Jannik SInner je januarja v Melbournu v izjemnem finalu premagal Medvedjeva, potem ko je zaostajal že z 0:2 v nizih. Rus se mu je oddolžil v Wimbledonu, ko sta prav tako odigrala pet nizov v četrtrfinalu. Foto: EPA
Jannik SInner je januarja v Melbournu v izjemnem finalu premagal Medvedjeva, potem ko je zaostajal že z 0:2 v nizih. Rus se mu je oddolžil v Wimbledonu, ko sta prav tako odigrala pet nizov v četrtrfinalu. Foto: EPA

Italijan je dokazal, da ga dopinški škandal, ki je izbruhnil pred dvema tednoma, ni spravil s tira. V vzorcu 23-letnika so marca na turnirju v Indian Wellsu našli anabolni steroid klostebol, a je Sinner s svojimi argumenti prepričal odgovorne in se izognil kazni.

V nočnem obračunu na stadionu Arthurja Asha je Paul začel udarno. Najprej mu je v tretji igri uspel brejk, nato pa je v peti igri brez oddane točke povedel s 4:1. Sinner je takoj odgovoril in osvojil štiri igre zapored. Že v deseti igri si je priigral zaključno žogo za prvi niz, a se je Američan še uspel rešiti. V podaljašani igri je bil prvi nosilec boljši s 7:3.

Tommy Paul je imel veliko podproro s tribun. Foto: EPA
Tommy Paul je imel veliko podproro s tribun. Foto: EPA

V drugem nizu sta oba tenisača sijajno servirala in znova je bila na sporedu podaljšana igra. Paul je povedel s 4:3 in imel na voljo dva servisa. V odločilnih trenutkih je Sinner prikazal najboljšo igro in z agresivnim vračanjem servisa dobil 13. igro s 7:5.

Zalet je prvi igralec sveta prenesel v tretji niz, ko je povedel s 3:0. Paul je tudi v šesti igri izgubil začetni udarec in Sinner je zaključil dvoboj po dveh urah in 42 minutah.

Sinner osmi tenisač, ki je igral v četrtfinalu turnirjev za grand slam v eni sezoni
"Vedno rad igram v nočnem sporedu, saj je vzdušje izjemno. Na začetku dvoboja oba nisva prikazala najboljše igre, saj je veter malce nagajal in ni bilo lahko ujeti ritma. Zelo sem zadovoljen s predstavo, saj je Paul zelo neugoden tekmec," je poudaril Sinner, ki je postal osmi tenisač v tem stoletju, ki se je uvrstil vsaj v četrtfinale vseh turnirjev velike četverice v eni sezoni.

Novaku Đokoviću in Rogerju Federerju je ta podvig uspel osemkrat, Rafaelu Nadalu petkrat, Andyju Murrayju štirikrat, Davidu Ferrerju dvakrat, Stanu Wawrinki in Andreju Agassiju pa po enkrat.

Daniil Medvedjev je pred tremi leti v New Yorku osvojil edini turnir za grand slam v karieri. V letih 2019 in 2023 je izgubil v finalu. Foto: EPA
Daniil Medvedjev je pred tremi leti v New Yorku osvojil edini turnir za grand slam v karieri. V letih 2019 in 2023 je izgubil v finalu. Foto: EPA

Borges z 51 neizsiljenimi napakami poklonil zmago Medvedjevu
Medvedjev je odpravil Nuna Borges s 6:0, 6:1 in 6:3 po uri in 51 minutah.

Portugalec je bil popolnoma razglašen, serviral je deset dvojnih napak in naredil 51 neizsiljenih napak. Medvedjev je spretno držal žogo v igri, naredil je le 20 neizsiljenih napak. Kar osemkrat je odvzel servis Borgesu. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 101:62.

Medvedjev je edini nekdanji zmagovalec, ki je ostal na turnirju po šokantnih izpadih Novaka Đokovića in Carlosa Alcaraza.

Neugodni levičar Draper gladko odpravil Machača
Jack Draper se je uvrstil v prvi četrtfinale na turnirjih za grand slam. Čeha Tomaša Machača je odpravil s 6:3, 6:1 in 6:2. Britanski levičar je imel popoln nadzor že v zgodnjih fazah na stadionu Louisa Armstronga, kjer je igral z visoko intenzivnostjo in dosegel 35 "winnerjev".

Jack Draper se je brez izgubljenega niza uvrstil med osem najboljših. Foto: EPA
Jack Draper se je brez izgubljenega niza uvrstil med osem najboljših. Foto: EPA

Postal je prvi Britanec, ki je napredoval v osmino finala na zadnjem grand slamu sezone po Andyju Murrayju leta 2016. Škot, ki je poleti končal kariero, je pred 12 leti tudi osvojil turnir v New Yorku.

"Mislil sem, da je bila zadnjih nekajkrat, ko sva igrala, res težka bitka. Danes se mi je zdelo, da sem odigral na spodobni ravni, morda je tekmec tokrat malce zaostajal za najboljšim tenisom, a moral sem ostati močan pri točkah in bilo je neverjetno igrati. Lani sem na tem stadionu izgubil v istem krogu, tako da je lepo, ko sem se vrnil letos boljši," je poudaril Draper, ki ga v četrtfinalu čaka Avstralec Alex De Minaur.

