6) (igrišče Suzanne Lenglen)
3:6, 7:5, 4:6, 2:6

ŽEMLJA (SLO) - GABAŠVILI (RUS) (igrišče številka 17)
3:6, 1:6, 1:6

Ženske, 3. krog, petek:
HERCOG (SLO) - PENNETTA (ITA/14)
igrišče 7, 3. dvoboj

Kavčič namučil Roddicka