Marija Šarapova bo v soboto igrala svoj drugi wimbledonski finale. Pred sedmimi leti je s 6:1 in 6:4 šokirala Sereno Williams. Foto: EPA
Marija Šarapova bo v soboto igrala svoj drugi wimbledonski finale. Pred sedmimi leti je s 6:1 in 6:4 šokirala Sereno Williams. Foto: EPA
Viktorija Azarenka
Letošnja kraljica krika je Viktorija Azarenka. Foto: EPA

Poslušalci programa BBC Radio 5 Live so se dolga leta pritoževali nad razliko v jakosti glasu komentatorjev in glasnimi kriki igralk na igrišču. Zdaj so pri tej medijski hiši razvili program "net mix", ki omogoča, da poslušalec pri prenosu dvobojev iz Wimbledona sam prilagaja jakost komentatorjev in zvoka z igrišča.

Zmes med tradicijo in novostmi
Predstavnik turnirja Ian Ritchie je razložil: "Wimbledon je mešanica tradicije in novosti. Sinonim za naš turnir so trava, bela oblačila in malo vidni reklamni napisi, novosti pa so bile vedno na tehnološkem področju - od tehnologije za predolg servis, sokoljega očesa do premične strehe. Med novosti tako štejemo tudi orodje za nižanje jakosti stokanja pri poslušanju po radiu."

Krik Azarenke tudi 95 decibelov
Letošnji Wimbledon je zaznamovala Viktorija Azarenka, posebne naprave so izmerile, da je jakost njenega "kričanja" dosegla 95 decibelov. A Belorusinja nase ni opozorila le z jakostjo, ampak tudi dolžino, njeni kriki včasih namreč trajajo tudi do sekundo in pol.

Je rešitev v vzgoji?
Kričanje je moteče tudi za same igralke. Če "krik z nasprotne smeri" moti drugo igralko, se ta lahko pritoži sodniku. Ritchie je prepričan, da je izvirna težava drugje: "Napaka je v vzgoji mladih igralk. Tu je glavna naloga trenerjev."

Kriči že od desetega leta
Viktorija Azarenka je enkrat že doživela 'hladen tuš' navijačev - pred dvema letoma je njeno kričanje zmotilo nekega navijača, ki jo je med točkama nekajkrat oponašal in Belorusinja je v nadaljevanju tekme znižala jakost kričanja. "Ljudje lahko delajo, kar hočejo, a naj spoštujejo vse igralke. Okrog 70 odstotkov igralk namreč stoka," je prepričana 21-letnica, ki je razložila: "Sama to počnem od 10. leta. Takrat nisem bila močna in krik mi je resnično pomagal pri sami izvedbi udarca, saj žogico lahko udarim z večjo močjo. Tega danes enostavno ne morem spremeniti, saj je sestavni del moje igre."

Rekord? 105 decibelov Marije Šarapove
A Azarenka še zdaleč ni prvi primer (pre)glasnega stokanja. Kraljica te generacije je nedvomno Marija Šarapova. Letošnji finalistki so pred dvema letoma v Wimbledonu namerili rekordno vrednost 105 decibelov. Zgolj za zanimivost - slovenski Pravilnik o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti hrupa pri delu mejno vrednost postavlja na 87 decibelov ...

Video: Virtualni boj v kričanju Marija Šarapova - Michelle Larcher de Brito