Rafael Nadal je v Wimbledonu osvojil svoj osmi turnir za grand slam. Foto: Reuters
Rafael Nadal je v Wimbledonu osvojil svoj osmi turnir za grand slam. Foto: Reuters
Rafael Nadal
V drugem nizu je igralcema nagajal veter. Foto: Reuters

Nadal je bil danes enostavno premočan. V zadnjih dveh mesecih je dokazal, da je šampion in to je potrdil tudi danes. Zmago si je vsekakor zaslužil.

Tomaš Berdych
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych ni in ni našel odgovora na Nadalov forhend, v ključnih trenutkih je storil preveč napak. Foto: Reuters
Gledalci
Gledalci so pred osrednjim igriščem takole spremljali finalni dvoboj na velikem zaslonu. Foto: EPA
Nadal drugič kralj Wimbledona

Zmagovalec je sicer storil več neizsiljenih napak (21:17), tudi tri dvojne napake (Berdych 0) in dosegel le 5 asov (Berdych 13), a je zato nasprotnika nadigral v preostalih elementih igre. Še največja razlika je v točkah na mreži, kjer je storil Čeh veliko napak (19/31; Nadal 15/19). Uspešnost prvih servisov je bila na strani Španca (69:59 %). Nadal je zbral 29 winnerjev, Berdych 27. Rezultat v dobljenih točkah je bil 93:78. Dvoboj je trajal 2 uri in 13 minut.

Nadal: Vedno sanjaš o tej lovoriki
Po dvoboju je v intervjuju ob igrišču španski junak dneva dejal: "Vedno sanjaš o igranju v finalu tega turnirja in vedno sanjaš o tej lovoriki. Občutek, ko držim to lovoriko v roki, je nepopisen." V polfinalu je Nadal izločil domačega ljubljenca Škota Andyja Murrayja in se mu po dvoboju opravičil. Vajo je ponovil tudi tokrat: "Za seboj imaš odličen turnir, Tomaš. Opravičujem se ti za danes, toda hkrati ti želim veliko sreče do konca sezone."

Berdych: Nadal si je to zmago zaslužil
"Za menoj sta dva nepozabna tedna," je po dvoboju, v katerem je lovil prvo češko zmago za grand slam v moški konkurenci po letu 1998 (takrat je OP Avstralije dobil Petr Korda), izjavil poraženec Berdych. Dodal je: "Nadal je bil danes enostavno premočan. V zadnjih dveh mesecih je dokazal, da je šampion in to je potrdil tudi danes. Zmago si je vsekakor zaslužil." Čeha je v ključnih trenutkih na cedilu pustilo njegovo najmočnejše orožje - servis. "Ko se je Rafi ponudila priložnost, jo je izkoristil. Težko je reči, da nisem imel nobenega načrta, toda težko je igrati proti Rafi, ki pravzaprav nima šibkih točk. Njegovo najmočnejše orožje je levica. Takšnih igralcev kot je on ni veliko," je zaključil Berdych.

Film dvoboja
Prvi niz, 6:3, Nadal (34 min)
Oba igralca sta dvoboj začela zelo previdno, prvi je napadel Berdych v 4. in v 6. igri, a se je Nadal ubranil. Že v naslednji igri je Čeh storil tri zaporedne napake in Nadalu podaril prav toliko priložnosti za brejk, Španec je izkoristil drugo. Po odvzemu servisa se je Berdychova igra sesula kot hišica iz kart, napake so se vrstile kot po tekočem traku, zaradi česar je Nadal prvi niz dobil s 6:3.

Drugi niz, 7:5, Nadal (54 min)
Že takoj na začetku drugega niza je imel Čeh tri priložnosti, da servis odvzame Špancu, a je vse tri, čeprav je Nadal storil kar 5 neizsiljenih napak (tudi dve dvojni) že v uvodni igri, zapravil. V nadaljevanju sta imela oba igralca nekaj težav z vetrom, zaradi česar je natančnost njunih udarcev malce upadla. Svojo igro iz prvega niza je Čeh znatno izboljšal, še posebej je izboljšal odstotek dobljenih točk po prvem servisu (iz 67 na 82 odstotkov). Nasprotnika je prekašal tudi v asih (7:1), a je nato v ključnem trenutki storil preveč napak in Špancu pravzaprav podaril drugi niz. Berdych je v tem nizu oddal le osem točk, štiri v zadnji, 12. igri.

Tretji niz, 6:4, Nadal (45 min)
V tretjem nizu se je Berdychu nova priložnost za odvzem servisa ponudila v 3. igri, a jo je z neučakano igro zapravil in žogico poslal v mrežo. Čeh, ki je na poti v finale odpravil sloviti imeni, kot sta Roger Federer in Novak Djoković, je igral dobro, dobival igre na svoj servis, nato pa je, tako kot v prvih dveh nizih, v ključni igri zatajil, Nadal mu je odvzel servis in dvoboj tudi dobil.

Statistika

Federer

Murray

Prvi servis (%)6956
Asi

12

16

Dvojne napake31
Neizsiljene napake

38

25

Winnerji6246
Osvojene točke151137
Osv. točke na mreži5324
Najhitrejši servis (km/h)209214
Povprečje, 1. servis

187

195

Povprečje, 2. servis

158

142


Wimbledon (M)

(4.820.000 britanskih funtov, trava)

Finale:
NADAL (ŠPA/2) - BERDYCH (ČEŠ/12)
6:3, 7:5, 6:4

Polfinale:
BERDYCH (ČEŠ/12) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:3, 7:6 (9), 6:3

NADAL (ŠPA/2) - MURRAY (VB/4)
6:4, 7:6, 6:4

Nadal je bil danes enostavno premočan. V zadnjih dveh mesecih je dokazal, da je šampion in to je potrdil tudi danes. Zmago si je vsekakor zaslužil.

Tomaš Berdych
Nadal drugič kralj Wimbledona