Trenutek, ki ga je tako težko pričakoval -
Trenutek, ki ga je tako težko pričakoval - "Rafa" je dvignil pokal v New Yorku. Foto: EPA
Rafael Nadal
"Rafa" je izkoristil le šest izmed 26 priložnosti za brejk, ob svojem servisu pa je bil suveren. Foto: EPA
Novak Djoković in Rafael Nadal
Djoković je po porazu priznal, da je Nadal trenutno najboljši na svetu. Srb je pošteno priznal poraz Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadal je v finalu izgubil edini niz na turnirju. Foto: EPA
Novak Djoković
"Nole" je v drugem nizu prikazal izjemno igro, nato pa je popustil. Foto: EPA

Finalni obračun na stadionu Arthurja Asha bi moral biti odigran že v nedeljo, a je bil zaradi dežja prestavljen na ponedeljek. Španec je dobil uvodni niz, sredi drugega niza pa je dvoboj skoraj za dve uri prekinil dež. Srb je še uspel izenačiti na 1:1 v nizih, nato pa je do izraza prišla utrujenost, epski polfinale z Rogerjem Federerjem je pustil posledice. Finalni obračun je trajal tri ure in 43 minut.
Pridružil se je šestim legendam
Nadal je v zadnjem letu zelo izboljšal servis, ki ga je rešil iz težkih položajev in mu zagotovil tretji zaporedni naslov za grand slam, skupno pa že devetega. 24-letni zvezdnik je postal sedmi igralec, ki je osvojil vse štiri turnirje za grand slam, pred njim je to uspelo Fredu Perryju, Donu Budgeu, Rodu Laverju, Royu Emersonu, Andreju Agassiju in Rogerju Federerju. Letos je bil najboljši tudi na Roland Garrosu in v Wimbledonu, zadnje tri grand slam sezone pa je nazadnje osvojil Laver leta 1969. Januarja lahko Nadal v Melbournu zaokroži še to zbirko.

Srb na začetku slabo serviral
"Nole" je sicer dobil atraktivno uvodno točko, nato pa hitro izgubil naslednje štiri in Nadalu je že v uvodni igri uspel brejk. Španec je povedel z 2:0, nato se je Djoković rešil po 0/30 in znižal, v naslednji igri pa celo izkoristil edino priložnost za brejk za 2:2. V peti igri je "Rafa" znova odvzel servis Srbu in prednost zadržal do konca uvodnega niza, ki je trajal 50 minut.
Vrnitev Nadala pred dežjem
V drugem nizu je Djoković zaigral precej bolje. V četrti igri je Nadal brez dobljene točke izgubil začetni udarec. "Nole" je dobil 11 točk zapored, vodil je že s 4:1, a se je žilavi kralj peska vrnil z brejkom v sedmi igri. Pri izidu 4:4 in 30/30 je dež prekinil dvoboj. O izenačenosti dvoboja priča podatek o osvojenih točkah pred prekinitvijo (57:57).
"Nole"po premoru popolnoma prerojen
Po uri in 40 minutah sta se igralca vrnila na igrišče. Djoković je pod žarometi zadržal servis in povedel s 5:4 v drugem nizu. Z osnovne črte je bil nezgrešljiv, njegovi udarci so bili vse močnejši. V 12. igri je s sijajnim "returnom" izkoristil prvo zaključno žogo in po dveh urah igre izenačil na 1:1.
Nadal se je hitro vrnil
"Rafa" se je hitro zbral na začetku tretjega niza. Z izjemno bekhend diagonalo si je priigral tri žoge za odvzem servisa v tretji igri in izkoristil tretjo, potem ko je "Nole"poslal forhend v avt. V peti igri je Španec zapravil tri priložnosti za nov brejk, v sedmi igri pa še naslednjih pet. V deseti igri je serviral dva "winnerja" in as, se rešil po 15/30 in povedel z 2:1 v nizih.
Četrti niz hitro odločen
Nadal je v tretji igri četrtega niza izkoristil drugo priložnost za brejk, s svojim zelo izboljšanim servisom je brez težav povišal prednost. Utrujeni Srb je v peti igri še drugič oddal začetni udarec in dvoboj je bil odločen. V osmi igri je Španec zadel forhend na črto in si priigral zaključno žogo, tudi sokolje oko ni pomagalo Djokoviću. Ko je Srb poslal zadnjo žogo v avt, se je "Rafa" zgrudil po tleh in začel proslavljati zgodovinsko zmago.
Djoković ostaja brez pokala v New Yorku
"Nole" je drugič izgubil finale v New Yorku, leta 2007 je klonil pred Federerjem, svoj edini grand slam pa je osvojil leta 2008 v Melbournu. V medsebojnih dvobojih zdaj vodi Nadal s 15:7.
Prvi igralec sveta potrdil premoč
"Lepo je biti znova v finalu po treh letih. 'Rafa' je trenutno najboljši igralec na svetu in zasluži si ta naslov," je Djoković našel prave besede za velikega šampiona.

"Ta naslov je več, kot sem si upal sanjati. Že sam nastop v finalu je bil nekaj posebnega. Zahvalil bi se vsem, ki so mi stali ob strani, tudi gledalci so letos zelo navijali zame," je dodal Nadal, ki je za zmago v žep posravil 1,7 milijona ameriških dolarjev. Z devetimi grand slami je na večni lestvici na sedmem mestu, prav mogoče pa je, da se bo zelo približal ali pa celo ujel velikega tekmeca Federerja.
Kingova in Švedova slavili med dvojicami
Američanka Vania King in Kazahstanka Jaroslava Švedova sta zmagovalki v konkurenci ženskih dvojic. V nadaljevanju finalnega dvoboja, ki ga je v nedeljo prekinil dež, sta premagali ameriško-rusko navezo Liezel Huber/Nadja Petrova z 2:6, 6:4 in 7:6. Finale so v nedeljo pri izidu 5:4 v zadnjem nizu za Huberjevo in Petrovo, ki sta bili drugi nosilki, prekinili zaradi dežja. Nadaljevanje je bilo precej boljše za šesti nosilki Kingovo in Švedovo, ki sta se po Wimbledonu veselili še druge letošnje zmage na turnirjih velike četverice.

Finale (M):
NADAL (ŠPA/1) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:4, 5:7, 6:4, 6:2

Prvi servis (%)        67        66     
Asi 8 5
Dvojne napake 2 4
Neizsiljene napake 31 47
Winnerji 49 45
Osvojene točke 136 119
Osv. točke na mreži 16/20 28/45
Brejk priložnosti 6/26 3/4

DOLŽINA POSAMEZNIH NIZOV:
1. 2. 3. 4.
50 71 57 45 minut


Dvojice (Ž), finale:
KING/ŠVEDOVA (ZDA/KAZ/6) - HUBER/PETROVA (ZDA/RUS/2)
2:6, 6:4, 7:6 (4)