"Če je tenis religija, potem je Roger Federer bog." Napis v londonski O2 Areni, ki mu po izjemni torkovi predstavi Rogerja Federerja verjetno ne oporeka nihče. Foto: EPA
Roger Federer, ki so ga že uvrščali med "upokojence", še ni rekel zadnje besede. Foto: EPA

26. medsebojni obračun najboljših tenisačev zadnjega desetletja je postregel z najhitrejšo in najbolj prepričljivo zmago 30-letnega Švicarja (6:3, 6:0), ki je največjega tekmeca sicer premagal šele devetič v 26 dvobojih.

"Ta zmaga mi pomeni res veliko. Igral sem odlično od začetka do konca. V preteklosti sem večkrat čutil moč Rafe, zato sta ta igra in zmaga res lepi," je bil kratek Federer, ki je "streljal winnerje" z vseh delov igrišča in naredil tekmeca povsem nebogljenega. Zrcalno povsem nasprotna slika iz leta 2008, ko ga je Nadal v finalu Roland Garrosa ponižal s 6:1, 6:3, 6:0.

Nadal mora zdaj za uvrstitev v polfinale zaključnega turnirja v Londonu v četrtek premagati Jo-Wilfrieda Tsongaja. "Čestitam mu, saj je igral res odlično, toda zdaj ni trenutek, da rečem zbogom. Zdaj je trenutek za borbo. Še vedno sem v turnirju in z možnostjo za polfinale. Sprejeti moram, da če Roger igra tako kot danes, je boljši od mene. In to je to," je povedal Nadal in dodal: "Morda bo zvenelo smešno, toda nisem igral res slabo, še posebej v prvem nizu. On je naredil morda eno ali dve napaki v celotnem dvoboju. Bil je preveč agresiven zame."

Nadal, ki je nazadnje igral oktobra v Šanghaju in imel želodčne težave v prvem londonskem dvoboju proti Fishu, se ni izgovarjal na poškodbo: "V ponedeljek sem si močno prizadeval, da bi pozdravil bolečo ramo. Resnično, še včeraj nisem vedel, ali bom danes sploh lahko nastopil. Toda rama mi ni v dvoboju povzročala prav nobenih težav. Počutil sem se odlično, in to me veseli."