Novak Djoković se je dan po veliki zmagi nastavljal fotografom z velikim pokalom. Foto: EPA
Novak Djoković se je dan po veliki zmagi nastavljal fotografom z velikim pokalom. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak je ob reki Yarri sedmo silo polival s šampanjcem. Foto: EPA
Marija Šarapova in Novak Djoković
Novak Djoković
Tudi avstralske najstnice so se pošteno ogrele za Novaka. Foto: EPA
Novak Djoković z bratoma
Novak Djoković se je slikal tudi s svojima bratoma, ki sta ga glasno vzpodbujala na vseh dvobojih. Foto: EPA
"Nole" obnorel Srbijo

Po polfinalu v Roland Garrosu in Wimbledonu ter finalu v New Yorku je končno napočil njegov veliki trenutek. V Rod Laver Areni so se mu izpolnile dolgoletne sanje. V finalu je s 3:1 v nizih odpravil Jo-Wilfrieda Tsongo, ki se je senzacionlano prebil vse do zadnje stopničke. "O tem trenutku sanjamo vsi igralci. Turnir za grand slam je vedno nekaj posebnega. Samo en igralec se veseli na koncu dvotedenskega turnirja, to je prav poseben občutek. Na začetku finalnega dvoboja sem se počutil kar malce čudno, saj sem bil v vlogi favorita. To je lahko zelo nevarno, na srečo sem zdržal velik pritisk," je občutke strnil Novak, ki se je v noči z nedelje na ponedeljek zabaval z družino in prijatelji, ki mu največ pomenijo.


Naši novici o njegovi polfinalni zmagi nad Federerjem ste dali 121 glasov in 261 komentarjev. Finale je dobil 100 glasov in 210 komentarjev. Veliko vas je navijalo za 20-letnega Beograjčana, nekateri pa ste športni boj prenesli celo na politične debate.






Rogerja še vedno zelo spoštuje

Federer je svoj prvi grand slam osvojil v Wimbledonu leta 2003, tik pred svojim 22. rojstnim dnevom. Švicar jih ima zdaj že 12, dva manj od Peta Samprasa, a tudi prvi igralec sveta je bil v polfinalu nemočen proti sijajnemu Djokoviću. Beograjčan je edini niz izgubil le v finalu. V Melbournu je skupaj osvojil 745 točk (209 iger), serviral je 63 asov, njegov žep pa se bo okrepil s 1.370.000 ameriškimi dolarji.

Novinarji so ga vprašali, ali misli, da je prevlada Federerja končana: "Mislim, da ne! En turnir ne more povsem spremeniti zgodovine. V Melbournu sem igral sijajen tenis in zaslužil sem si zmago, tudi proti Rogerju v polfinalu. Mislim, da se bo vrnil v velikem slogu, letos ga bomo še precej videli."

Tsonga je postal ljubljenec občinstva
Po veliki polfinalni zmagi nad Švicarjem je v finalnem obračunu strl odpor žilavega Francoza Tsonge, ki je imel ogromno podporo avstralskih gledalcev. Večina je navijala za avtsajderja.

"Vedel sem, da bo Tsonga že od začetka napadal. Igral je v prvem finalu za grand slam in ni imel kaj izgubiti. Odigral je izjemen turnir in zaslužil si je tak uspeh. V zelo izenačenem dovoboju je odločilo nekaj žog. Prvi grand slam je vedno poseben, zdaj bom predvsem užival, ne bom si zastavil previsokih ciljev. Ni bilo lahko, velika večina gledalcev je bila za Joa, ki je postal neverjetno priljubljen. Glavo moraš obdržati v dvoboju in ne preveč razmišljati o drugih stvareh," je bil zgovoren Djoković, ki je skušal biti zunaj igrišča čim bolj sproščen: "Uspel sem se dovolj sprostiti. Zunaj igrišča sem poslušal glasbo, gledal smešne videoposnetke, pripovedovali smo si razne šale. Na igrišču sem bil zelo živčen, najbrž najbolj v karieri, a to je razumljivo."

"Nole" ljubi trdo podlago
V karieri je osvojil osem turnirjev ATP-ja, med njimi lani tudi dva serije masters (Miami in Montreal). Profesionalec je postal leta 2003, v posamični konkurenci je dobil 128 dvobojev, izgubil pa jih jih 51. Samo s turnirskimi nagradami je zaslužil več kot šest milijonov ameriških dolarjev.

"Najraje igram na trdi podlagi, lepo bi bilo, če bi bili vsi turnirji na taki podlagi. V zadnjem letu in pol mi je uspelo dosegati dobre rezultate na vseh podlagah. Zdaj bom precej bolj sproščen na ostalih turnirjih, najboljše dvoboje pa na srečo odigram na turnirjih za grand slam," je povedal Djoković.

V Umagu so se mu nekateri še smejali ...
Ko je pred letom in pol moral predati finalni dvoboj turnirja v Umagu proti Švicarju Stanislasu Wawrinki je bil jezen, a je obenem dejal, da verjame, da bo kmalu osvojil turnir za grand slam in postal prvi igralec sveta. Mnogi mu niso verjeli. "Vedno sem verjel, da mi bo uspelo. Nikoli nisem imel negativnih misli. Moj oče je še bolj verjel v uspeh, bil je prepričan vame in potem je uspeh zagotovljen. Že na mladinskih turnirjih sem dokazal, da imam velik potencial, motiv pa se mi je še povečal. Mnogi niso zaupali vame. Težko je bilo verjeti, da bi v Srbiji lahko imeli teniškega prvaka. Trenirali smo v nemogočih razmerah, a kljub vsemu sem verjel v uspeh."

V srbskih mestih se je ustavil čas
V nedeljo zjutraj so bile ulice Beograda nenavadno prazne. Okoli poldneva je v središču mesta po navadi velika gneča, tokrat pa je bilo povsem drugače. Lokali so bili povsem polni, vsi so glasno navijali za "Noleta". Podobno je bilo tudi v Novem Sadu in Nišu.

"Ko pogledam srbske novinarje tu v Melbournu, mi je jasno, da je za našo državo to res velik dosežek. Že po Roland Garrosu, ko je Ana Ivanović igrala v finalu, nas je v Beogradu pričakalo 20.000 navijačev. Zdaj bo verjetno še bolj noro. V naši državi so bili do zdaj heroji predvsem nogometaši in košarkarji, pa tudi odbojkarji in vaterpolisti," je zbrani sedmi sili razlagal "Nole", ki se je danes slikal s pokalom ob reki Yarri.

Navijači: "Nole for president"
V Srbiji so se poročila začenjala z njegovimi uspehi. Navijači ga hočejo imeti za predsednika, postal je najbolj priljubljena osebnost v državi. Novak ostaja na realnih tleh: "Slava pride sama s takim uspehom. Lepo je biti priljubljen med ljudmi. Zelo srečen sem, ko me ljudje ogovorijo na ulici in pohvalijo moje dosežke. Treba je najti neko zlato sredino. Še vedno je najbolj pomemben tenis, saj ga mislim igrati še vsaj deset let."

Aleš Golob

"Nole" obnorel Srbijo