Rafael Nadal je končno na tleh. Šokantno in nepričakovano se je to zgodilo prav v Parizu na najljubši podlagi velikega Rafe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Rafael Nadal je končno na tleh. Šokantno in nepričakovano se je to zgodilo prav v Parizu na najljubši podlagi velikega Rafe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Roger Federer
Zdaj ali nikoli. Bo Rogerju Federerju končno uspelo? Foto: EPA
Kako sta izpadla Rafael Nadal in Ana Ivanović

Ne samo, da 22-letni Španec do 31. maja 2009 ni v Parizu izgubil še niti enega dvoboja, od finala leta 2007 (Federer) do včeraj ni oddal niti enega niza. Od svojega debija do "črne nedelje" je Nadal nanizal 31 zmag in izgubil le 7 nizov. Do dvoboja z Robinom Söderlingom je osvojil 32 nizov zapored, 9 manj od rekorda Björna Borga.

Vprašanje ni bilo "če", ampak "kako"
Še nikoli ni bil Nadal v Parizu večji favorit kot letos. Pred tednom dni ni bilo vprašanje, ali bo osvojil OP Francije. Dilema je bila le, ali bo v 14 dneh sploh oddal kakšen niz. Potem pa je v osmini finala prišel Söderling, 24-letni Šved, ki je pred štirimi tedni na turnirju v Rimu proti Nadalu izgubil 6:1, 6:0 (!?). 25. igralec sveta, ki pred tem na turnirjih za grand slam še nikoli ni prišel dlje od 3. kroga, je po treh urah in pol slavil s 6:2, 6:7, 6:4, 7:6.

Šokirani tudi vsi igralci
"Vsi igralci so dobesedno v šoku," je poraz Nadala komentiral nekdanji zmagovalec Roland Garossa, zdaj strokovni komentator na televizijski postaji Eurosport Mats Wilander. "Vsi so vedeli, da bo Nadal nekoč izgubil, toda nihče ni pričakoval, da se bo to zgodilo v nedeljo ali naslednje leto. Zdaj je lahko zmagovalec kdor koli," je še dodal Wilander.

Agassi pomislil celo na "koledarski grand slam"
Nadal je bil pred OP-jem Francije tako velik favorit, da je legendarni Andre Agassi celo napovedal "koledarski grand slam", zmago na vseh štirih velikih turnirjih v enem letu. Nazadnje je to uspelo Rodu Laverju leta 1969. "Nikoli nisem niti pomisli, da je to dandanes še mogoče, toda Nadal je v taki formi, da se letos lahko zgodi nemogoče," je pred dvema tednoma govoril Agassi.

Življenjska priložnost za Federerja
Po izpadu Nadala in Novaka Djokovića je pariški turnir odprt kot še nikoli, vprašanje pa je le eno: Bo Rogerju Federerju po izpadu velikega tekmeca, ki ga je premagal v zadnjih treh finalih, le uspelo stopiti na pariški tron? Pot do 14. grand slama in prvega francoskega bo za Švicarja še naprej trnova ... Najprej Haas, nato Roddick ali Monfils, v polfinalu Tsonga ali Del Potro, v finalu pa Söderling, Davidenko, Murray ali Gonzalez.

In za koga bo zdaj navijal Nadal? "Super bi bilo, če bi zmagal Federer. Zdaj poskuša že toliko let. V treh izgubljenih finalih in enem polfinalu ni imel sreče. Če si kdo zasluži zmago, je to on," je Španec še enkrat pokazal spoštovanje do svojega največjega nasprotnika.

R. K.

Kako sta izpadla Rafael Nadal in Ana Ivanović