Rafael Nadal je v prvem tednu še iskal pravo formo, iz dvoboja v dvoboj se je izboljševal, proti Roddicku pa je že briljiral. Foto: EPA
Rafael Nadal je v prvem tednu še iskal pravo formo, iz dvoboja v dvoboj se je izboljševal, proti Roddicku pa je že briljiral. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray še vedno čaka na prvo zmago na grand slamih. Leta 2008 je v polfinalu OP ZDA premagal Rafaela Nadala, a nato izgubil proti Rogerju Federerju. Foto: EPA
Michelle Obama in Billie Jean King
Moški četrtfinale sta si ogledali tudi prva dama ZDA Michelle Obama in legendarna Billie Jean King, ki je največ storila za uveljavitev ženskega tenisa. Foto: EPA

Branilec naslova je začel sijajno, z neverjetnimi udarci z osnovne črte je dobil uvodne štiri igre. Američan je bil popolnoma nemočen. "Rafa" je zlahka bral njegove servise, na drugi servis pa je silovito odgovoril.
Roddick v vlogi statista
V drugem nizu je Roddick kar trikrat izgubil servis, kar se mu zgodi zares redko. V tretjem nizu je imel zadnji ameriški zmagovalec US Opna štiri brejk priložnosti v uvodni igri, a jih ni izkoristil, nato pa je Nadalu v drugi igri uspel še šesti brejk na dvoboju in po uri in 53 minutah se je zlahka prebil v polfinale.

Nadal je zadel kar 35 "winnerjev", Roddick pa le 15, serviral je osem asov. Razmerje v osvojenih točkah je bilo neverjetnih 84:51. "Začetek dvoboja je bil odločilen. V četrtek je imel Roddick zelo naporen dvoboj in to se je zelo poznalo. V polfinalu me čaka Murray, ki je zelo talentiran. Z njim sem že izgubil tu pred tremi leti. Moral bom igrati še precej bolje," je povedal Nadal.

Isnerju ni uspelo rešiti ameriške časti
Američani so v New Yorku zadnjič slavili leta 2003, tudi letos pa so brez polfinalista. Isner, ki je prvič igral v četrtfinalu turnirja za grand slam, je v uvodnem nizu držal priključek do enajste igre, ko je izgubil začetni udarec. Murray je nato osvojil prvi niz, že takoj v prvi igri drugega niza pa mu je uspel nov brejk. Prednost je zadržal do konca niza.

Visoki Američan je v drugi igri tretjega niza le prišel do odvzema servisa, nato pa z odličnimi servisi prišel do znižanja. V sončnem vremenu sta v četrtem nizu oba zadržala servise, podaljšano igro pa je dobil 24-letni Škot s 7:2. Isner je pred tem dobil 13 izmed 14 "tie-breakov" v New Yorku.
Murray izkoristil številne napake tekmeca
"Zares je zelo neugodno igrati z njim. Vseskozi imaš občutek, da igraš zelo dobro, a nikakor ti ne uspe priti do brejka. V tretjem nizu je začel servirati neverjetno močno, sploh nisem imel možnosti v nekaj igrah," je poudaril Murray.

Razmerje v osvojenih točkah je bilo 140:123, Isner je naredil kar 54 neizsiljenih napak, Murray pa le 20. Američan je serviral 17 asov in pet dvojnih napak.
Moški polfinale se začenja v soboto ob 18.00
V polfinale sta se že prej uvrstila prvi in tretji nosilec, Srb Novak Djoković in Švicar Roger Federer, ki bosta v medsebojnem obračunu odločila o finalistu. Veliki obračun se bo začel v soboto ob 18.00 na stadionu Arthurja Asha.

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - TIPSAREVIĆ (SRB/20)
7:6 (2), 6:7 (3), 6:0, 3:0, b.b.

FEDERER (ŠVI/3) - TSONGA (FRA/11)
6:4, 6:3, 6:3

MURRAY (VB/4) - ISNER (ZDA/28)
7:5, 6:4, 3:6, 7:6 (2)

NADAL (ŠPA/2) - RODDICK (ZDA/21)
6:2, 6:1, 6:3

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
sobota ob 18.00

NADAL (ŠPA/2) - MURRAY (VB/4)
drugi dvoboj