Novaku Djokoviću ni pomagalo niti to, da je šel na kolena. Foto: EPA
Novaku Djokoviću ni pomagalo niti to, da je šel na kolena. Foto: EPA
David Ferrer
David Ferrer je v Šanghaju v izjemni formi. Foto: EPA
Roger Federer
Ni dvoma, kdo je v svetovnem tenisu že dolgo številka 1. Foto: Reuters

Tretji igralec sveta je moral po samo 85 minutah priznati premoč Francozu Richardu Gasquetu, ki je slavil s 6:4 in 6:2. Osmi igralec sveta je s sijajnimi bekhendi končno upravičil besede Rogerja Federerja, ki pravi, da ima Gasquet najboljši bekhend na svetu.
Srb je pokazal veliko čustev, saj je nekajkrat zalučal lopar na tla in metal žogice po dvorani.

"Ničesar nisem imel izgubiti. Uspelo mi je nekaj neverjetnih udarcev. Skratka, popoln dvoboj," je bil zadovoljen Gasquet. "Za mano je izjemna sezona, a mislim da predolga. Malo sem že izgorel," pa je drugi zaporedni poraz komentiral "Nole".

Ferrer presenetil Nadala
V drugem dvoboju zlate skupine je Španec David Ferrer po 160 minuah boja s 4:6, 6:4 in 6:3 premagal rojaka Rafaela Nadala. Drugi igralec sveta, ki še ni popolnoma okreval po vnetju kit, je po dobljenem prvem nizu vsebolj popuščal in na koncu drugič zapored (New York) položil orožje pred rojakom. Še nekaj statistike: točke (101:88), brejki (6:5), asi (4:0), uspešnost prvega servisa (64-odstotna:59). Nadal mora sedaj za polfinale ugnati že odpisanega Djokovića.

"David igra z neverjetno samozavestjo. Izjemno se giblje po igrišču - enostavno noro. To je najtežji turnir v sezoni. Nisem igral slabo, a on je bil pač boljši," je dejal Nadal, medtem ko je Ferrer podelil komplimente poražencu: "Rafa je še vedno najboljši igralec v zgodovini Španije. To je bila le ena tekma."

Federer že prevzel nagrado
V zakulisju dogajanja na teniškem igrišču je pod soj žarometov stopil Roger Federer, ki je že prejel priznanje za prvo mesto ob koncu sezone. "Letos mi to priznanje pomeni še toliko več, ker sem večino sezone zaostajal za Nadalom in sem se moral res potruditi. Nisem si mislil, da bi bo uspelo na vrhu ostati še četrto zaporedno leto, upam, da bo tu spet ob koncu leta," so bile prve misli Švicarja, ki je v ponedeljek presenetljivo izgubil uvodni dvoboj proti Čilencu Fernandu Gonzalezu.

Šanghaj, zaključni turnir sezone

Zlata skupina:
GASQUET
(FRA/8) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:4, 6:2

FERRER (ŠPA/6) - NADAL (ŠPA/2)
4:6, 6:4, 6:3

Lestvica:                            
FERRER          2  2 0  4:1  2 točki 
GASQUET         2  1 1  3:2  1       
NADAL           2  1 1  3:3  1       
DJOKOVIĆ        2  0 2  0:4  0       
                                     
                                     
  V polfinale peljeta prvi dve mesti.


S. J.