Tomaš Berdych ne bo nastopil na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Tomaš Berdych ne bo nastopil na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: Reuters

"Zelo težko je bilo sprejeti to odločitev, a tako sem se odločil po dolgem pogovoru z najbližjimi," je povedal Berdych, ki je v polfinalu Wimbledona izgubil proti zmagovalcu Andyju Murrayju. Čeh je tretji igralec, ki je odpovedal nastop na letošnjih olimpijskih igrah, ki potekajo med 5. in 21. avgustom. Pred njim sta to storila Romunka Simona Halep in Kanadčan Miloš Raonić.

Odgovornost do družine
"Odločitev je padla na podlagi dejstva, da se je virus Zika zelo razširil v državi gostiteljici letošnjih olimpijskih iger. Ker sem pred kratkim tudi sam začel družinsko življenje, sta moja varnost in varnost mojih najbližjih pomembnejši," je povedal Berdych. Dodal je: "Vsem, ki ste razočarani nad mojo odločitvijo, se opravičujem. Verjamem, da vseeno razumete mojo potezo, ki sem jo naredil iz odgovornosti do svoje družine."

Nastop odpovedalo tudi več kot 20 golfistov
Znanstveniki so že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo, tj. Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Olimpijske igre se je odločilo zaradi virusa izpustiti tudi več kot 20 golfistov.