Aljaž Bedene ima nekaj težav s poškodbo noge. Foto: EPA
Aljaž Bedene ima nekaj težav s poškodbo noge. Foto: EPA

"Dolgo smo se dogovarjali. Teniška zveza Slovenije ga je uvrstila v ekipo, a Rola se je odločil, da bo raje nastopil v Panami in si skušal zagotoviti točke ATP za preboj v kvalifikacije Odprtega prvenstva Francije," je povedal kapetan Slovenije Miha Mlakar, ki je prejšnji mesec ostal tudi brez reprezentančno upokojenega Blaža Kavčiča.

Prvo orožje Slovenije bo Aljaž Bedene, 48. igralec s svetovne računalniške lestvice, ob sebi pa bo imel Nika Razborška (787.), Toma Hočevarja Dešmana (889.) in Mika Urbanijo (963.). Na drugi strani bodo barve Turčije zastopali Cem Ilkel (244.), Altug Celikbilek (467.), Anil Yuksel (761.), Sarp Agabigun (916.) in Tuna Altuna, 171. igralec med dvojicami.

Dvoboj je izjemno pomemben, saj bo Slovenija ob morebitnem porazu padla v tretjo evroafriško skupino. Tam je leta 1991 začela svojo pot v Davisovem pokalu.

"Čeprav imamo Aljaža, ki ima nekaj težav s poškodbo noge, težko rečem, da smo favoriti. Za zmago potrebujemo tri točke, kar pomeni, da bomo morali dobiti igro dvojic ali pa zmagati še en dvoboj, če računamo, da bo Bedene dobil oba svoja. Realno gledano so možnosti 50:50," ocenjuje Mlakar.

Slovenska reprezentanca je dokaz, kako hitro se lahko v športu stvari obrnejo. Na predstavitvi decembra lani, torej pred štirimi meseci, so Bedene, Kavčič in Rola govorili o eni najmočnejših zasedb v zgodovini slovenskega tenisa, ki se lahko ob ugodnem žrebu prebije celo v svetovno skupino Davisovega pokala.

Reprezentanca je nato prvi dvoboj februarja odigrala v Mariboru in nepričakovano izgubila s Poljsko z 2:3. V soboto in nedeljo bo skušala na peščeni podlagi v Portorožu preprečiti največji neuspeh v zgodovini slovenskega tenisa.