Muchova hitro ujela formo po poškodbi
Karolina Muchova, ki je lani igrala v finalu Rolanda Garrosa in v polfinalu v New Yorku, se je hitro vrnila po poškodbi. V osmini finala je ugnala Jasmine Paolini s 6:3 in 6:3 po 69 minutah na stadionu Louisa Armstronga.

Karolina Muchova ima lepo priložnost, da se tudi letos prebije v polfinale Odprtega prvenstva ZDA. Foto: EPA
Karolina Muchova ima lepo priložnost, da se tudi letos prebije v polfinale Odprtega prvenstva ZDA. Foto: EPA

Italijanka, ki se je letos uvrstila v finalu Rolanda Garrosa in Wimbledona, je v prvem nizu povedla s 3:1, nato pa je Čehinja osvojila pet iger zapored. Muchova je sijajno servirala v drugem nizu, ko je v štirih igrah na začetni udarec oddala le dve točki.

Muchova je morala počivati deset mesecev, saj je prestala operacijo zapestja. na igrišča se ej vrnila junija, OP ZDA pa je njen šesti turnir po vrnitvi na igrišča. V Flushing Meadowsu še ni izgubila niza. Čehinja bo šestič zaigrala v četrtfinalu na turnirjih za grand slam.

"Jasmine je neverjetna igralka in vesela sem, da mi gre tudi letos tukaj dobro. Na začetku sem bila nekoliko živčna, samo poskušala sem dobiti dober občutek za žogico. To je bila moja najhujša poškodba, a v svoji glavi sem res želela narediti vse, da bi si opomogla," je dejala 28-letna Muchova.

V četrtfinalu Muchovo čaka Brazilka Beatriz Haddad Maia, ki je izločila Caroline Wozniacki s 6:2, 3:6, 6:3.

Jasmine Paolini ni bila preveč potrta po porazu proti Muchovi
Iga Swiatek bo imela v četrtfinalu zelo zahtevno nalogo, saj je Jessica Pegula v imenitni formi. Foto: EPA
Iga Swiatek bo imela v četrtfinalu zelo zahtevno nalogo, saj je Jessica Pegula v imenitni formi. Foto: EPA

Pegula bo v četrtfinalu izzvala Igo Swiatek
Zmagovalka turnirja serije 1000 v Torontu Jessica Pegula je s 6:4 in 6:2 ugnala 20-letno Dijano Šnajder. Rusinja je najmlajša igralka, ki se je uvrstila v osmino finala. Z zmago se je Pegula prebila v sedmi četrtfinale na turnirjih za grand slam v karieri in drugega na OP-ju ZDA.

V četrtfinalu ne bo favoritinja, saj se bo pomerila s prvo igralko sveta. Iga Swiatek je v nočnem obračunu na osrednjem stadionu ugnala Ljudmilo Samsonovo s 6:4 in 6:1. Edini brejk v uvodnem nizu ji je uspel v deseti igri.

Poljakinja je nato odlično začela drugi niz, ko je hitro povedla s 5:0. Rusinja v celotnem dvoboju, ki je trajal uro in pol, ni imela niti ene priložnosti za odvzem servisa.


NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(25.440.000 am. dolarjev, trda podlaga)

SINNER (ITA/1) – PAUL (ZDA/14)
7:6 (3), 7:6 (5), 6:1
MEDVEDJEV (RUS/5) – BORGES (POR)
6:0, 6:1, 6:3
DRAPER (VB/25) – MACHAČ (ČEŠ)
6:3, 6:1, 6:2
DE MINAUR (AVS/10) – THOMPSON (AVS)
6:0, 3:6, 6:3, 7:5
FRITZ (ZDA/12) – RUUD (NOR/8)
3:6, 6:4, 6:3, 6:2
ZVEREV (NEM/4) – NAKASHIMA (ZDA)
3:6, 6:1, 6:2, 6:2
DIMITROV (BLG/9) – RUBLJOV (RUS/6)
6:3, 7:6 (3), 1:6, 3:6, 6:3
TIAFOE (ZDA/20) – POPYRIN (AVS/28)
6:4, 7:6 (3), 2:6, 6:3


Osmina finala (Ž), tabela:
SWIATEK (POL/1) – SAMSONOVA (RUS/16)
6:4, 6:1
PEGULA (ZDA/6) – ŠNAJDER (RUS/18)
6:4, 6:2
HADDAD MAIA (BRA/22) – WOZNIACKI (DAN)
6:2, 3:6, 6:3
MUCHOVA (ČEŠ) – PAOLINI (ITA/5)
6:3, 6:3
BADOSA (ŠPA/26) – J. VANG (KIT)
6:1, 6:2
NAVARRO (ZDA/13) – GAUFF (ZDA/3)
6:3, 4:6, 6:3
DŽENG (KIT/7) – VEKIĆ (HRV/24)
7:6 (2), 4:6, 6:2
SABALENKA (BLR/2) – MERTENS (BEL/33)
6:2, 6:4