Veselje Tsonge - zelo pogosto videna kretnja letos v Rod Laver Areni. Foto: EPA
Veselje Tsonge - zelo pogosto videna kretnja letos v Rod Laver Areni. Foto: EPA
Jo-Wilfried Tsonga
S svojimi servisi prek 220 km/h je nasprotnike spravljal v obup. Foto: EPA
Didier Tsonga, Eric Winogradsky
Oče Didier Tsonga in Eric Winogradsky (desno) sta bila navdušena nad njegovo igro. Foto: EPA
Jo-Wilfried Tsonga
Jo-Wilfried Tsonga angleško še ne govori najboljše, a je vseeno neverjetno prikupen, napak mu nihče ne zameri. Foto: EPA
Jo-Wilfried Tsonga
Kljub porazu je ponosno dvignil krožnik za poraženca v finalu. Foto: EPA

V Melbournu je presenetil že v 1. krogu, ko je po pravem trilerju v petih nizih izločil Britanca Andyja Murrayja. Američan Sam Warburg in Španec Guillermo Garcia-Lopez sta bila le ogrevanje za dvoboj osmine finala proti rojaku Richardu Gasquetu. Jo je dvoboj proti prijatelju in partenerju v igri dvojic (letos sta že osvojila turnir v Sydneyju, v finalu sta ugnala brata Bryan) dobil s 6:2, 6:7, 7:6 in 6:3. V četrtfinalu je odigral skoraj popoln tenis proti Rusu Mihailu Južnemu in zmagal s 7:5, 6:0 in 7:6. V polfinalu je do tal potolkel drugega igralca sveta Rafaela Nadala. Španec je dobil le osem iger.

Ponosen je na izjemen dosežek
Tudi v finalu je Tsonga začel odlično in dobil prvi niz, potem pa je malce popustil in Novak Djoković je to znal izkoristiti. "V zadnjih dneh sem razmišljal o veliko stvareh. Zelo sem ponosen nase. Uspel mi je neverjeten podvig. Sploh mi ni treba biti žalosten zaradi poraza v finalu. Novak je odigral izjemen tenis in zaslužil si je zmago," je povedal Tsonga.

Ali je njegov idol
"Pred finalom nisem bil preveč nervozen. Ko sem prišel na igrišče, so mi šle kocine pokonci, občutek je bil res poseben. Imel sem ogromno navijačev, zelo so me podpirali v vseh dvobojih," je razlagal "novi Muhammad Ali". Tsonga je neverjetno podoben najboljšemu boksarju vseh časov, ki je tudi eden izmed njegovih idolov. Novinarji so njegove dosežke primerjali z Alijevimi, njegovo bojevitost pa z legendarnim dvobojem Rumble in the Jungle, ko je Ali leta 1974 v Zaireju premikastil Georgea Foremana.

Na "Noletovo" zavlačevanje je opozoril, ni bil pa jezen
Med dvobojem se je pri sodniku Pascalu Marii večkrat pritožil zaradi predolgih odmorov med točkami, Djoković si je nekajkrat z dolgim metanjem žogice vzel več kot 40 sekund časa med točkama. "Ko se pripravljam na vračanje servisa, sem v določenem trenutku že pripravljen. On je čakal toliko časa, da sem že izgubil koncentracijo in se pomaknil malo nazaj. Na nekaj začetnih udarcev sploh nisem bil pripravljen. Vem, da sodnik težko določi 25 sekund, vendar vse, kar je več od 40 sekund, je pa res preveč," je razložil Jo-Wilfried, ki sploh ni bil jezen na Novaka, ampak mu je priznal zasluženo zmago.

Zdaj kar poka od samozavesti
V ponedeljek je bil že na 18. mestu lestvice ATP: "Zdaj sem prvič v karieri med najboljšimi 20. igralci sveta. Mislim, da se lahko prebijem med najboljših deset igralcev sveta. Premagal sem Murrayja, Južnega, Gasqueta in Nadala. Zelo težko je na enem turnirju izločiti tako dobre igralce. Zdaj sem zelo samozavesten." V žep je pospravil 598.869 ameriških dolarjev, kar je več, kot je do zdaj zaslužil z vsemi dvoboji v karieri. Skupaj je s turnirskimi nagradami zaslužil 1.102.944 ameriških dolarjev.

Oče je bil povsem iz sebe
Tsonga ima zanimivo družino. Mati Evelyne je očeta Didierja spoznala, ko je prišel iz Konga v Francijo igrat rokomet v sedemdesetih letih. Oba starša sta zdaj učitelja v Franciji. Jo-Wilfried ima tudi starejšo sestro Sasho in mlajšega brata Enza, ki je perspektiven košarkar. Tsonga ima tudi slavnega bratranca, to je nogometaš Newcastla Charles N'Zogbia.

"Poseben trenutek zame je bil, ko je pred finalnim dvobojem v Melbourne prišel moj oče Didier. Njegove dogolente sanje so se mu uresničile. O finalu grand slama je razmišljal vse od takrat, ko sem prvič prijel lopar v roke," je svoje občutke strnil Jo.

Poškodbe so mu preprečile hiter napredek
Nase je 22-letni tenisač iz Le Mansa opozoril že leta 2003, ko je v mladinski konkurenci osvojil OP ZDA. V finalu je premagal Ciprčana Marcosa Baghdatisa, igral pa je tudi v polfinalu preostalih treh turnirjev za grand slam. Med profesionalce se je podal leta 2004, čakala ga je trnova pot, saj je bil prva tri leta nenehno poškodovan. Imel je težave s hrbtom in ramenom. Med letoma 2004 in 2006 je odigral le osem turnirjev.

Že lani je imel sanjsko leto
Lani je v Melbournu v 1. krogu pošteno namučil Andyja Roddicka. Takrat je bil 212. igralec sveta, prvi niz je proti Američanu dobil z 20:18 v podaljšani igri, Roddick je na koncu slavil s 3:1. V Queensu je senzacionalno izločil Lleytona Hewitta, v Wimbledonu pa se je prebil do osmine finala, kjer je moral priznati premoč Gasquetu. V New Yorku ga je v 3. krogu zaustavil Nadal. Ob koncu lanskega leta je bil na 43. mestu lestvice ATP, napredoval je za izjemnih 169 mest.

Talenta mu res ne manjka
Strokovnjaki pravijo, da je podoben talent kot Roger Federer. Le še vprašanje časa je, kdaj bo dobil svoj prvi ATP turnir. Za zdaj ima osem zmag na challengerjih in pet na turnirjih serije ITF Futures.

V Davisovem pokalu bo debitiral v Romuniji
Kapetan francoske reprezentance v Davisovem pokalu Guy Forget je podrobno spremljal igre Tsonge v Melbourne Parku. V torek ga je poklical v reprezentanco, ki bo od 8. do 10. februarja gostovala v Sibiuju v Romuniji. Ob njem bo zaigral še najboljši francoski igralec Richard Gasquet, v dvojicah pa bosta nastopila Michael Llodra in Arnaud Clement, ki sta v Melbournu izgubila finale dvojic. "Vedno sem si želel zastopati Francijo v Davisovem pokalu," je ponosno priznal Tsonga.

Aleš Golob