Rafael Nadal v Parizu lovi četrto zaporedno krono. Foto: EPA
Rafael Nadal v Parizu lovi četrto zaporedno krono. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je za zmago potreboval 2 uri in 10 minut. Foto: EPA
Franck Ribery
Dvoboje na osrednjem igrišču si je ogledal tudi zvezdnik Bayerna Franck Ribery. Foto: EPA
Ernests Gulbis
Ernests Gulbis se je v osmino finala turnirjev za grand slam prvič uvrstil lani v New Yorku. Foto: EPA

Trikratni zmagovalec najbolj pomembnega turnirja na pesku v sezoni je odpihnil svojega rojaka Fernanda Verdasca s 6:1, 6:0 in 6:2 in vlil strah v kosti svojim naslednjim nasprotnikom. Nekaj težav je imel le v zadnjem nizu, ko je dvakrat izgubil svoj servis, a Verdascu vseeno vrnil z dvojno mero (štirje brejki). Drugi igralec sveta letos v Parizu še ni izgubil niza, v vseh štirih letih odkar igra v francoski prestolnici pa je izgubil samo sedem nizov.

Djoković dobil vse ključne točke
Novak Djoković nadaljuje z dobrimi predstavami, tokrat je v treh nizih odpravil domačega ljubljenca Paula Henrija Mathieuja s 6:4, 6:3 in 6:4. V prvem nizu je Srb pri vodstvu s 5:4 serviral za niz, a kaj hitro zaostajal z 0:40. Z odličnim serviranjem je 18. nosilcu rešil vse tri žoge za izenačenje in s tem rešil niz. V drugem nizu je imel Mathieu štiri priložnosti, da z brejkom izenači na 4:4, a je Nole vzdržal. Tretji igralec sveta je v zadnjem nizu edini brejk dosegel v deveti igri za vodstvo s 5:4, nato pa suvereno odserviral.

Nole dobil ogromno točk na prvi servis
"Res sem dobro serviral, kar mi vliva veliko poguma pred nadaljevanjem turnirja," je žarel Djoković, ki je dosegel 14 asov, na svoj prvi servis pa je dosegel kar 83 odstotkov točk. "Je eden redkih pred katerim se počutim povsem brez zraka," je poraz priznal Mathieu.

Gulbis kot otrok treniral z Djokovićem
V četrtfinale se je prvič uvrstil Latvijec Ernests Gulbis, ki je izločil še enega Francoza Michaela Llodro s 6:4, 7:6 in 6:3. V uvodnem nizu je 19-letnik kaznoval edino priložnost za odvzem servisa. V drugem nizu je imel Gulbis že brejk prednosti, a je osem let starejši igralec le izsilil podaljšano igro, v kateri pa je izgubil s 7:4. Gulbis se bo v četrtfinalu pomeril z Djokovićem. Igralca se dobro poznata, saj sta pred sedmimi leti skupaj trenirala v akademiji Nikija Pilića.

Ni več zaletav - zmage so tu
"Pred letom dni sem na pesku igral res neumno. Pogosto sem uporabljal udarce, ki so bolj primerni za trdo podlago. Letos sem igro spremenil in ne skušam na silo doseči winnerjev. To se mi je obrestovalo," je žarel sploh edini Latvijec, ki je kadarkoli igral na turnirjih za grand slam. V 2. krogu je izločil sedmega nosilca Jamesa Blaka.


Osmina finala (M), tabela

Ponedeljek:
FEDERER (ŠVI/1) - BENNETEAU (FRA)
GONZALEZ (ČILE/24) - GINEPRI (ZDA)
LJUBIČIĆ (HRV/28) - MONFILS (FRA)
FERRER (ŠPA/5) - STEPANEK (ČEŠ/21)

GULBIS (LAT) - LLODRA (FRA)
6:4, 7:6 (4), 6:3
DJOKOVIĆ (SRB/3) - MATHIEU (FRA/18)
6:4, 6:4, 6:3
ALMAGRO (ŠPA/19) - CHARDY (FRA)
7:6 (0), 7:6 (7), 7:5
NADAL (ŠPA/2) - VERDASCO (ŠPA/22)
6:1, 6:0, 6:2

S. J.