Novak Đoković in Rafael Nadal sta pred sedmimi leti v finalu Melbourna odigrala enega najboljših teniških dvobojev vseh časov. Po skoraj šestih urah je v petih nizih slavil Đoković. Foto: EPA
Novak Đoković in Rafael Nadal sta pred sedmimi leti v finalu Melbourna odigrala enega najboljših teniških dvobojev vseh časov. Po skoraj šestih urah je v petih nizih slavil Đoković. Foto: EPA

Gre že za 53. obračun med Srbom in Špancem, pravo teniško klasiko, ki je bila odigrana največkrat v teniški zgodovini in ki so ji s skovanko obeh vzdevkov nadeli ime Rafole. Đoković v medsebojnih dvobojih vodi 27:25. Na trdi podlagi je dobil 18 od zadnjih 25 dvobojev, vključno z zadnjimi sedmimi, ko je dobil 14 nizov zapored.

Na grand slamih uspešnejši Nadal
Đoković ima več zmag v medsebojnih dvobojih tudi v finalih - 14:10. A malce drugačna slika je na turnirjih za grand slam. Tu je z 9:5 v prednosti Nadal, ki je od svojega večnega tekmeca boljši s 4:3 tudi v finalih največjih štirih turnirjev.

Izjavi Đokovića in Nadala pred nedeljsko poslastico

Pred sedmimi leti igrala skoraj šest ur
Najbolj nepozaben finale sta Đoković in Nadal odigrala prav v Melbournu pred sedmimi leti, ko je v najdaljšem finalu v zgodovini Srb slavil po petih urah in 52 minutah s 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 in 7:5.

Oba ekspresno do finala
Oba igralca sta do finala prišla relativno sveža. Đoković je na šestih dvobojih na igrišču preživel 11 ur in 59 minut, Nadal 12 ur in 11 minut. Medtem ko je Đoković izgubil niz proti Shapovalaovu in Medvedevu, je Nadal vselej napredoval z izidom 3:0. Do podaljšane igre je uspelo priti le Berdychu.

Nov servis Nadala žanje sadove
Tako Đoković kot Nadal sta do finala stopnjevala raven igre in najboljši predstavi pokazala v polfinalu. Nadal je Stefanosu Cicipasu prepustil šest iger, Đoković Lucasu Pouilliju še dve manj. Nadal se je na turnirju predstavil z novim servisom, ki je očitno zadetek v polno, saj je Španec dobil 63 zaporednih začetnih udarcev. Njegov prvi servis je v povprečju 5 km/h hitrejši in mu prinaša 10 odstotkov več dobljenih točk. Pri Špancu je v Melbournu novost tudi hitrejše zaključevanje točk.

Psihološka prednost na strani Srba
Na drugi strani je Đoković najboljšo predstavo pokazal v polfinalu, ko je v celotnem dvoboju naredil le pet nevsiljenih napak. Đoković ima rahlo psihološko prednost, saj je dobil osem od zadnjih desetih medsebojnih dvobojev, vključno z zadnjim v polfinalu Wimbledona, ki se je končal v petih nizih.

Stavnice se nagibajo na stran Đokovića
Ankete in stavnice v rahlo prednost postavljajo Đokovića. Medtem ko je bil na stavnicah pred polfinalom količnik na Đokovića 2,00, se je pred finalom najprej spustil na 1,8, zdaj pa na 1,72. Nadalov količnik za zmago se je z 1,8 dvignil na 2,1.

Triumvirat še vedno obvladuje svetovni tenis
Kar koli se bo v finalu zgodilo, bo triumvirat Federer-Nadal-Đoković prišel do 53. naslova na zadnjih 64 turnirjih za grand slam. Od Wimbledona 2003, ko je Federer osvojil svoj prvi veliki turnir, so slavje veliki trojici pokvarili le Andy Murray, Stan Wawrinka (oba imata tri naslove) ter Gaston Gaudio, Andy Roddick, Marat Safin, Juan Martin del Potro in Marin Čilić (vsi po en naslov).

Novo poglavje teniške zgodovine
Nadal se poteguje za svoj 18. grand slam naslov, Đoković za 15., s čimer bi prehitel Peta Samprasa in bi bil sam na tretjem mestu večne lestvice. Đoković bi s sedmim naslovom v Melbournu postal rekorder OP Avstralije, Nadal pa bi bil tretji tenisač po Royu Emersonu in Rodu Laverju, ki bi na vsakem od štirih turnirjev za grand slam slavil najmanj dvakrat.

Popijte kavo, pripravite si zajtrk in se ob 9.30 udobno namestite v naslanjač. Finale dveh tenisačev, ki sta v izjemni formi, obeta nov epski obračun.