Marija Šarapova je bila občutno boljša predvsem pri servisu, saj je bilo razmerje zadetih prvih servisov (63:45) krepko v njeno korist. Foto: Reuters
Marija Šarapova je bila občutno boljša predvsem pri servisu, saj je bilo razmerje zadetih prvih servisov (63:45) krepko v njeno korist. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je na začetku drugega tedna hitro končala nastope v Melbournu, saj je izgubila tako v četrtfinalu posameznic kot v igri dvojic. Foto: EPA
Jelena Janković
Jelena Janković ima težave s poškodbami, vseeno se je uvrstila v svoj prvi polfinale v Melbournu. Foto: EPA
Šarapova zasenčila kraljico

Dvoboj je trajal 98 minut in je bil nekoliko bolj izenačen kot kaže končni izid. Peta igralka sveta je ves čas narekovala tempo in v uvodnem nizu že vodila s 5:2. Na koncu je po uri in minuti igre odločil brejk v 10. igri. V drugem nizu (za vsega šest iger je trajal kar 37 minut) je Heninova zapravila obe priložnosti za brejk, Rusinja pa je izkoristila tri od štirih.

Po šestih letih dobila kravato
Justine Henin je s tem izgubila prvič po lanskem polfinalu Wimbledona, s čimer je končan njen niz 32 zmag. 25-letna Belgijka prvič po letu 2002 v enem nizu ni osvojila niti ene igre.

Serena z ogromno neizsiljenimi napakami
Šarapova se bo v polfinalu pomerila z Jeleno Janković, ki je izločila branilko naslova Sereno Williams s 6:3 in 6:4. Dvoboj je trajal le 99 minut. Tretja nosilka se je Američanki s tem oddolžila za lanski poraz v 4. krogu turnirja. Mlajša od sester Williams je izgubila predvsem zaradi prevelikega števila neizsiljenih napak (36:17).

Jankovićeva tretjič v polfinalu največjih turnirjev
"Sem kot ranjena žival. Takrat igram res do zadnje kaplje," je po zmagi kar vrelo iz tretje nosilke, ki jo ves čas turnirja muči poškodba. Tokrat je potrebovala zdravniško pomoč zaradi bolečih mišic v nogi. 22-letnica se je s tem uvrstila v svoj prvi polfinale v Melbournu. Na turnirjih za grand slam se je v polfinale uvrstila tudi v Parizu (2007) in New Yorku (2006), še vedno pa čaka na prvi finalni nastop.

Nadal spet reševal žogico v prvem nizu
V moški polfinale se je kot prvi uvrstil Španec Rafael Nadal, ki je s 7:5, 6:3 in 6:1 ugnal Finca Jarkka Nieminena. Ta je v prvem nizu zapravil dve priložnosti za osvojitev niza. "Že tretjič na letošnjem turnirju sem v prvem nizu ubranil točko za niz, česar sem izjemno vesel," je po dvoboju izpostavil Nadal, ki bo zaigral v svojem prvem polfinalu v Melbournu.

Tsonga še naprej blesti
Tam se bo pomeril s Francozom Jojem Wilfriedom Tsongo, ki je bil s 7:5, 6:0 in 7:6 boljši od Rusa Mihaila Južnega. 22-letni Tsonga, 38. igralec sveta, je največje presenečenje letošnjega turnirja, saj je pred tem izločil že Andyja Murrayja in Richarda Gasqueta.


Melbourne, četrtfinale, tabela

Moški, sreda:

FEDERER (ŠVI/1) - BLAKE (ZDA/12)
DJOKOVIĆ (SRB/3) - FERRER (ŠPA/5)
TSONGA (FRA) - JUŽNI (RUS/14)
7:5, 6:0, 7:6 (6)
NADAL (ŠPA/2) - NIEMINEN (FIN/24)
7:5, 6:3, 6:1

Ženske:

ŠARAPOVA (RUS/5) - HENIN (BEL/1)
6:4, 6:0
JANKOVIĆ (SRB/3) - S. WILLIAMS (ZDA/7)
6:3, 6:4
Sreda:
IVANOVIĆ (SRB/4) - V. WILLIAMS (ZDA/8)
HANTUCHOVA/SLK/9 - A. RADWANSKA (POL/29)

S. J.

Šarapova zasenčila kraljico