Novak Đoković se je četrtič prebil v finale Roland Garrosa. V letih 2012 in 2014 ga je ugnal Rafael Nadal, lani pa Stan Wawrinka. Foto: EPA
Novak Đoković se je četrtič prebil v finale Roland Garrosa. V letih 2012 in 2014 ga je ugnal Rafael Nadal, lani pa Stan Wawrinka. Foto: EPA
Boris Becker
Boris Becker nikoli ni zmagal na pariškem pesku. Njegov varovanec Novak Đoković ima v nedeljo lepo priložnost. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray se je prvič uvrstil v finale Roland Garrosa. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je naredil preveč napak, tudi servis mu ni stekel. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je osvojila tri Roland Garrose, vsakega izmed preostalih turnirjev za grand slam je dobila kar po šestkrat! Foto: EPA
Garbine Muguruza
Garbine Muguruza je leta 2014 prepustila le štiri igre Sereni Williams v 2. krogu, v soboto jo čaka precej težje delo. Foto: EPA

Ženski finalni par je Serena Williams - Garbine Muguruza.

Avstrijec Thiem, ki je letos dobil že tri turnirje (več jih ima le Đoković, pet), med drugim pa je na pesku premagal tudi ase, kot sta Roger Federer in Rafael Nadal, na igrišču Suzanne Lenglen proti prvemu igralcu sveta ni imel orožja, delal pa je bistveno več napak kot razigrani Đoković, ki bo v nedeljo poskušal prvič v karieri osvojiti Odprto prvenstvo Francije. Dvoboj je trajal 108 minut.
"Zdaj sem v položaju, o katerem sem lahko le sanjal. Upam, da bom še naprej igral tako dobro. To je bil moj najboljši dvoboj v Parizu letos. Igral sem na visoki ravni in dobro je, da sem imel nekaj odličnih trenutkov. Upam, da bom takšno igro ponovil še enkrat," je poudaril prvi igralec sveta, ki je v tretjem nizu po zaostanku z 0:3 dobil šest od zadnjih sedmih iger.

Statistika

Đoković

Thiem

Prvi servis (%)6860
Asi

2

2

Dvojne napake13
Neizsiljene napake

15

34

Winnerji1527
Osvojene točke9363
Priložnosti za brejk6/131/4
Točke na mreži13/1513/18


Murray končal izjemni niz Wawrinke v Parizu
Na stadionu Philippa Chatrierja je drugi nosilec Andy Murray premagal branilca naslova Stana Wawrinko s 6:4, 6:2, 4:6 in 6:2. Škot, ki je imel v uvodnih dveh krogih velike težave, je skozi turnir stopnjeval formo. Prav v polfinalu je prikazal najboljši tenis.
V prvem nizu mu je odločilni odvzem servisa uspel v tretji igri, nato pa je prednost zadržal do konca. V drugem nizu je Murray v tretji igri brez izgubljene točke odvzel servis Švicarju, ki je nato popustil in do konca dobil le še eno igro.
Wawrinka se je prebudil v tretjem nizu, ko je v deseti igri edinkrat v dvoboju odvzel servis Škotu. Murray je odgovoril že v uvodni igri četrtega niza in nato z odlično igro popolnoma nadigral lanskega zmagovalca tega turnirja.

Statistika

Wawrinka

Murray

Prvi servis (%)5967
Asi

1

3

Dvojne napake22
Neizsiljene napake

43

22

Winnerji4125
Osvojene točke94121
Priložnosti za brejk1/55/15
Točke na mreži25/3719/23


Škot ni pričakoval, da bo prišel do finala

"Nisem pričakoval, da bom prišel do finala. Vedel sem, da bom moral pokazati svojo najboljšo predstavo na pesku, uspelo mi je in veselim se finala," je dejal prvi Britanec v pariškem finalu po Bunnyju Austinu leta 1937.
Serena znova sijajna v ključnih trenutkih
Branilka naslova Serena Williams je odkritje turnirja, 24-letno Kiki Bertens (na poti do polfinala je ugnala štiri nosilke), ugnala s 7:6 in 6:4, čeprav je naredila 37 nevsiljenih napak (Bertensova pa 19). Bertensova je imela v prvem nizu pri 5:3 žogo za osvojitev niza, v naslednji igri pa je servirala za niz, a se je Williamsova rešila in dobila podaljšano igro z 9:7. V drugem nizu je brejk najprej uspel Nizozemki, a ji je najboljša igralka sveta takoj vrnila z isto mero. Ključna je bila sedma igra, ko je Bertensova zapravila svoj servis.

Muguruza pred dvema letoma že šokirala Američanko
Španka Garbine Muguruza je s 6:2 in 6:4 izločila Samantho Stosur. Williamsova in Muguruza sta se pred dvema letoma srečali v 2. krogu Roland Garrosa, ko je Muguruza pripravila veliko presenečenje in Američanko premagala s 6:2 in 6:2. Lani sta se srečali v finalu Wimbledona, ko je bila v dveh nizih boljša Serena.
"Moram se osredotočiti samo na igro in izključiti vse čustvene vidike. Lahko zmagam, zakaj pa ne. Pomembno bo, da ostanem osredotočena. Vesela sem, da mi je danes uspelo premagati Samantho, ki je zelo dobra igralka," je poudarila Španka.

"Takrat sem se veliko naučila. Sovražim, če izgubljam, upam, da je bilo tisto vsaj za nekaj dobro," je dejala Williamsova, ki je dobila vse preostale tri medsebojne obračune s Španko.

Hingisova in Paes najboljša med mešanimi pari
Med mešanimi dvojicami sta zmagala Švicarka Martina Hingis in Indijec Leander Paes, ki sta v finalu premagala Indijko Sanio Mirza in Hrvata Ivana Dodiga s 4:6, 6:4 in 10:8.

Nekdanja prva igralka sveta med posameznicami je med dvojicami dobila še zadnji manjkajoči naslov. V Parizu je slavila prvič v navezi s Paesom, z Indijcem pa imata zdaj zmage na vseh štirih velikih tekmovanjih, saj sta pred Parizom dobila vse od lanskega Wimbledona.

Zmagovalca bosta bogatejša za 116.000 evrov, poraženca sta se morala zadovoljiti s polovico manjšim zneskom. Za Indijca je to osmi naslov na tekmovanjih za grand slam med mešanimi dvojicami, še deset jih ima med moškimi pari. Za 35-letno Švicarko je današnji uspeh peti v konkurenci mešanih parov, ima pa še pet posamičnih zmag za grand slam in 12 med ženskimi dvojicami.

"Tukaj sem prvič zmagal leta 1999, prav na tem igrišču. Hvala, Martina, za ta izjemen ekipni uspeh. Bila si fantastična, rad te imam," je bil presrečen Indijec.

Moški, polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - THIEM (AVT/13)
6:2, 6:1, 6:4

MURRAY (VB/2) - WAWRINKA (ŠVI/3)
6:4, 6:2, 4:6, 6:2

Finale bo v nedeljo ob 15.00.


Ženske, polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - BERTENS (NIZ)
7:6 (7), 6:4

MUGURUZA (ŠPA/4) - STOSUR (AVS/21)
6:2, 6:4

Finale bo v soboto ob 15.00.


Mešane dvojice, finale:
HINGIS/PAES (ŠVI/IND) -
MIRZA/DODIG (IND/HRV/2)
4:6, 6:4, 10:8