Blaž Kavčič je v Melbournu dosegel nov mejnik v karieri. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Kavčič je v Melbournu dosegel nov mejnik v karieri. Foto: MMC RTV SLO
Maša Zec Peškirič
Maša Zec Peškirič je obstala na zadnji oviri pred glavnim turnirjem. Foto: EPA

Za Kavčiča bo to prvi nastop na turnirjih velike četverice v karieri, medtem ko je Žemlja lani že nastopil v Wimbledonu.

Odesnik naslednji nasprotnik Kavčiča
Kavčič, s 126. mestom na lestvici ATP najboljši slovenski igralec, je v finalu kvalifikacij s 6:3 in 7:6 (4) premagal Indijca Somdeva Devvarmana in se prvič v karieri uvrstil na glavni turnir katerega izmed tekmovanj za grand slam. Žreb je določil, da bo v prvem krogu OP-ja Avstralije lopar prekrižal z Američanom Waynom Odesnikom, 91. igralcem z lestvice ATP.

Dolgotrajni boj Žemlje z Belgijcem
V tretjem krogu kvalifikacij je bil uspešen tudi Žemlja, ki je po razburljivem obračunu in treh nizih z 1:6, 6:3 in 10:8 premagal izkušenega Belgijca Steva Darcisa, ki je s 108. mestom na lestvici ATP 60 mest pred Žemljo. V prvem krogu je Žemlji, ki se je lani skozi kvalifikacije prebil že na glavni del Wimbledona, žreb namenil obračun z izkušenim Nemcem Benjaminom Beckerjem, 39. igralcem z lestvice ATP, ki ima v karieri eno zmago na turnirjih ATP.

Hercogova edina Slovenka na glavnem turnirju
Na zadnji oviri pa je v ženskem delu tekmovanja klonila Maša Zec Peškirič, ki je s 3:6 in 3:6 izgubila proti Kanadčanki Valerie Tetreault, ki je na lestvici WTA 14 mest za njo. Tako bo edina Slovenka na OP-ju Avstralije Polona Hercog, ki ji je petkov žreb v prvem krogu namenil obračun s kvalifikantko, Ukrajino Julijano Fedak, ki je slabih 100 mest za Hercogovo na lestvici WTA (168. mesto).

MEDNARODNI TURNIR ZA GRAND SLAM

MELBOURNE, slovenski nastopi
(10.712.240 av. dolarjev, trda podlaga)

Kvalifikacije, 3. krog, moški:
KAVČIČ (SLO/12) - DEVARMAN (IND/27)
6:3, 7:6

ŽEMLJA (SLO/32) - DARCIS (BEL/3)
1:6, 6:3, 10:8

1. krog, moški:
BECKER (NEM) - ŽEMLJA (SLO)

ODESNIK (ZDA) - KAVČIČ (SLO)

Ženske, 3. krog:
TETREAULT/KAN - ZEC PEŠKIRIČ (SLO/11)
6:3, 6:3

1. krog, ženske:
HERCOG (SLO) - FEDAK (UKR)