21. nosilka turnirja Vera Zvonarjova bo zaigrala v svojem prvem finalu turnirja za grand slam. Foto: Reuters
21. nosilka turnirja Vera Zvonarjova bo zaigrala v svojem prvem finalu turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena bo v soboto velika favoritinja v finalu. Foto: EPA

82. igralka sveta je sicer dobila prvi niz. Po zaspanem začetku pa je bilo nato vse le še v znamenju 21. nosilke tunirja. Drugi niz je dobitnica bronaste medalje na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 dobila po brejku v šesti igri, odločilnega pa je prav tako odprla z dvema odvzemoma servisa nasprotnici. Dvoboj je trajal uro in 46 minut.

Izpolnila se ji je dolgoletna želja
"Zelo sem navdušena. Trenutno se še ne zavedam vsega. Bilo je zelo težko. Bila je zelo dobra tekmica in zares sem vesela, da mi je uspel preobrat. Z uvrstitvijo v finale se mi je izpolnila velika želja," je evforično misli strnila 25-letna Rusinja, ki je do zdaj na turnirjih velike četverice najbolje nastopila lani v Avstraliji, ko se je poslovila v polfinalu.
Največji uspeh Zvonarjeve pred tem finalom je bila zmaga na turnirju v Indian Wellsu lani. Zadela je 31 "winnerjev" in naredila le 13 neizsiljenih napak. V osvojenih točkah je bilo 82:73.
Serena se je pobrala po slabem začetku
V sobotnem finalu se bo Zvonarjova pomerila s Sereno Williams, ki je bila s 7:6 in 6:2 boljša od Petre Kvitove. Branilka naslova se je že šestič v karieri prebila v finale na Church Roadu. Čehinja, ki je na lestvici WTA na 62. mestu, je v peti igri odvzela servis prvi nosilki. Serena je hitro izenačila in odločala je podaljšana igra. Američanka je povedla s 4:0, Kvitova se je približala na 6:5, nato pa je odločil močan servis 12-kratne zmagovalke turnirjev za grand slam.
V drugem nizu je Sereni uspel brejk v peti in sedmi igri, dvoboj je končala po uri in 33 minutah. Čehinja je naredila 20 neizsiljenih napak, Serena pa je servirala sedem asov, v osvojenih točkah je bilo 77:68 za mlajšo izmed sester Williams.
"Nikakor ni bilo lahko. Zelo sem morala garati. Vesela sem, da sem še vedno na turnirju, saj je igrati v Wimbledonu res pravi blagoslov. Vera je odlična igralka. Z njo sem igrala že nekaj izjemnih dvobojev. Zagotovo bo tudi to zelo težka preizkušnja. Sama mislim, da ne morem ničesar izgubiti, prav tako pa tudi ona. Zato bo finale vreden ogleda," je poudarila 28-letna Williamsova. Skupaj s sestro Venus sta bili v desetih od zadnjih enajstih 11 wimbledonskih finalov.
Heninova bo počivala dva meseca
Belgijska teniška igralka Justine Henin bo z igrišč odsotna dva meseca, potem ko si je na v Wimbledonu pri padcu poškodovala komolec. Heninova, ki je v karieri osvojila že sedem grand slamov, si je natrgala vezi v komolcu, zaradi poškodbe pa bo morala izpustiti tudi odprto prvenstvo ZDA, ki se začne konec avgusta. Heninova je padla v prvem nizu dvoboja četrtega kroga proti rojakinji Kim Clijsters. Heninova je US Open, ki bo letos potekal med 30. avgustom in 12. septembrom, osvojila leta 2003 in 2007.

Polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - KVITOVA (ČEŠ)
7:6 (5), 6:2

ZVONARJOVA (RUS/21) - PIRONKOVA (BLG)
3:6, 6:3, 6:2

Mladinke, dvojice, osmina finala:
KOLAR/SKAMLOVA (SLO/SLK/7) - KIRILOVA/PUTINCEVA (RUS)
6:1, 6:3