Carlos Moya se je s svojimi uspehi tako priljubil umaškemu občinstvu, da je že postal častni občan Umaga. Foto: Reuters
Carlos Moya se je s svojimi uspehi tako priljubil umaškemu občinstvu, da je že postal častni občan Umaga. Foto: Reuters
Častna tribuna v Umagu
Finale si je ogledalo precej znanih osebnosti. V družbi hrvaškega predsednika Stipeta Mesića tudi slovenski premier Janez Janša s spremljevalko Urško Bačovnik. Foto: RTV SLO
Andrei Pavel
Romun Pavel je v drugem nizu močno popustil in ni omogočil boljšega zaključka istrskega turnirja.. Foto: Reuters
Carlos Moya
Carlos Moya je v Umagu kot doma. Foto: EPA

Španec je čustveno prav neverjetno navezan na direktorja Rasbergerja in na turnir v Umagu, kjer vedno igra svoj najboljši tenis. Slavko in Carlos sta v 12 letih navezala izjemno prijateljstvo, ki je ta turnir naredilo še večjega. V nedeljo zvečer je 31-letnika s Palme de Mallorce prek 4.500 gledalcev na razprodanem osrednjem igrišču vzpodbujalo k 20. turnirski zmagi, ki jo je čakal leto in pol.

Romunski veteran Andrei Pavel je bil trd oreh. Vse do izida 4:4 v prvem nizu je odlično konkuriral favoriziranemu Carlosu. Po neverjetni 12. igri, ki je trajala četrt ure, je le izkoristil osmo zaključno žogo. V drugem nizu je Pavel popustil, dvakrat oddal servis in Moya se je veselil po uri in 28 minutah igre.

V Umagu zanj ni ovir
Carlos je imel prejšnji teden v Amersfoortu izjemen žreb, a je v četrtfinalu senzacionalno klonil proti Avstrijcu Wernerju Eschauerju. "Na Nizozemskem sem bil mentalno blokiran. Ko sem videl žreb v Umagu, sem mislil, da nimam nikakršnih možnosti. Že v 1. krogu me je čakal branilec naslova Stanislas Wawrinka, potem pa še kup odličnih igralcev," je dejal Moya, ki je v Umagu prvič dvignil pokal že leta 1996.

Na celem turnirju ni oddal niza
Po zmagi nad Wawrinko s 6:3 in 6:2 se je Carlosu odprlo. Rojak Pere Riba je osvojil le tri igre, odločilni pa sta bili zmagi nad Davidom Ferrerjem v četrtfinalu in Guillermom Canasom v polfinalu. To sta bila dva najboljša dvoboja v letošnjem Umagu. "Canas je trenutno vsekakor boljši igralec od Pavla. V polfinalu sem zadeval žogo izjemno, vse mi je šlo od rok. V finalu je svoje naredila prevelika nervoza. Odločil je prvi niz, ki sem ga dobil po veliki borbi," je še strnil vtise po finalu.

Vračal se bo tudi po koncu kariere
"Bil sem zares nervozen, saj sem se zavedal, da sem favorit. 20. turnirske zmage pa sem si zares želel. Po porazih v finalu v Sydneyju in Acapulcu sem mislil, da morda nikoli ne bom osvojil tega jubilejnega naslova. To je res poseben občutek. Najbrž mi je bilo usojeno, da še petič slavim v Umagu," je bil ganjen postavni Španec, ki so mu prijatelji prinesli zastavo z napisom 20. "Sem bom prišel vsako leto, tudi po koncu kariere. Sredi turnirja se počutim kot na počitnicah. Bil sem na plaži, vozil sem se s kolesom, dve uri na dan pa sem še treniral," je o svojih dogodivščinah skozi teden spregovoril Moya, ki je včasih zapiral diskoteke v jutranjih urah, zdaj pa se je precej umiril. Najbrž ima prste vmes tudi njegova spremljevalka, italijanska teniška igralka Flavia Pennetta, ki je letos ni bilo v Umagu.

Še vedno lahko igra na visoki ravni
"Prepričan sem, da tudi po 30. letu lahko igram dober tenis. To dokazujejo Tim Henman, Jonas Björkman in Fabrice Santoro. Ne razmišljam še o sezoni na trdi podlagi in US Openu. Najprej bom s prijatelji proslavil naslov. Sem precej izpraznjen po napornem tednu," je razlagal Carlos, ki bo odšel na turnir serije masters v Montreal. O 21. naslovu še ne razmišlja, mnogi pa so mnenja, da ga bo osvojil drugo leto v Umagu, kjer ga na vsakem koraku spremljajo navijači. Dobil je celo stoječe ovacije v novinarskem središču. Tega dobijo le največji športni idoli in kralj Carlos To v Umagu brez dvoma je!

UMAG, (353.450 evrov, pesek)
Finale:
MOYA (ŠPA/6) - PAVEL (ROM) 6:4, 6:2

Aleš Golob