Kei Nišikori se je veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA
Kei Nišikori se je veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA
Novak Đoković
Đoković je v zadnjem nizu potreboval masažo ramena, ki pa ni pomagala. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer bo lovil šesti naslov v rodnem Baslu. Foto: EPA

V prvem nizu je Srb izkoristil tri izmed štirih brejk priložnosti, prevladoval je z osnovne črte. V drugem nizu sta oba igralca po enkrat oddala začetni udarec in odločala je podaljšana igra, ki je s 7:4 pripadla Japoncu. V odločilnem nizu je bil "Nole" vidno izčrpan, osvojil je le 11 točk, Nišikori pa kar 26. Japonec se je po dveh urah in 16 minutah veselil daleč največje zmage v karieri.

Razmerje v osvojenih točkah je bilo 90:83, Đoković je kar petkrat izgubil servis. To je šele njegov četrti poraz v sezoni. V Baslu je leta 2009 v izjemnem finalu ugnal Rogerja Federerja, lani pa se mu je Švicar oddolžil.
Bo lahko zaigral v Parizu?
"Nočem se izgovarjati na poškodbo. Nišikori me je prisilil, da sem moral za vsako točko krvavo garati, vračal mi je neverjetne žogice. Drugi niz je povsem zasluženo dobil, o tretjem pa nima smisla izgubljati besed. Zdaj je najbolj pomembno, da se stanje ramena izboljša. V naslednjih dneh ne bom mogel trenirati, bolečine so prehude," je pojasnil "Nole", ki verjetno ne bo mogel zaigrati na turnirju serije 1.000, ki se začenja v ponedeljek.

Povsem drugačne volje kot Srb je bil po dvoboju Japonec: "To je zmaga kariere. Izvlekel sem se iz nemogočega položaja, žal pa mi je, da je Novaka zaustavila poškodba," je dejal Nišikori, ki se bo v finalu srečal s Federerjem. 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je premagal rojaka Stanislasa Wawrinko s 7:6 in 6:2.

Berdych že ima vozovnico za London
Tomaš Berdych
je šesti igralec, ki se je uvrstil na zaključni ATP turnir najboljše osmerice, ki bo od 20. do 27. novembra v Londonu. Poleg Čeha so na zaključnem turnirju še Novak Djoković, Rafael Nadal, Andy Murray, Roger Federer in David Ferrer, na voljo pa ste še dve mesti.

Na najboljši poti za zaključni turnir sta Francoz Jo-Wilfried Tsonga in Američan Mardy Fish, trenutno devetouvrščeni Španec Nicolas Almagro pa bi za turnir v Londonu moral igrati vsaj v finalu mastersa v Parizu.

V Moskvi izenačeno po prvem dnevu
Po prvem dnevu finala Pokala federacij med Rusinjami in Čehinjami je izid izenačen na 1:1. Prvo točko je Čehinjam zagotovila zmagovalka Wimbledona Petra Kvitova, ki je Marijo Kirilenko ugnala s 6:2 in 6:2. Nato je Svetlana Kuznecova s 6:2 in 6:3 odpravila Lucie Šafarovo.

V nedeljo bosta najprej na sporedu preostala posamična dvoboja, Kuznecova se bo pomerila s Kvitovo, Šafarova pa s Kirilenkovo. Če bo potrebno, sledi zatem še dvoboj parov, ki bo prinesel končne zmagovalke letošnjega pokala.

BASEL (M), polfinale
(1.838.100 evrov, trda podlaga)

NIŠIKORI (JAP)
- ĐOKOVIĆ (SRB/1)
2:6, 7:6 (4), 6:0

FEDERER (ŠVI/3) - WAWRINKA (ŠVI)
7:6, 6:2


VALENCIA (M), polfinale
(2.019.000 evrov, trda podlaga)

MONACO (ARG) - FERRER (ŠPA/1)
7:5, 1:6, 6:3

GRANOLLERS (ŠPA) - DEL POTRO (ARG/6)
6:4, 7:6

BALI (Ž), polfinale
(600.000 am. dolarjev, trda podlaga)

MEDINA GARRIGUES (ŠPA) - LISICKI (NEM/7)
6:3, 4:6, 4:0, b.b.

IVANOVIĆ (SRB) - PETROVA (RUS)
6:1, 7:5


Pokal Fed, finale, Moskva:

RUSIJA/3 - ČEŠKA/4 1:1

Kirilenko - Kvitova 2:6, 2:6

Kuznecova - Šafarova 6:2, 6:3

Nedelja:
Kuznecova - Kvitova

Kirilenko - Šafarova

Pavljučenkova/Vesnina - Hradecka/Peschke