Novak Djoković je po zaključni točki padel na kolena. Pred njim je še ena ovira - Francoz Jo Wilfried Tsonga. Foto: EPA
Novak Djoković je po zaključni točki padel na kolena. Pred njim je še ena ovira - Francoz Jo Wilfried Tsonga. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je do zdaj v finalu grand slam turnirja igral le enkrat. Septembra ga je na OP ZDA v finalu ugnal prav Roger Federer. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer bo moral še počakati na svoj 13. grand slam naslov. Foto: EPA
Djoković izločil Federerja

"Nole" je odličen tenis začinil še s hladnokvnostjo v odločilnih trenutkih in po 2 urah in pol slavil s 7:5, 6:3, 7:6 (5). Doslej v Melbournu ni zgubil še niti niza. Švicar je prvič po OP Francije leta 2004 (Kuerten) dvoboj na enem od štirih največjih turnirjev izgubil v treh nizih. S tem se je končal tudi njegov niz 10 zaporednih nastopov v finalu grand slamov.

Dobil 9 od 10 iger in v 3. nizu rešil dve zaključni žogi
Federer, zmagovalec 12 grand slamov, je dvoboj začel dobro. Pri 5:3 je serviral za zmago v prvem nizu, vendar je Djoković dobil 9 od naslednjih 10 iger. Srb je v 3. nizu pri 5:6 rešil dve zaključni žogi, v podaljšani igri pa z mirnostjo, potrpežljivostjo in dobrim servisom slavil 7:5.

Djoković: Bil sem tisti, ki je narekoval igro
"Pritisku sem kljuboval na najboljši možni način. V pomembnih trenutkih je deloval moj servis in to je bila najboljša prvina moje igre. Bil sem bolj potrpežljiv in tisti, ki je narekoval igro. Mislim, da sem zasluženo zmagal," je dvoboj ocenil Djoković.

Federer: Ustvaril sem pošast
"Seveda, ustvaril sem pošast, tako da vem, da moram vedno osvojiti vsak turnir. Toda polfinale je kljub vsemu kar dobro. Nocoj nisem čutil nobenega pritiska. Težko je oceniti dvoboj 15 minut po koncu. Dal sem vse od sebe, toda ne more se vedno izteči, tako kot si želiš. Razočaranje bo minilo. Že gledam v nadaljevanje sezone," je takoj po dvoboju povedal Federer, ki seveda ostaja na prvem mestu računalniške lestvice.

Kratek film poteka dvoboja
Prvi niz
Federer je nasprotniku odvzel servis pri izidu 3:3 in pri 5:3 serviral za niz, vendar je Djoković izkoristil prvo priložnost za brejk. Švicar, ki je delal zanj netipično veliko število napak, je isto usodo doživel v 12. igri, ko je Djoković spet unovčil že prvo žogo za brejk. Prvi niz je trajal 45 minut.

Drugi niz
Z izjemnim udarcem, ko je žoga zletela mimo držala za mrežo in zadela črto, je "Nole" napravil brejk za vodstvo 3:1 in ga "podvojil" še dve igri pozneje. Deveta dobljena igra od zadnjih 10 mu je prinesla vodstvo s 5:1. Federer je znižal izid na 5:3, grozil z novim odvzemom servisa, a je Djoković kljub opozorilu sodnika zaradi predolgih odmorov med točkami niz zaključil z dvema asoma. Čas 40 minut.

Tretji niz
Federer je prestavil v višjo prestavo, vendar je Djoković pokazal jeklene živce. Najprej je Srb v drugi igri nadoknadil zaostanek 0:40 in izenačil na 1:1. Pri izidu 6:5 je imel Švicar dve zaključni žogi za niz, kar je Djoković hladnokrvno izničil z dobrim servisom in neulovljivim forehandom. Tudi v podaljšani igri je 20-letnik serviral kot prekaljen tenisač. Zaostanek 4:5 je spremenil v vodstvo 6:5 in po dolgotrajni izmenjavi žoge Federerja prisilil k napaki za dokončno slavje. Niz je trajal 63 minut, celoten dvoboj pa 2 uri in 23 minut.

Finale v nedeljo ob 9.30
Djoković se bo v nedeljskem finalu ob 9.30 pomeril s Francozom Joem-Wilfriedom Tsongo, ki je že v četrtek s 6:2, 6:3, 6:2 odpravil Rafaela Nadala. V ženski konkurenci bosta v sobotnem finalu igrali Ana Ivanović in Marija Šarapova.

R. K.

Djoković izločil Federerja