Todd Reid je bil na vrhuncu profesionalne kariere leta 2004, ko je na OP-ju Avstralije v napetem obračunu izgubil proti poznejšemu zmagovalcu Federerju. Foto: Reuters
Todd Reid je bil na vrhuncu profesionalne kariere leta 2004, ko je na OP-ju Avstralije v napetem obračunu izgubil proti poznejšemu zmagovalcu Federerju. Foto: Reuters
Roger Federer in Todd Reid po obračunu na OP-ju Avstralije leta 2004. Foto: Reuters
Reid je veljal za naslednji veliki up avstralskega tenisa. Foto: Reuters
Reida je pri vzponu na vrh najbolj prizadela mononukleoza, nato so sledile še poškodbe. Foto: Reuters
Ravno ko je Reid prodiral med stoterico, ga je ustavila bolezen. Foto: Reuters
Reid je po upokojitvi delal kot teniški trener mladincev. Fotografija je nastala le nekaj tednov pred smrtjo. Foto: Instagram

Reid je umrl v torek, okoliščine pa niso sumljive. Kot navajajo avstralski mediji, si je Reid vzel življenje.

In če je Reidova nenadna smrt šokirala številne, je manj presenečen športni psiholog James Loehr, ki je Reida že kot najstnika opozarjal pred pastmi prezgodnje slave.

Loehr je svojega varovanca posvaril, da če si bo zadajal nerealne predstave in pritiske, bo to uničilo njegov športni potencial.

"To ima vse znake, da se zna sprevreči v katastrofo. Krepko prezgodaj je, da bi se odločili, ali je 13-letni fant fenomen ali superzvezdnik, od zunaj pa se zdi, da starši prepuščajo svojega sina volkovom," je povedal Loehr za portret Todda Reida v New York Timesu iz leta 1997.

"Naslednji veliki teniški up"
Reid je bil leta 1996 pri 12 letih drugi na avstralskem državnem prvenstvu v tenisu za dečke do 12. leta starosti in je bil naglo označena za "naslednji veliki up avstralskega tenisa".

A kljub uspehom je Loehr menil, da bi morali biti fantovi starši bolj osredotočeni na Toddov osebni razvoj, ne pa športne dosežke.

"Ena stvar bi bila, če bi bil pri 12 letih drugi v kategoriji do 18 let. A trenutno, pri njegovi starosti, bi morala biti primarna skrb njegovo mentalno, fizično in čustveno zdravje. Ne pa, da predstavlja vir zaslužka (za lastne starše)," je bil kritičen Loehr.

A Toddovim staršem se je zdelo, da delata prav, ko sta sina povezala z menedžerjem Petom Colbertom in lansirala njegovo teniško kariero.

"Saj ni, kot da bi agenta našla nekje v telefonskem imeniku," je takrat za NY Times povedal Toddov oče Bob Reid. "Zaupava Petu in verjameva, da če bi Todd ostal tu v Avstraliji, bi ga sistem obsodil na povprečnost."

Ustavile so ga poškodbe in bolezen
Pri 14 letih je bil Reid že na Floridi, v akademiji slovitega Nicka Bollettierija, ki je do številke ena popeljal taka imena, kot so Andre Agassi, Maria Šarapova, Monika Seleš in Jim Courier.

Potem ko je Reid pri 18 letih osvojil naslov zmagovalca na mladinskem turnirju za grand slam v Wimbledonu, je šel med profesionalce in bil kar nekaj časa številka tri avstralskega tenisa, za Lleytonom Hewittom in Markom Philippoussisom.

Vsega svojega potenciala, ki ga je kazal kot mladinec, pa ni nikdar dosegel. Že takoj, ko se je začel vzpenjati kot profesionalec, ga je ohromila mononukleoza. "Nikdar nisem prebolel tega, kar se mi je takrat zgodilo," je dejal Reid prejšnji teden v pogovoru z avstralskim novinarjem Darrenom Waltonom.

Najvišje, kar se je povzpel, je bilo 105. mesto na lestvici ATP, leta 2004 pa se je uvrstil v tretji krog domačega OP-ja Avstralije, preden je izgubil proti poznejšemu zmagovalcu Rogerju Federerju. To je bila tudi njegova najboljša sezona.

A že naslednje leto je lopar obesil na klin, saj se je boril s poškodbami in mononukleozo, preden se je na igrišča vrnil leta 2008, a so ga leta 2009 poškodbe znova ustavile. Uradno se je upokojil leta 2014.

"Bil sem njihov zlati deček"
Walton, ki je z Reidom prejšnji teden igral golf, je danes zapisal, da je Reid sicer tožil, da nič ne spi, a da se je zdelo, da je dobre volje in optimističen. A znaki, da ga še vedno muči preteklosti, so bili jasni.

"Takrat, leta 2004, ko sem se boril s Federerjem, sem bil njihov zlati deček," je povedal Reid o svojem odnosu z avstralsko teniško zvezo. "Zdaj mi niti vstopnic za OP ne dajo."

Reid je po upokojitvi delal v predmestju Sydneyja kot trener mladincev v teniškem klubu, ki ga vodijo njegovi starši Bob in Sandra.

"AELTC je globoko užaloščen nad novico o smrti Todda Reida, našega mladinskega prvaka iz leta 2002. Sožalje vseh nas v Wimbledonu njegovi družini in prijateljem," so na Twitterju zapisali pri klubu AELTC, ki gosti Wimbledon.

Todd Woodbridge, nekdanji avstralski igralec tenisa, pa: "Zelo užaloščen nad novico o smrti Todda Reida. Nikdar ne vemo, kako zelo lahko nekdo trpi. Molim za Todda in njegovo družino."